Edin - Internets Historia

 • ENIAC

  ENIAC, Electronic Numerical Integrator And Calculator är den första datorn konstruerad med elektronik. ENIAC bestod av 18000 elektronrör och vägde ca. 30 ton. ENIAC kunde beräkna 5000 tal i sekunden, 100 gånger snabbare än de tidigare relämaskinerna. In och ut-matning av data skedde på hålkort som blivit konstruerat tidigare och bland annat användts för att styra vävstolar och föra sorteringen vid den amerikanska folkräkningen 1890.
 • ARPANET

  ARPANET var världens första packetväxlande nätverk och föregångare till internet.
 • E-post

  När E-post kom ut till datorer kunde man bara skicka meddelanden till olika användare på samma dator men när ARPANET startades 1969 var det möjligt att skicka meddelanden till datorer långt borta. Den första skickade E-posten skickades av ARPANET 1971.
 • Apple

  Apple grundades utav Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald G. Wayne. Företaget har nu över 46000 anställda och hela företaget är värt 321,81 miljarder dollar, vilket gör den till det dyraste företaget i världen. Apple har gjort många populära saker som Iphone, Ipad, Ipod och alla Mac saker. Grundaren till Apple, Steve Jobs dog i oktober 2011 och då tog Arthur Levinson över.
 • Citat utav Ken Olson

  "There is no reason anyone would want a computer in their home" / Ken Olson
 • LCD TV

  1992 så kom den första LCD-tv'n. Grundarna var NEC och hitachi.
 • Period: to

  Mosaic

  Mosaic var den första grafiska webbläsaren som sen lades ner pga. för få användare.
 • Period: to

  Netscape

  Netscape var en webbläsare som var väldigt populär på 90' talet och har nu lagt ner pga. att bara 0,6 % i amerika använde det. Netscape använde öppen källkod från Netscape browser 4 och framåt.
 • Internet Explorer

  Internet explorer härstammar från Mosaic som är den första webbläsaren. Internet Explorer är utvecklad av Microsoft och är sedan 98' förinstallerad på operativsystemet Microsoft Windows.
 • Counter Strike

  CS, Counter Strike släpptes 18 juni 1999 (mod), 8 november 2000 (butik), 25 mars 2004 (x-box) och 1 november 2000 (internet). Counter Strike var ett av de största spelen i världen med över 9 miljoner exemplar sålda, deras största konkurrent är World of Warcraft. Counter Strike grundades utav Valve Corporations.
 • Napster

  Napster var det första fildelnings programmet som blev spritt och använt av många olika indvider. Napster startades utav den 18:årige Shawn Fanning. Till början var det ett program åt studenter på universitet för att ladda ner mp3-filer. Efter en följd av stämningar så stängdes napster ner 2001 men öppnade senare i betalningstjänst.
 • Facebook

  Facebook grundades 4 februari 2004 utav Marck zuckerberg och hans vänner Eduardo Savarin som hade hand om ekonomin, Dustin Moskovitz som var en programmerare, Andrew McCollum som var grafiker och Chris Hughes som hjälpte Marck att vidareutveckla webbplatsen.
 • WoW

  WoW, World of Warcraft släpptes i USA 23 november 2004 och i europa 11 februari 2005. Wow grundades utav Blizzard entertainment och är idag en av de mest spelade spelet i världen. Just nu finns det 12,9 miljoner spelare som spelar world of warcraft. WoW har släppt 3 expansioner till wow, The Burning Crusade, Wrath of the Lichking och den nyligen släppta expansionen Cataclysm.
 • Youtube

  Youtube grundades februari 2005 utav Chad hurley, Steve chen och Jawed karim. De 3 vännerna träffades på deras jobb på PayPal ett amerikanskt IT-företag som tar hand om betalningstjänster på internet. Domänen "Youtube.com" aktiverades februari 2005 och utvecklades de följande månaderna. i maj 2005 var det en förhandsvisning på Youtube.com, 6 månader senare så lanserades Youtube officiellt.