FETS IMPORTANTS ENTRE ELS SEGLES XVIII-XIX

Timeline created by CARMENICLÀUDIA
In History
 • Independència d'EUA

  Independència d'EUA
  Les tretze colònies britàniques estaven descontents amb una metròpoli. Per a reforçar la seua posició davant de la Gran Bretanya, els delegats dels colons americans , reunits a Finlàndia, va redactar la Declaració d'Independència dels EUA (4 de Juliol del 1776), un text polític que expressava el deure dels governants de respectar els drets inalienables del poble. No va ser reconeguda per Gran Bretanya fins al 1783 després de la derrota de Yorktown.
 • Constitució d'EUA

  Constitució d'EUA
  Els nous Estats Units d'Amèrica van redactar una constitució, un document de govern i de la llei suprema, al 1787. Assegurava la separació de poders (executiu, legislatiu i judicial), instituïa un govern republicà, encapçalat per un president escollit pels ciutadans i establia una estructura federal de l'Estat.
 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  Els Estats Generals es van obrir a Versalles, presidits pel rei, formats pels privilegiats i el tercer estat. Els privilegiats no volien acceptar una representació més gran del tercer estat i que el vot fóra per persona. Reunits en un pavelló de Versalles els representants del tercer estat van erigir en Assamblea Nacional i amb l'elavorarció d'una constitució. El poble de París va secundar les propostes de l'Assemblea i 14 de juliol assaltaren la presó de la Bastilla.
 • Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà.

  Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà.
  És un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa.
  Proclamà la igualtat de tots els homes, i també els seus drets naturals i inalienables, que són la llibertat, la propietat, la seguretat i la resistència a l’opressió. Declarà la preeminència de la sobirania de la nació, afirmà que la llei havia d’ésser l’expressió de la voluntat general, instaurà la llibertat d’opinió, d’impremta i religiosa.
 • Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Oympe de Gouges.

  Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Oympe de Gouges.
  És un text jurídic francès que exigeix la plena assimilació legal, política i social de les dones, redactat el setembre del 1791 per Olympe de Gouges, sobre el model de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà. Fou el primer document a evocar la igualtat jurídica i legal de les dones respecte als homes.
 • Napoleó es coronat emperador

  Napoleó es coronat emperador
  Amb el propòsit de fundar una nova monarquia i consolidar el poder, el tribú Jean-François Curée proposa que el primer cònsol Napoleó siga nomenat emperador dels francesos i estableix en la seua família el dret a heretar el tron imperial.
 • Luddisme

  Luddisme
  Fou una forma de protesta apareguda a Gran Bretanya a partir de 1811 fins al 1830. Moviment obrer sorgit a Anglaterra a principis del segle XIX, que va consistir en l'assalt de les fàbriques i destrucció de les maquines per part dels treballadors. Protestaven així contra els acomiadaments i els baixos salaris ocasionats per la introducció de maquinària en el procés productiu.
 • Congrés de Viena

  Congrés de Viena
  El Congrés de Viena va ser convocat en 1814 amb l'objectiu de conducta al reajustament territorial d'Europa.
  En ell van participar les principals potències: Àustria ,Gran Bretanya, Rússia, Prússia i França. Espanya va intervindre superficialment com a potència de segon ordre.
 • Primers sindicats

  Primers sindicats
  La derogació a Anglaterra de les lleis que prohibien les associacions obreres va permetre que es crearen els primers sindicats, que reunien els obrers d'un mateix ofici o ram.
 • Revolució liberal a França

  Revolució liberal a França
  És la revolució que va aconseguir posar fi al règim polític de la Segona Restauració, que va ser succeïda per un nou règim.
  L'origen del conflicte es va desencadenar quan, el 25 de juliol de 1830, el rei Carles X de França va intentar assolir un cop de força per mitjà d'una sèrie de noves ordenances.
  La Revolució de Juliol va durar tres dies consecutius, del 27 al 29 de juliol de 1830.
 • Great Trade Union

  Great Trade Union
  És la denominació en llengua anglesa per als sindicats obrers fundada en 1834 amb la participació de Robert Owen.
  Les seues primeres reindivicacions van ser la defensa del dret d'associació, la reducció de la jornada laboral, les millores salarials i la regulació del treball infantil.
 • Revolucions liberals a França i revolucions nacionalistes a l'Imperi Austriac

  Revolucions liberals a França i revolucions nacionalistes a l'Imperi Austriac
  Fou una onada revolucionària que va sorgir a Sicília i, agreujada per les revolucions de 1848 a França. Les revoltes anaren dirigides contra l'absolutisme i els imperis. A l’Imperi Austríac seria on els conflictes prenguessin un caràcter més nacionalista.
 • Dinamo

  Dinamo
  És un generador que transforma l'energia mecànica en energia elèctrica, a causa de la rotació de cossos conductors en un camp magnètic. En l'obtenció de l'energia eòlica, el vent mou les aspes connectades a l'eix de la dinamo, produint electricitat
 • Telèfon

  Telèfon
  Va ser inventat per Antonio Meucci, qui el 1854 va construir el seu primer prototip, encara que no el va patentar per dificultats econòmiques.
  Pocs anys després, el 1876, Alexander Graham Bell va se el primer en patentar-ho formalment. Inicialment transmetien el so mitjançant un senyal d'àudio que es codificava en un senyal elèctric analògic, a través d'uns cables de coure.
 • Taylorisme

  Taylorisme
  Es basa en l'aplicació de mètodes científics d'orientació positivista i mecanicista a l'estudi de la relació entre l'obrer i les tècniques modernes de producció industrial, amb la finalitat de maximitzar l'eficiència de la mà d'obra, de les màquines i eines, mitjançant la divisió sistemàtica de les tasques.