Israel-Palæstina konflikten

  • Period: to

    Brevudveksling mellem England og Hussein

    I gennem årene skrev englændernes repræsentant McMahon med Hussein, sherifen af Mekka, og de lover ham at hvis har ledte et arabisk oprør mod tyrkerne så ville England anerkende ham som konge af et uafhængigt Storarabien
  • Period: to

    Husseins felttog mod tyrkerne

    Med tillid til de Engelske løfter løfter indleder Hussein sit felttog mod tyrkerne som ender ud i at hans tropper indtog Jerusalem året efter
  • Balfour-erklæringen

    file:///C:/Users/Mariu/Downloads/Balfour-erklaeringen%201917.pdf
  • Pariserkonferencen

  • Am el-Nakba

  • FN's vedtagelse om fordelingen af landområdet

    Kampen om retten til det geografiske område Palæstina havde allerede stået på i flere århundreder, da FN i 1947 vedtog at dele jorden mellem jøder og arabere. Det skete efter Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser og udryddelser i koncentrationslejre, og sejrherrerne ønskede at give jøderne deres egen stat.
  • Period: to

    Den arabisk-israelske krig

    Oprettelsen af Israel og fordelingen af jorden blev forkastet af de arabiske nabolande.
    Det kastede regionen ud i en krig med Israel på den ene side og palæstinenserne samt Jordan, Syrien, Libanon, Irak og Egypten på den anden. Krigen faldt dog ikke ud til arabernes fordel, og 77 procent af det gamle Palæstina lå nu i Israels hænder, og den arabiske del af Palæstina blev splittet i to: Gaza-striben og Vestbredden.
  • Staten Israel oprettes

    Den 14. maj 1948 blev staten Israel oprettet på landområdet Palæstina på baggrund af FN's forslag af fordelingen mellem jøder og palæstinensere, der fik henholdvsis 52 procent og 48 procent af landområdet.
  • Seksdagskrigen

    I 1967 bryder 'Seksdageskrisen' ud. Israel vinder over Syrien, Jordan, Egypten og Irak og besætter efterfølgende Vestbredden, Gaza, Jerusalem og dele af Golanhøjderne. På den måde kontrollerer Israel hele det oprindelige Palæstina.
  • Period: to

    Den første intifada

    Den første intifada varede fra 1987 til 1993 og mundede ud i Oslo-aftalen, der blev forhandlet på plads mellem PLO og Israel. De to parter anerkendte gensidigt hinanden som legitime repræsentanter for henholdsvis det palæstinensiske og israelske folk.
  • Oslo-aftalen

    Oslo-aftalen banede vejen for, at først Gaza og siden også dele af Vestbredden, kunne overgå til palæstinensisk selvstyre. Aftalerne blev dog ikke overholdt, og i løbet af 1990'erne blev uoverensstemmelserne mellem de to parter kun større.
  • Period: to

    Den anden intifada

    Nye anlæg til israelske bebyggelser blev lagt i 1997, og da ministerpræsident Ariel Sharon i september 2000 aflagde besøg på Tempelbjerget i Østjerusalem, blev det udlagt som endnu en israelsk provokation. Besøget gav anledning til udbruddet af den anden Intifada, den såkaldte al-Aqsa-Intifada. Den anden intifada varede til 2005. På det tidspunkt trak Israel 7.000 bosættere ud af Gaza.
  • Period: to

    Palæstinenserne splittes

    Efter det islamiske parti Hamas vinder det palæstinensiske valg til selvstyret i 2006, bryder der kampe ud mellem Hamas og det andet store palæstinensiske parti Fatah. Resultatet bliver, at kontrollen over de palæstinensiske områder bliver delt i 2007: Hamas styrer Gaza, mens Fatah styrer Vestbredden. Israel ser på Hamas som en terrororganisation og indfører streng kontrol for både personer og varer, som skal ind og ud af Gaza.
  • Period: to

    Krig i Gaza

    Gentagende raketangreb fra palæstinensiske grupper i Gazastriben fører til, at Israel indleder en storoffensiv mod området. Omkring 1400 palæstinensere(størstedelen civile) og 13 israelere omkommer i løbet af krigen. Israel møder stærk kritik fra det internationale samfund for at bombe områder, som er tæt befolket af civile.
  • Andet angreb på Gaza

    Efter at tre israelske teenagere var blevet bortført og dræbt. I midten af juli sendte Israel militær ind i Gaza på en lyn-operation for at destruere en raketaffyringsrampe. Det det blev dog ikke en lynaktion i Gaza-striben. Israel lancerede senere en massiv offensiv i Gaza. Målet var at destruere tunnelnetværket, som Hamas blandt andet bruger til våben-smugling. Krigen varede 50 dage, kostede flere end 2.000 palæstinensere livet (de fleste civile). På israelsk side blev 66 dræbt