EIX CRONOLÒGIC SEGLES XVIII-XIX

 • Màquina de vapor de Watt

  Màquina de vapor de Watt
  La màquina de vapor de James Watt, també coneguda com la màquina de vapor de Boulton i Watt, va ser la primera màquina de vapor pràctica, convertint-se en una de les forces impulsores de la Revolució Industrial. James Watt va desenvolupar el disseny esporàdicament entre 1763 i 1775, amb el suport de Matthew Boulton.
 • Independència d'EUA

  Independència d'EUA
  La guerra d'Independència dels Estats Units va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar a les Tretze Colònies britàniques originals a Amèrica del Nord contra el Regne de Gran Bretanya. Va ocórrer entre 1775 i 1781, finalitzant amb la derrota británica en la batalla de Yorktown i la signatura del Tractat de París.la causa immediata d'aquest conflicte va ser l'injust tracte que Gran Bretanya infligia als colons.
 • Constitució d'EUA

  Constitució d'EUA
  La Constitució dels Estats Units és la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. Va ser adoptada en la seua forma original el 17 de setembre de 1787 per la Convenció Constitucional de Filadèlfia (Pennsilvània) i després ratificada pel poble en convencions en cada estat en el nom de «Nosaltres el Poble» (We the People).
 • Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d’Olympe de Gouges.

  Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d’Olympe de Gouges.
  La Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana és un text jurídic francès que exigeix la plena assimilació legal, política i social de les dones, redactat el setembre del 1791 per Olympe de Gouges, sobre el model de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà, proclamada el 26 d'agost del 1789, i publicat al tríptic Els drets de la dona, adreçat a la reina.
 • Primers vaixells de Vapor

  Primers vaixells de Vapor
  El 19 d'agost de 1803, Robert Fulton va fer funcionar el primer vaixell de vapor al riu Sena en presència de molts membres de l'Institut: Volney, Prony, Bossut i Carnot. El 17 d'agost de 1807, Fulton obre als Estats Units la primera línia comercial regular amb vaixell de vapor entre Nova York i Albany, sobre el riu Hudson.
 • Luddisme

  Luddisme
  El ludisme va ser un moviment encapçalat per artesans anglesos en el segle XIX, que van protestar entre els anys 1811 i 1816 contra les noves màquines que destruïen l'ocupació. Els telers industrials i la màquina de filar industrial introduïts durant la Revolució Industrial amenaçaven amb reemplaçar als artesans amb treballadores menys qualificades i que cobraven salaris més baixos, deixant-los sense treball.
 • Derrota de Napoleó a Waterloo

  Derrota de Napoleó a Waterloo
  El 18 de juny de 1815, l'exèrcit francés comandat per Napoleó Bonaparte, va ser derrotat pels exèrcits britànic i de Prússia en la Guerra de Waterloo. La derrota va acabar amb la guerra de 23 anys entre França i els estats aliats europeus. Va abandonar el tron per segona vegada. Napoleó va ser enviat a l'exili a l'illa Santa Elena
 • Revolució liberal a França

  Revolució liberal a França
  La Revolució del 26-29 de juliol de 1830 va ser un procés revolucionari que va començar a París, França, amb la denominada Revolució de Juliol. Les causa d'aquesta revolució va anar deguda a la conjunció de factors polítics i econòmic-socials. Entre els polítics destaquen el Liberalisme i el Nacionalisme.
 • Great Trade Union

  Great Trade Union
  Constituïen societats d'ajuda mútua, les quals disposaven de caixes comunes amb capital provinent de les quotes dels associats. En 1834 es va formar la Great Trade Union (unió de sindicats d'oficis) en les quals les quotes d'afiliació per a possibles nous socis eren massa elevades.
 • Napoleó és coronat emperador

  Napoleó és coronat emperador
  Napoleó va ser proclamat emperador el 18 de maig de 1804 pel Senat i coronat emperador dels francesos el 2 de desembre de 1804. El títol va ser creat a propòsit per a preservar l'aparença de la República Francesa i per a mostrar que després de la Revolució Francesa, el sistema feudal va ser abandonat i es va crear un estat nació, amb ciutadans iguals com el súbdits del seu emperador.