Internets Historia

By nanberg
 • Första elektroniska datorn

  Den första elektroniska datorn konstruerades år 1936 av Konrad Zuse, som var en tysk ingenjörsstudent. Datorn hetet Z1 och var basaread på elektromagnetiska reläer. Alla datorer förstördes när de allierade bombade Berlin under andra världskriget därför påverkade hans dator inte resten av världen speciellt mycket,
 • Första transistor baserade datorn

  John Bardeen, Walter Brattain coh William Shockley uppfann transitorn 1948.
  Den första transistor baserade datorn var TX-0 som utvecklades vid MITs Linconlaberatorium.
 • Första hårddisken

  Det var företaget IBM som lanserade den första hårddisken. Namnet på hårddisken var 350 RAMAC.
  350 RAMAC kunde lagra 5 miljoner 6-bit tecken.
 • Intel

  Intel grundades av Gordon E Moore och Robert Noyce. De är mest kända för sina processorer och SSDer.
  1971 skapade intel den som anses vara den första microprocessor och den fick namnet intel 4004.
 • AMD

  Advanced Micro Devices (AMD) är ett amerikanbaserat företag som producerar bland annat x86 baserade processorer idag. De har köpt upp ATI så de utvecklar även grafikkort. AMD grundades av W Jerry Sanders och Edwin J Turner
 • ARPANET

  ARPANET skapades av USA:s militär.
  29 oktober 1969 lyckades Leonard Klienrock att få en UCLA-dator att komunicera med en dator på en annan forskningsinstitut.
  Det första medelandet som skickades var "LO", det var meningen att det skulle vara "LOG" men datorn som tog imot medelandet krashade. Det var första gången 2 datorer kunde skicka info mellan varandra.
 • Microsoft

  Microsoft skapades av William H Gates III och Paul G Allen år 1975. Det första operativsystem som de gjorde hette Xenix. Microsoft står bakom väldigt många produkter som Microsoft office, MSN, och Xbox 360 men de är nog mest kända för sit operativsystem Windows.
 • Apple

  1976 grundade Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald G Wayne företaget Apple inc. Idag är Apple ett av världens dyraste företag. I juni 2011 var Apple värderat till 321,81 miljarder dollar.
  Apple var en av de första företagen som började göra persondatorer och de var först med att introducera ett grafisktgränssnitt och datormus.
  De kändaste produkterna som Apple har gjort är iMac, iPod, iPhone, iTunes mm.
 • Den första "PCn"

  Under 1980-talet började VLSI, som betyder mcyket storskalig intregering. Detta betydde att att det fick plats med miljontals transistorer på samma kretskort och datorerna kunde bli mindre.
  1977 släpptes Commodore 8-bitars dator.
  IMB släppte IMB PC år 1981 som hade en öppen standard för instickskort och komponenter.
  IBM PC blev väldigt känd och populär, den fick först en konkurent år 1984 som var Apple Macintosh 128k.
 • Period: to

  IPV4

  IPv4 är den fjärde versionen av internetprotokollet IP. Idag använder sig nästan alla nätverk sig av IPv4. En ip-address i IPv4 består av 32-bitar och begränsar protokollet till 4 294 967 292 unika addresser.
 • Windows

  Microsoft släppte windows 1.0 1985. W 1.0 skulle vara en grafisk användarmiljö för MS-DOS. MS-DOS saknade grfikstöd så windows 1.0 var tvunget att innehålla viktiga funktioner som drivrutiner och stöd för mus. W 1.0 var egentligen inte ett operativ system utan mer ett grafiskgränsnitt ovan på MS-DOS
 • Första webbläsaren

  Den första webbläsaren skapades av Tim berners-Lee på cern.
  Windows 95 hade stöd för internet och det blev lätt för PC-användare att koppla upp sig.
 • CSS

  CSS användes/skapade först av Håkon Wium Lie och Bert Bos, de använde webbläsaren Argo. CSS används för att bestämma typsnitt,färg,textstorlek osv i hemsidor.
 • Alexander föds

 • Internet Explorer

  Internet Explorer kommer från Spyglass Mosaic. Just nu finns det 10 versioner av Internet Explorer. Sedan 1998 är Internet Explorer inbyggt i Microsoft Windows.
 • Period: to

  IT-Bubblan

  På 1990-talet så började erfarna datoranvändare att skapa massa hemsidor som folk investerade stor summor pengar i. IT-bubblan sprack och många som hade blivit anställda för att göra snygga hemsidor blev utan jobb.
 • IEEE 802.11 familjen

  IEEE 802.11 är en standard för WLAN och det finns 12 olika standarder idag. Idag kör de flesta med 802.11n som klarar hastigheter upp till 150-300 mb/sec. Den nyaste standarden är 802.11ac som Cisco visade upp på årets CES som klarade av upp till 1 gb/sec (1000 mb/sec).
 • Steve Jobs blir VD för Apple igen

  Apple köper upp Next för ca 400 miljoner dollar och Jobs ersätter Gil Amelio som VD. Inom kort lanserar Apple sin webutik AppleStore och sin första iMac. All teknik från uppköpta Next används bland annat till att utveckla Mac os x.
 • Google

  1998 grundades Google av Sergey M Brin och Lawrence E. Page. Företaget började med sin sökmotor och expanderade snabbt. Idag finns google nästan överallt, tex många mobil telefoner använder sig av Android som ägs av Google inc. Google startade även Toutube.
 • Facebook

  Facebook är en social nätverkstjänst och ägs av Facebook inc. I början av 2011 hade Facebook över 600 miljoner användare.
  Företaget grundades av Mark Zuckerberg. Facebook har påverkat samhället väldigt mycket, bland annat så använde folket i Eypten Facebook att kommunicera och starta ett uppror med.
 • Nvidia Kepler

  Någon gång i Mars i år kommer Nvidia lansera sin 600 serie av grafikkort som baseras på 28nm.
 • IPV6 börjar bli en standard (Framtid)

  Nästa år tror jag att IPV6 kommer börja användas mycket mer och börja bli den nya standarden. IPV6 "uppfanns" av Steve Deering och Craig Mudge. Stora skillnaden mellan IPV4 och IPV6 är att IPV6-addresserna är 128-bitar långa.
 • Intel introducerar 14nm processorer (Framtid)

  Intel ligegr rätt långt framför AMD i tillverkningsteknologi och vartannat år så gör dom sina processorer mindre. Deras taktik kallas "tick, tock". I år lanserar dom Ivy Bridge som är i 22nm, så om 2 år får vi nog se processorer med 14nm transistorer.
 • Hårddisken försvinner (Framtid)

  Runt 2015 tror jag att alla datorer kommer använda sig av SSD enhetet istället för vanliga mekaniska hårddiskar. SSD enheter har många fördelar över hårddiskar några är att SSD enheter är mycket snababre, producerar inte lika mycket värme osv