EIX CRONOLÒGIC FILOSOFIA

By scaimel
 • 620 BCE

  Tales de Milet

  Tales de Milet
  Importants aportacions filosòfiques, matemàtiques, físiques i astronòmiques.
  TEORIA DE TALES
  Pensament deductiu de la geometria.
 • Period: 600 BCE to 476

  Filosofia de l'edat Antiga

  Aquest es el període de la historia de la filosofia occidental que compren la filosofia grega i romana. Alguns dels filòsofs més importants són: Sòcrates, Plató i Aristòtil.
 • 586 BCE

  Pitàgores

  Pitàgores
  Grans aportacions innovadores al camp matemàtic, aritmètic i cosmològic.
 • 470 BCE

  Sòcrates

  Sòcrates
  Aquest no va escriure cap obra perquè creia que «cadascú havia de desenvolupar les seves pròpies idees». Coneixem en part les seves idees des dels testimoniatges dels seus deixebles: Plató, Xenofont, Aristió i Antístenes
 • 384 BCE

  Aristòtil

  Aristòtil
  Considerat com un dels grans pensadors de la humanitat. La seva lògica, naturalisme i ètica dominaren en el pensament europeu durant gairebé 2.000 anys, fins ben entrat el segle xvi.
 • 347 BCE

  Plató

  Plató
  La República: Tractat polític. L'obra està estructurada en 10 llibres on Plató parla per boca del seu mestre Sòcrates. L'obra és una contínua reflexió sobre la política i les relacions entre els governants i els ciutadans. Dona gran importància a l'educació dels ciutadans (incloses les dones).
 • AD 1

  ANY 0

  Any més important tenint en compte la cultura religiosa occidental.
 • Period: 476 to 1450

  Filosofia de l'edat Mitjana

  Comença amb la caiguda de l'Imperi Romà i precedeix al Renaixement.
  Bàsicament la teologia és la forma de vida. La Filosofia sorgeix en contraposició a la religió
 • 1450

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  Aquest fet va ajudar a difondre diversos moviments filosòfics com ara és l'humanisme.
 • 1450

  Humanisme

  Humanisme
  Moviment filosòfic, intel·lectual i cultural europeu sorgit al segle XIV que es va basar en la integració de certs valors considerats universals de l'ésser humà.
  Aquest va sorgir com a oposició del pensament teològic, on Déu era el centre de la vida i de l’Univers. Es va originar al segle XV a Itàlia amb la influència dels autors del segle XIV que defenien les idees i la cultura grecoromana.
  Aquest moviment és recolzat i promocionat gràcies a la invenció de la impremta l'any 1450.
 • Period: 1450 to

  Renaixement

  Amb el sorgiment de l'humanisme i la revolució científica busca trencar amb el pensament medieval basat en la teologia.
  Aquest període es veu recolzat per la invenció de la impremta.
 • 1452

  Leonardo Da Vinci

 • 1466

  Erasme de Rotterdam

  Erasme de Rotterdam
  Humanista molt conegut. Va ser considerat un avançat al seu temps, i això es reflecteix a la crítica social de les seves obres.
  Va viure dins d’un context amb molta inestabilitat religiosa al Sacre imperi Romanogermànic a causa de l’inici i extensió de la reforma religiosa impulsada per les religions protestants, com el Luteranisme, el Calvinisme i altres moviments menors. Era un creient cristià molt devot, però això no treu que dirigís moltes de les seves crítiques a l'església.
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  Els Colons envaeixen Amèrica i proven d'imposar els costums europeus a les societats precolombines.
 • 1517

  Luteranisme - 95 TESIS

  Luteranisme - 95 TESIS
  Es basa en les 95 tesis de Martí Luter, va ser una reacció davant els excessos de l'Església catòlica.
 • 1543

  Revolució Científica

  Revolució Científica
  Moviment sorgit al s. XVIII amb la qual es descriuen els canvis radicals i importants que van generar un desenvolupament científic. Va iniciar amb la publicació de l’obra de Nicolau Copèrnic el 1543, i l’obra sobre els principis matemàtics de la filosofia natural de Newton el 1687.
 • 1543

  Nicolau Copèrnic

  Nicolau Copèrnic
  Va ser el primer astrònom a formular una àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l’univers. La feina de Copèrnic va estimular noves investigacions científiques i es convertí en una icona de la història de la ciència que sovint es coneix com la Revo
 • 1550

  Calvinisme

  Calvinisme
  Doctrina teocèntrica, popularment coneguda pels 5 punts del calvinisme (T: Depravació total, U: Elecció incondicional, L: Expiació limitada, I: Gràcia irresistible, P: Perseverança dels sants)
 • Johannes Kepler

  Johannes Kepler
  És conegut, fonamentalment, pel descobriment de les lleis sobre el moviment dels planetes. "el Prodromus dissertationum mathematicarum continens mysterium cosmographicum o Misterium cosmographicum (El misteri còsmic)"
 • Tycho Brahe

  Tycho Brahe
  L’any 1597 va crear un nou sistema del món que situava a la Terra en el centre de l’univers i feia girar als cinc planetes al voltant del Sol. Tycho va procurar demostrar el seu sistema a través d’observacions i no d’hipòtesis. En l'últim any de la seva vida, Tycho va començar a investigar els moviments dels planetes, ajudat per Kepler, a qui havia acceptat com a ajudant el febrer de 1600.
 • Gallileo Gallilei

  Gallileo Gallilei
  Ell és el principal iniciador de la revolució científica i de la ciència moderna. L’any 1610, Galilei va construir un telescopi, que li va permetre tenir el luxe de descobrir els quatre satèl·lits de Júpiter, les fases de Venus i els cràters de la Lluna, per no esmentar que amb el telescopi va poder saber quina era la magnitud exacta de l’univers.
 • John Locke

  John Locke
  Locke es posarà com a objectiu de determinar l'origen, els graus de certesa i l'extensió dels coneixements humans, els seus fonaments i els graus de fe que se'ls pot concedir, les opinions i els assentiments que es poden tenir.
 • Period: to

  Filosofia Moderna

  Es considera que l'Edat Moderna comença amb el text "Discurs del mètode" de Descartes
 • Voltaire

  Voltaire
  Escriptor i filòsof francès il·lustrat. Amb ell, s'inicia la figura de l'intel·lectual compromès al servei de la veritat, de la justícia i de la llibertat de pensament.
 • Period: to

  Il·lustració

 • David Hume

  David Hume
  Un dels filòsofs empiristes més importants.
 • Jean-Jacques Rousseau

  Jean-Jacques Rousseau
  Filòsof del segle de les llums a França, tanmateix les seves idees i el seu caràcter l'oposaren sovint a altres il·lustrats i als ideals del moviment.
 • Adam Smith

  Adam Smith
  La seva obra Investigació en la naturalesa i causes de la riquesa de les nacions fou el primer intent rigorós d'estudiar el desenvolupament històric de la indústria i el comerç a Europa, ajudà a la creació de l'economia com a disciplina acadèmica i proporcionà un marc teòric al capitalisme. Smith és considerat sovint el pare de l'economia moderna.[
 • Kant

  Kant
  La seva filosofia es troba recollida en Crítica de la raó pura (1781), en la qual va examinar les bases del coneixement humà i va crear una epistemologia individual. Diferenciava les maneres de pensar en proposicions analítiques i sintètiques. Una proposició analítica és aquella en la qual el predicat està contingut en el subjecte.
  Destaca a la metafísica
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  La Revolució Francesa va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i per extensió, a altres nacions d'Europa que enfrontaven a partidaris i opositors del sistema conegut com l'Antic Règim. Aquest va ser un dels esdeveniments més importants de l'Edat Moderna
 • Mill

  Mill
  Defensa l'utilitarisme.
  Va ser el primer membre del Parlament en advocar pel dret a vot de les dones.
 • Karl Marx

  Karl Marx
  Pensador socialista i activista revolucionari d'origen alemany. Rarament l'obra d'un filòsof ha tingut tan vastes i tangibles conseqüències històriques com la de Karl Marx: des de la Revolució russa de 1917, i fins a la caiguda del mur de Berlín en 1989, la meitat de la humanitat va viure sota règims polítics que es van declarar hereus del seu pensament.
 • Revolució Industrial

 • "El capital" Karl Marx

  "El capital" Karl Marx
  El Capital. Crítica de l'Economia política és un tractat d'economia política escrit per Karl Marx. És una anàlisi crítica del capitalisme i les seves pràctiques econòmiques. Marx basa el seu treball en el dels economistes clàssics com Adam Smith, David Ricardo. Incorpora també la metodologia dialèctica de G. W. F. Hegel i idees provinents del socialisme francès d'autors com Pierre-Joseph Proudhon.
 • Nietzche

  Nietzche
  Va fer una crítica exhaustiva de la cultura, la religió i la filosofia occidental, mitjançant la reconstrucció dels conceptes que les integren, basant-se en l'anàlisi de les actituds morals (positives i negatives) cap a la vida.
  Va meditar sobre les conseqüències del triomf del secularisme de la Il·lustració.
 • Period: to

  Filosofia Contemporània

 • Conductisme

 • Noam Chomsky

  Noam Chomsky
  La teoria lingüística de Noam Chomsky és una de les teories més importants sobre el llenguatge humà. Aquesta teoria es coneix com la gramàtica generativa o biolingüística. La teoria explica que hi ha una estructura mental innata que permet comprendre i produir qualsevol enunciat en qualsevol idioma natural que coneixem.
 • Revolució Russa

  Moviment social, polític i econòmic a Russia contra el règim Zarista. Russia va participar a la guerra de part de la triple entesa, a causa de molts fets i derrotes el Tsar Nicolàs II es va veure obligat a abdicar.
  Alejandro Kerenski va liderar la república, però va durar poc ja que no va fer cap reforma positiva.
  Lenin, va incitar als obrers, camperols i soldats a fer la revolució bolxevic.
  Lenin va ser proclamat pels Soviets primer ministre, assumint així el govern i poder de Rússia
 • Escola de Frankfurt

  Escola de Frankfurt
  Grup d’intel·lectuals i investigadors jueus que es reunien a l’Institut per la Investigació Social (a Frankfurt) per estudiar i investigar la SOCIETAT MODERNA des de diferents disciplines (psicologia, sociologia, antropologia, política…).
 • Jean-Paul Sartre

  Jean-Paul Sartre
  Va escriure "La nàsuea" manifest existencialista i el seu llibre més famós.
 • Hannah Arendt

  Hannah Arendt
  Filosofa Alemanya i jueva que neix el 1906. El seu pensament parteix de les seves pròpies experiències i de les realitats que va viure. Objectiu dels escrits és buscar el camí de la llibertat i allà que la impedeix
 • Fi de la Segona Guerra Mundial

 • George Orwell

  George Orwell
  Escriptor de "Rebel·lió a la granja". Els seus llibres es caracteritzen per la claredat, la intel·ligència i l'enginy, i pel coneixement de la injustícia social, l'oposició al totalitarisme i el compromís amb el socialisme democràtic.
  Rebel·lió a la granja és una fàbula que adverteix sobre lo inútil que resulta buscar l'equitat social a través del canvi polític. Es basa en la Revolució Russa de 1917 i, a través d’animals personificats, exposa els perills d’un govern totalitari.
 • Dialèctica de la Il·lustració

  Dialèctica de la Il·lustració
  Obra de Horkheimer i Adorno on es critica la filosofia il·lustrada. Segons l’obra, la Il·lustració ha mutilat la raó, fent d’aquesta raó quelcom instrumental.
 • Raó Instrumental

  Amb raó instrumental ens referim al fet de donar-li més importància a ALLÒ QUE ES VOL ACONSEGUIR que AL CAMÍ QUE S’HA DE SEGUIR PER ACONSEGUIR-HO. Es basa en una idea d’UTILITAT, on el valor de les coses radica en ALLÒ PER A QUÈ SERVEIXEN.
 • Max Horkheimer

  Max Horkheimer
  Membre fundador de l'Escola de Frankfurt, un Institut per a la Investigació Social associat a la Universitat de Frankfurt. La seva teoria crítica de la societat, d'inspiració marxista, integra una anàlisi del capitalisme mostrant que aquest, pel poder de les lleis econòmiques del mercat tendeix a un estat autoritari i totalitari. Amb l'arribada de Hitler al poder, els membres de l'Escola de Frankfurt es veieren obligats a exiliar-se. Horkheimer no retornà fins al 1950.
 • Existencialisme

  Corrent filosòfic que va explotar després de la Segona Guerra Mundial. Amb filòsofs com Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger, Albert Camus... En aquest moviment, la reflexió recau sobre l’existència humana (el seu objectiu i fa anàlisi de la nostra existència).
 • Howard Gardner

  Howard Gardner
  Teoria sobre la intel·ligència:
 • Daniel Goleman

  Daniel Goleman
  Teoria de la Intel·ligència emocional:
  - Autoconeixement
  - Autoregulació
  - Empatia
  - Habilitats socials
  - Automotivació