EIX CRONOLÒGIC T.2. REVOLUCIONS BURGESES

 • Period: 1453 to

  ANTIC RÈGIM

  L'antic règim va ser un terme que els revolucionaris francesos van emprar per a designar pejorativament el sistema de govern anterior a la Revolució Francesa de 1789, la monarquia absoluta de Lluís.
 • Period: to

  REVOLUCIÓ ANGLESA

  Guerra civil anglesa o Revolució anglesa són els conflictes bèl·lics entre parlamentarismes i reialistes sostinguts entre els anys 1642 i 1651 al Regne d'Anglaterra.
 • Period: to

  MONTESQUIEU

  Montesquieu va ser un filòsof i jurista francès l'obra del qual es desenvolupa en el context del moviment intel·lectual i cultural conegut com la Il·lustració.
 • Period: to

  GUERRA DE SUCCESSIÓ ESPAÑOLA

  La guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte bèl·lic internacional que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola.
 • Period: to

  ROUSSEAU

  Jean-Jacques Rousseau va ser un polímat suís francòfon. Va ser alhora escriptor, pedagog, filòsof, músic, botànic i naturalista, i encara que va ser definit com un il·lustrat, va presentar profundes contradiccions que el van separar dels principals representants de la Il·lustració, guanyant-se per exemple la ferotge inquina de Voltaire i sent considerat un dels primers escriptors del preromanticisme.
 • Period: to

  LA IL·LUSTRACIÓ

  La Il·lustració és un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya a finals del Segle XVII. Després es va estendre, amb empremta francesa, a altres parts d'Occident durant el segle xviii, anomenat el segle de les llums.
 • Period: to

  DESPPTISME IL:LUSTRAT

  El despotisme il·lustrat és un concepte polític sorgit durant la segona meitat del segle xviii a Europa característic de les monarquies absolutistes i sistemes de govern de l'Antic Règim influenciat per les idees de la Il·lustració, segons les quals les decisions humanes són guiades per la raó. Els monarques d'aquesta doctrina van contribuir a l'enriquiment de la cultura dels seus països i van adoptar un discurs paternalista
 • Period: to

  REVOLUCIÓ AMERICANA

  La Revolució Americana va ser un conflicte entre les Tretze Colònies britàniques a Amèrica del Nord i la seva metròpoli. D'aquest procés sorgiria una nova nació, segons el que va establir la Constitució dels Estats Units d'Amèrica.
 • Period: to

  LA CONSTITUCIÓ AMERICANA

  La Constitució dels Estats Units és la llei suprema dels Estats Units dAmèrica. Va ser adoptada en la seva forma original el 17 de setembre de 1787 per la Convenció Constitucional de Filadèlfia i després ratificada pel poble en convencions a cada estat en el nom de «Nosaltres el Poble».
 • Period: to

  DECLARACIÓ DELS DRETS DE L'HOME I EL CIUTADÀ

  La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà és un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa. Aquesta declaració defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius. Va ser adoptada el 26 d'agost de 1789 per l'Assemblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució
 • Period: to

  REVOLUCIÖ FRAMCESA

  La Revolució Francesa es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat. En acabar el segle xviii, el regne de França, com la major part d'Europa, estava sotmesa a l'Antic Règim.
 • Period: to

  LA DECLARACIO DELS DRETS DE LA DONA I EL CIUTADA

  La Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana és un text redactat el 5 de setembre de 1791 per l'escriptora francesa Olympe de Gouges parafrasejant la Declaració de els Drets de l'Home i del Ciutadà proclamada el 26 d'agost de 1789, el text fonamental de la Revolució francesa.
 • Period: to

  L'ÈPOCA DEL TERROR

  El Regnat del Terror, o simplement conegut com a Terreur, va ser un període de dos anys a la Revolució Francesa comprès entre 1793 i 1794, caracteritzat per una brutal repressió en forma de terrorisme d'Estat, que va tenir com a protagonista principal Maximilien Robespierre.
 • Period: to

  IMPERI NAPOLEÒNIC

  El Primer Imperi Francès, conegut comunament com a Imperi Francès, Imperi Napoleònic o simplement l'Imperi, cobreix el període de la dominació de França sobre l'Europa Continental, sota el govern de Napoleó I de França.
 • Period: to

  EMANCIPACIÓ DE L'AMÈRICA HISPÀNICA

  Les Guerres d'independència hispanoamericanes foren un seguit de guerres en contra de la dominació de l'Imperi Espanyol a Hispanoamèrica de principis del segle xix coincidint amb la invasió napoleònica de la península Ibèrica durant la Guerra del Francès. Tots els països de la regió aconseguiren proclamar de forma efectiva la seva independència i a la mort de Ferran VII l'any 1833 només Cuba i Puerto Rico seguien sota control espanyol.
 • Period: to

  GUERRA DEL FRANCÈS

  La Guerra del Francès fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Period: to

  RESTAURACIÓ ABSOLUTISTA

  La Restauració absolutista a Espanya és el període de la història d'Espanya que s'estén entre els anys 1814 i 1833, en el curs del qual es restableix a Espanya la Monarquia Absoluta Borbònica. Després de la Guerra del Francès, les Corts es reuneixen a Madrid l'octubre de 1813.
 • Period: to

  REVOLUCIÓ DE 1830

  A França, es coneix com a Revolució de Juliol la revolució que va aconseguir posar fi al règim polític de la Segona Restauració, que va ser succeïda per un nou règim, la dita Monarquia de Juliol, en la qual el nou rei de la casa d'Orleans, Lluís Felip I, no ho és de França sinó dels francesos.
 • Period: to

  REGNAT D'ISABEL II

  El regnat d'Isabel II d'Espanya és el període de la història d'Espanya en què l'estat es constitueix com una monarquia constitucional després de la mort de Ferran VII de Castella el 1833 i la promulgació de la Constitució espanyola de 1837
 • Period: to

  REVOLUCIÓ DE 1848

  La Revolució de 1848, o revolucions de 1848, conegudes en alguns països com la primavera de les nacions, la primavera dels pobles o l'any de les revolucions.
 • Period: to

  UNIFICACIÓ D'ITÀLIA

  La unificació italiana fou, en sentit estricte, el procés mitjançant el qual, entre 1859 i 1870, foren unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica per tal de crear l'actual
 • Period: to

  UNIFICACIÓ ALEMANYA

  La unificació alemanya fou un procés polític endegat al segle XIX que va portar a l'agrupació en un únic estat dels diversos estats alemanys, esdevenint l'Imperi alemany.