EIX CRONOLÒGIC

 • Period: 1453 to

  L'antic règim

  L'antic règim va ser creat pels revolucionaris francesos en contra la monarquia absoluta de Lluís XVI, i que es va aplicar també a la resta de les monarquies europees amb un funcionament similar; posteriorment, ha resultat un concepte historiogràfic aplicat a diversos països de l'Europa moderna.
 • Period: to

  La revolució anglesa

  La revolució anglesa s'exten des del final del regnat de Carles I d'Anglaterra fins a la revolució gloriosa.
  En aquest context s'inclou una sèrie de conflictes armats que s'anomenen guerres civils angleses, que es van lliurar entre realistes i parlamentaris entre 1642 i 1651,
 • Period: to

  Montesquieu

  Carles Lluís de Secundat, baró de la Breda i de Montesquiu (conegut internacionalment sota el nom afrancesat de Montesquieu) va ser un filòsof francès del Segle de les Llums.
 • Period: to

  La guerra de succeció

  La guerra de Successió espanyola va ser un conflicte internacional, la causa d'aquesta va ser la mort sense descendència de Carles II d'Espanya (l'últim representant de la casa Habsburg). Aquesta guerra va evolucionar fins a convertir-se en una guerra civil entre els borbònics (defensaven la corona de Castella) i els austriacistes (defensaven la corona d'Aragó).
 • Period: to

  Rousseau

  Jean-Jacques Rousseau va ser un dels principals filòsofs del segle de les llums en llengua francesa, tanmateix les seves idees i el seu caràcter l'oposaven sovint a altres il·lustrats i als ideals del moviment.
  En vida, la seva obra va ser polèmica. El va acabar allunyant dels altres enciclopedistes i el va enfrontar a l'Església catòlica. Entre les seves obres més importants es troben els Discursos, Émile i El contracte social.
 • Period: to

  Desputisme il·lustrat

  El despotisme il·lustrat és un concepte polític que sorgeix a Europa de la segona meitat del segle XVIII. S'emmarca dins de les monarquies absolutes i pertany als sistemes de govern de l'Antic Règim europeu, però incloent-hi les idees filosòfiques de la Il·lustració, segons les quals, les decisions humanes són guiades per la raó.
 • Period: to

  La il·lustració

  La Il·lustració va ser un moviment cultural i intel·lectual, primordialment europeu. Va ser especialment actiu a Anglaterra, França i Alemanya. Va inspirar profunds canvis culturals i socials, i un dels més dràstics va ser la Revolució Francesa.
 • Period: to

  La revolució americana

  La Revolució Americana va ser un conflicte entre les Tretze Colònies britàniques a Amèrica del Nord i la seva metròpoli d'aquest procés sorgiria una nova nació, segons el que va establir la Constitució dels Estats Units d'Amèrica. La Revolució Americana va tenir un gran nombre d'idees i esdeveniments que finalment conduïren a una separació política i social de tal manera que es va passar d'una nació fusionada a partir de colònies individuals a una nació independent.
 • Declaració els drets de l'home i el ciutadà

  La declaració dels drets de l'home i del ciutadà va ser aprovada per l'Assemblea Nacional Constituent francesa, és un de molts dels documents fonamentals de la Revolució Francesa quant a definir els drets personals i els de la comunitat, a més dels universals.
 • La constitució americana

  La Constitució dels Estats Units és el document del govern i la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. La seva redacció va finalitzar el 17 de setembre del 1787 per la Convenció Constitucional a Filadèlfia, i després va ser ratificada pels delegats que representaven els pobles dels tretze estats.
 • Period: to

  La revolució francesa

  La Revolució francesa va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, altres nacions d'Europa que enfrontaven partidaris i opositors del sistema conegut com l'Antic Règim. Es va iniciar amb l'autoproclamació del Tercer Estat com a Assemblea Nacional el 1789 i va finalitzar amb el cop d'Estat de Napoleó Bonaparte el 1799.
 • Declaració dels drets de la dona i la ciutadania

  La Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana és un text jurídic francès que exigeix ​​la plena assimilació legal, política i social de les dones, redactat el setembre del 1791 per Olympe de Gouges, sobre el model de la Declaració dels Drets de l 'Home i del Ciutadà, proclamada el 26 d'agost del 1789, i publicat al tríptic Els drets de la dona, adreçat a la reina.
 • Period: to

  L'època del terror

  El Regnat del Terror, va ser un període de dos anys a la Revolució Francesa caracteritzat per una brutal repressió en forma de terrorisme d'Estat, que va tenir com a protagonista principal Maximilien Robespierre.
 • Period: to

  L'imperi napoleònic

  El terme es refereix al Imperi Napoleònic de França sobre l'Europa Continental, un període comprès entre 1804 i 1814, des del final del Consolat fins a la Restauració de la monarquia borbònica, encara que posteriorment va viure un epíleg conegut com el període dels Cent Dies, de l'1 de març de 1815 a l'abdicació final de Napoleó, el 22 de junio de 1815.
 • Period: to

  La guerra del francès

  La guerra del francès va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que es va iniciar el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que va acabar el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
  Va ser provocada perquè Napoleó pretenia instal·lar el seu germà al tron ​​espanyol després de les abdicacions de Baiona.
 • Period: to

  Emancipació de l'amèrica hispànica

  L'emancipació d'Hispanoamèrica va entrar en la fase inicial el 1810, quan es van formar diferents juntes revolucionàries i es va deposar a governants espanyols. Al llarg del segle XVIII, els canvis polítics a l'Imperi Espanyol van transformar les dependències americanes, fins llavors "regnes" relativament autònoms, en colònies enterament dependents de decisions preses a Espanya en benefici d'ella
 • Period: to

  Restauració absolutista

  La Restauració absolutista a Espanya és el període de la història d'Espanya que s'estén entre els anys 1814 i 1833, en el curs del qual es restableix a Espanya la Monarquia Absoluta Borbònica.
 • La revolució del 1830

  La revolució del 1830
  Va ser un procés revolucionari que va començar a París, amb la denominada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses revolucionàries de París amb què Lluís Felip I de França va arribar al tron ​​i es va obrir el període conegut com a Monarquia de juliol.
 • Period: to

  El regnat d'Isabel II

  El regnat d'Isabel II està comprès entre la mort de Ferran VII el 1833 i el triomf de la Revolució del 1868. El seu regnat està dividit en dues grans etapes: la minoria d'edat durant la qual van assumir la regència, primer, la mare i, després, el general; i el regnat efectiu que comença amb la declaració per les Corts el 1843 de la majoria d'edat avançada quan només tenia tretze anys. Al llarg del seu regnat es va produir la configuració de l'Estat liberal a Espanya.
 • Period: to

  L'unificació d'itàlia

  Al 1848 van ser unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica (i illes del voltant) per tal de crear l'actual Estat italià.
 • Period: to

  Revolució de 1848

  La Revolució de 1848, conegudes en alguns països com la primavera de les nacions (la primavera dels pobles o l'any de les revolucions), va ser una onada revolucionària que va sorgir a Sicília i, agreujada per les revolucions de 1848 a França, aviat es va estendre per la resta d'Europa i fins i tot fora, com al Brasil.
 • Unificació alemanya

  La unificació d'Alemanya va ser un procés històric que va tenir lloc a la segona meitat del segle XIX a Europa Central i que va acabar amb la creació de l'Imperi alemany el 18 de gener de 1871, va ser possible amb la reunió de diversos estats, que fins aleshores eren independents (Prussia, Baviera, Saxònia, etc.)