Descărcare

EVOLUȚIA MIJLOACELOR DE INFOMARE ANALOGICE

  • Jan 19, 1230

    Cărţile sunt tiparite în Coreea.

     Cărţile sunt tiparite în Coreea.
    Cărţile sunt tipărite în Coreea, folosindu-se litere mobile din metal.
  • Jan 19, 1455

    Gutenberg şi presa de tipar

    Gutenberg şi presa de tipar
    Obişnuiţi cu rapiditatea downloadurilor de pe internet şi cu bibliotecile digitale depozitate pe suporturi de mici dimensiuni, tinerii de azi cu greu îşi pot imagina o lume în care cărţile erau copiate de mână pentru a fi citite şi răspândite. Inventarea tiparului de către Johannes Gutenberg a marcat începutul unei revoluţii care avea să schimbe nu doar istoria cărţii, ci şi pe cea a civilizaţiei creştine.
  • Jan 19, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Presa cu şurub

    Presa cu şurub
    Presa cu şurub a fost îmbunătăţită pentru prima dată din timpul lui Gutenberg prin introducerea unor arcuri care ajutau platoul să se ridice rapid. Putea să tipărească până la 250 de imprimări pe oră. Acum au început să apară ziarele, dezvoltându-se din pamflete tipărite. Combinaţia între publicitate şi ziare le-a permis acestora să înflorească începând cu secolul al XVII-lea.
  • Se tipareste Pravila

    Se tipareste Pravila
    În tipografia de la Govora se tipareste Pravila, de către călugărul cărturar şi tipograf Silvestru.
  • Tiparul prin litografie

    Tiparul prin litografie
    Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc,
  • S-a inventat maşina de fabricat hârtie.

    S-a inventat maşina de fabricat hârtie.
    S-a inventat maşina de fabricat hârtie. Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
  • Maşina de turnat litere

    Maşina de turnat litere
    S-a inventat de către William Church maşina de turnat litere, considerată predecesoarea linotipului.
  • Richard March Hoe a dezvoltat o rotativă

    Americanul Richard March Hoe a dezvoltat o rotativă care putea să funcţioneze cu 20000 de exemplare pe oră.
  • Fabricarea hârtiei din celuloza

    Fabricarea hârtiei din celuloza
    A început fabricarea hârtiei din celuloza obţinută din lemn, în 10 ani răspândindu-se în toată lumea.
  • TELEGRAFUL 1844

    TELEGRAFUL 1844
    În 1830, un american, Joseph Henry (1797-1878), a demonstrat potențialul electromagnetului lui William Sturgeon pentru comunicare la distanță. În 1837, fizicienii britanici William Cooke si Charles Wheatstone au brevetat un telegraf folosind același principiu al electromagnetismului. Cu toate acestea, Samuel Morse (1791-1872) a fost cel care a exploatat cu succes electromagnetismul și a îmbunătățit invenția lui Joseph Henry. Morse a făcut schițe ale unui „magnet magnetizat".
  • Fonoautograful lui Edouard-Leon Scott

    Fonoautograful lui Edouard-Leon Scott
    Primul aparat pentru înregistrare fonografică, numit fonoautograf, aparține francezului Édouard-Léon Scott de Martinville. Invenția sa a fost patentată pe 25 martie 1857. Prin procedeul său, Scott putea inscipționa vibrațiile sonore pe un anume suport, dar nu le putea reda ulterior.
    Aparatul consta dintr-o pâlnie care concentra vibrațiile sonore către o membrană care avea atașat un fir din păr de porc. Firul era mișcat corespunzător vibrațiilor, inscripționând un mediu potrivit.
  • Paleofonul lui Charles Cros

    Paleofonul lui Charles Cros
    În ziua de 30 aprilie 1877, inventatorul francez Charles Cros a depus la Secretariatul Academiei de Științe din Paris un plic sigilat în care se afla descrierea procesului de înregistrare și reproducere a sunetelor audibile. Această scrisoare a fost citită abia în sesiunea de deschidere a lucrărilor Academiei, pe data de 3 decembrie 1877, însă la acea dată Edison își făcuse deja publică invenția fonografului.
  • Fonograful lui Thomas Alva Edison

    Thomas Alva Edison a anunțat lumii inventarea fonografului pe 21 noiembrie 1877. Primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei „Mary had a little lamb”, recitate de către inventator. Aparatul său conținea aceleași elemente ca cele ale fonoautografului Scott, însă ca mediu de înregistrare folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiță de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu), imprimată în adâncime la viteza de 60 de rotații pe minut.
  • Telefonia în România

    Telefonia în România
    În 1881 a fost instalată prima linie telefonică în Transilvania.[1] Doi ani mai târziu, în București, s-a instalat prima linie telefonică particulară între magazinul și Tipografia „Socec”.[1] Pe 27 iulie 1930 Guvernul a contractat, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un împrumut de 8 milioane de dolari cu 8% dobândă, concesionând societății americane serviciul de telefoane.[1] Această concesiune a durat până în 1941, când a fost răscumpărată de statul român
  • Gramofonul lui Emil Berliner

    Gramofonul lui Emil Berliner
    În 1886, Emil Berliner își începe lucrul la aparatul său, denumit mai târziu gramofon. Pe 4 mai 1887 încearcă să obțină un brevet de invenție pentru un procedeu prin care vibrațiile imprimate orizontal pe un disc înnegrit de fum erau copiate fotografic și gravate într-un disc similar, dintr-un material rezistent. Cererea i-a fost respinsă, pe motiv că metoda sa semăna prea mult cu cea a lui Charles Cros.
    Mai târziu, Berliner obține o patentă pentru un alt procedeu de producție al discurilor son
  • Telegrafonul lui Valdemar Poulsen

    Telegrafonul lui Valdemar Poulsen
    În anii 1890, danezul Valdemar Poulsen a încercat un experiment pentru a putea observa comportamentul unei sârme magnetizate proporțional cu semnalul unui microfon. Astfel, între doi pereți paraleli a întins o sârmă de oțel înclinată la un unghi care să permită unui mic electromagnet atașat de aceasta să coboare cu o viteză constantă. Electromagnetul era alimentat prin două fire de către o baterie care emitea o tensiune modulată după semnalul unui microfon.
  • Radio

    Pe 12 decembrie 1901, Marconi a încercat să trimită primele semnale radio de peste Oceanul Atlantic, în ciuda predicțiilor că undele radio.În secolul 19 a fost telegraful mai rapid mod de a transmite mesaje de la distanțe mari, folosind codul Morse. Guglielmo Marconi a început să experimenteze cu ajutorul undelor electromagnetice. Marconi a reușit să trimită semnale de peste mai multe mile fără fire. În 1898 el a trimis un mesaj de 18 mile, iar în 1900 a asigurat un brevet pentru invenția sa.
  • Televiziunea

    Televiziunea
    În România televiziunea a pătruns încă din perioada în care aceasta era într-un stadiu incipient și experimental în toată lumea. În anul 1926, la peste 40 de ani după ce au avut loc primele experimente publice realizate de către Ayrton și Perry, Baird reușește să transmită semnale de televiziune prin intermediul undelor radio. În 1932, Societatea Britanică de televiziune începe un serviciu experimental de televiziune, iar începând cu 1936 pornește difuzarea regulată a unor emisii TV.
  • S-au folosit pentru prima dată rotative offset pentru tiraje mici de ziar

  • Internet

    Internet
    Aplicațiile Internetului sunt numeroase: în primul rând afișarea de informații mai mult sau mai puțin statice cu formă de text, imagini și sunete (așa-numitele pagini web), apoi poșta electronică e-mail, transferul de fișiere de date și informații, chat, video și video on demand, telefonie și telefonie cu imagine prin Internet, televiziune prin Internet, e-commerce, sondări de opinie, mediu pentru răspândirea știrilor, mediu pentru toate genurile de grafică și muzica.
  • În China se tipăreşte prima carte.

    În China se tipăreşte prima carte.
    În China se tipăreşte prima carte. ,,Diamond Sutra” era tiparită pe matriţe de lemn care conţineau atât text cât şi ilustraţii.
  • Chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ

    Chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ
    Imprimarea se facea cu o presă fixă în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul şi ilustraţiile. Această metoda a fost raspândită în Vest cu ajutorul arabilor sau pe rutele caravanelor de pe ,,drumul mătăsii”. În China s-a inventat hârtia, fapt care a dus la crearea unui climat optim pentru dezvoltarea tiparului.