Th1

Eix Cronològic segles XVIII-XIX

 • Màquina de vapor de Watt

  Màquina de vapor de Watt
  James Watt va crear la màquina de vapor l'any 1764, aquesta era molt eficaç i es va convertir en el principal motor de la indústria i el transport. Watt va adaptar la màquina per a impulsar els mecanismes industrials i també en la maquinària agrícola. Al transport el ferrocarril va ser el primer vehicle mogut per l'aplicació de la màquina de vapor i a finals del segle XIX es va aplicar als vaixells.
 • Idependència d'EUA

  Idependència d'EUA
  La revolució americana defensava els drets inalienables del ciutadà, la separació de poders, els principis d'igualtat i llibertat i el dret d'elegir als governants; aquests ideals coincidien amb els de la Il·lustració, i van aportar a la burgesia noves idees per a enfrontar-se amb l'absolutisme i la societat estamental. La diferencia que hi havia era que la independència d'EUA ja era un fet i l'il·lustració sols idees.
 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  A la reunió dels Estats Generals (formats per la noblesa, el clero i el tercer estat), els privilegiats es van negar a acceptar les propostes del tercer estat (representació més gran,que el vot fora per persona i no per estament)este grup va decidir abandonar la reunió; el poble de París va assaltar la presó de la Bastilla, aquest fet simbolitzava el poder absolut i arbitrari del rei, a més també l'assaltaren per a aconseguir pólvora per a les seues armes;finalment el rei va acceptar l'Assemblea
 • Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà

  Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà
  En la primera etapa de la revolució, es va intentar arribar a un acord entre la burgesia moderada, el rei i els privilegiats per a convertir França en una monarquia constitucional. D'aquesta manera es van abolir els pilars de l'Antic Règim i promulgar la Declaració de Drets de l'Home i del Ciutadà on es reconeixien els drets i les llibertats individuals, així com la igualtat de tots els ciutadans davant de la llei i els impostos.
 • Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Olympe de Gouges

  Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Olympe de Gouges
  Les dones van participar activament a la revolució però quan es va escriure la primera declaració de drets es van indignar ja que en esta no es tenien en compte a les dones ni sel's otorgava cap dret, així que Olympe de Gouges va decidir escriure una nova declaració de drets en la qual si es tinguera en compte a les dones. Alguns drets que es reivindicaven eren la igualtat,l'admissió a totes les faenes segons les virtuts de cada persona i el respecte a les opinions i manifestacions de les dones.
 • Napoleó es coronat emperador

  Napoleó es coronat emperador
  El colp d'Estat de Napoleó va comportar el final de Revolució Francesa, va tenir el suport de bona part de la burgesia, el que volia fer era consolidar els principis moderats de la revolució. Va inaugurar el Consolat que es caracteritzava per un govern personalista i autoritari. A partir del 1803 va iniciar la conquista a Europa i un any després 1804 es va fer coronar emperador pel papa.
 • Congrés de Viena

  Congrés de Viena
  Els vencedors de Napoleó es van reunir al Congrés de Viena, tenien com a objectiu posar fi a l'expansió de les idees liberals i restaurar l'absolutisme a Europa, van reposar els monarques als seus trons, i van remodelar el mapa europeu en profit seu; en el congrés es van establir els principis ideològics de la Restauració: legitimitat dels monarques, negació de la sobirania nacional, l'equilibri entre grans potències i el dret d'intervenció en països estrangers; per això crearen la Santa Aliança
 • Revolució liberal a França

  Revolució liberal a França
  A partir 1815, el liberalisme i nacionalisme es van convertir en dues forces d'oposició que impulsaren les onades revolucionàries, les insurreccions gaudiren d'un suport popular. El moviment s'inicia a França, es va derrocar al monarca Carles X, i la revolució va situar a Lluís Felip d'Orleans com a nou monarca constitucional, per això va ser anomenat "el rei ciutadà".
 • Revolucions liberals a França i revolucions nacionalistes a l'Imperi Austríac

  Revolucions liberals a França i revolucions nacionalistes a l'Imperi Austríac
  Aquesta revolució més coneguda com "La primavera dels pobles" va significar que molts dels pobles vivien sota el domini d'un imperi o estaven fragmentats en diversos estats, es reivindicaren amb el desig de construir nous governs liberals. A l'imperi Austríac, la revolta va tenir un caràcter liberal a Viena, però també fou un alçament nacionalista a Hongria, Bohèmia, el nord d'Itàlia i la Confederació Germànica. A França, un alçament popular el 25 de febrer va proclamar la II República.
 • | Internacional obrera

  | Internacional obrera
  Els seus fins eren l'organització política del proletariat a Europa i la resta del món, així com un fòrum per a examinar problemes en comú i proposar línies d'acció. Hi havia dues associacions diferents: El marxisme (defensava la manera política) i l'anarquisme (defensava la manera violenta), tots dos s'oposaven a la propietat privada i aspiraven a destruir el capitalisme, però diferien en la manera com s'havia de fer la revolució i en el model de societat que l'havia de substituir.