EIX CRONOLÒGIC

 • Period: 1830 BCE to 1830 BCE

  REVOLUCIÓ DE 1830

  va ser un procés revolucionari que va començar a París, França, amb la denominada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses (Trois Glorieuses) jornades revolucionàries de París que van portar al tron ​​a Luis Felipe I de França i van obrir el període conegut com a Monarquia de Juliol.
 • Period: 1787 BCE to

  LA CONSTITUCIÓ AMERICANA

  Va ser adoptada en la seva forma original el 17 de setembre de 1787 per la Convenció Constitucional de Filadèlfia (Pennsilvània) i després ratificada pel poble en convencions a cada estat en el nom de «Nosaltres el Poble».
 • Period: 1765 BCE to 1791 BCE

  REVOLUCIÓ AMERICANA

  Va ser un alçament polític a les Tretze Colònies Britàniques a partir de 1765, que va esclatar en una guerra el 1775, i va culminar amb la independència dels Estats Units el 1783.
 • Period: 1712 BCE to 1778 BCE

  ROUSSEAU

  Va ser un polímer suís francòfon. Va ser alhora escriptor, pedagog, filòsof, músic, botànic i naturalista, i encara que va ser definit com un il·lustrat, va presentar profundes contradiccions que el van separar dels principals representants de la Il·lustració, guanyant-se per exemple la ferotge inquieta de Voltaire i sent considerat un dels primers escriptors del preromanticisme.
 • Period: 1689 BCE to 1755 BCE

  MONTESQUIEU

  Va ser un filòsof i jurista francès l’obra del qual es desenvolupa en el context del moviment intel·lectual i cultural conegut com la Il·lustració.
 • Period: 1642 BCE to

  REVOLUCIÓ ANGLESA

  Període de la història del regne d’Anglaterra. Guerra lliurada entre realistes i parlamentaris, amb la victòria de Cromwell i la derrota de Carles II.
 • Period: to

  GUERRA DE SUCCESSIÓ

  Conflicte bèl·lic internacional que, a més d’afectar el conjunt d’Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l’Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l’Amèrica espanyola. La confrontació, a més de la successió de la corona hispànica, s’hi dirimia també la qüestió de l’equilibri de poder entre les diferents potències europees, i és considerada un dels primers conflictes globals.
 • Period: to

  LA IL·LUSTRACIÓ

  Va ser un moviment cultural i intel·lectual, primordialment europeu, que va néixer a mitjans del segle XVIII i va durar fins als primers anys del segle XIX. Va ser especialment actiu a Anglaterra, França i Alemanya.
 • DECLARACIÓ DELS DRETS DEL HOME I EL CUITADA

  DECLARACIÓ DELS DRETS DEL HOME I EL CUITADA
  és un de molts dels documents fonamentals de la Revolució francesa quant a definir els drets personals i els de la comunitat, a més dels universals
 • Period: to

  REVOLUCIÓ FRANSESA

  va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, altres nacions d'Europa que enfrontaven partidaris i opositors del sistema conegut com l'Antic Règim. Es va iniciar amb l'autoproclamació del Tercer Estat com a Assemblea Nacional el 1789 i va finalitzar amb el cop d'Estat de Napoleó Bonaparte el 1799.
 • Period: to

  ANTIC RÈGIM

  Va ser un terme que els revolucionaris francesos van emprar per a designar pejorativament el sistema de govern anterior a la Revolució francesa de 1789, la monarquia absoluta de Lluís XVI, i que es va aplicar també a la resta de les monarquies europees amb un funcionament similar; posteriorment, ha esdevingut un concepte historiogràfic aplicat a diversos països de l'Europa moderna.
 • DECLARACIÓ DE DRETS DE A DONA I LA CIUTADANA

  DECLARACIÓ DE DRETS DE A DONA I LA CIUTADANA
  És un text redactat el 5 de setembre de 1791 per l’escriptora francesa Olympia de Gorges 12 parafrasejant la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà proclamada el 26 d’agost de 1789, el text fonamental de la Revolució Francesa. És un dels primers documents històrics que proposa l’emancipació femenina en el sentit de la igualtat de drets o l’equiparació jurídica i legal de les dones amb relació als barons.
 • Period: to

  L'ÈPOCA DEL TERROR

  Va ser un període de canvis que va tenir lloc durant el moment àlgid de la Revolució Francesa, que va durar des del setembre de 1793 fins a la primavera de 1794, i que ha generat nombrosos debats.
  Caracteritzat per una brutal repressió en forma de terrorisme d’Estat, que va tenir com a protagonista principal Maximilians Robespierre.
 • Period: to

  DEPOTISME IL.LUSTRAT DE L'IMPERI NAPOLEONIC

  és un concepte polític que sorgeix a Europa de la segona meitat del segle XVIII. S'emmarca dins les monarquies absolutes i pertany als sistemes de govern de l'Antic Règim europeu, però incloent-hi les idees filosòfiques de la Il·lustració, segons les quals les decisions humanes són guiades per la raó.
 • Period: to

  GUERRA DEL FRANCÉS

  Fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.[1] Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol.
 • Period: to

  RESTAURACIÓ ABSOLUTISTA

  Els representants de les potències europees que havien derrotat Napoleó es van proposar acabar amb la situació que havien creat la Revolució francesa i l'Imperi napoleònic, duent a terme una restauració dels principis monàrquics de l'Antic Règim, és a dir, de l'absolutisme.
 • Period: to

  REVOLUCIÓ DE 1848

  on denominacions historiogràfiques de l'onada revolucionària que va acabar amb l'Europa de la Restauració (el predomini de l'absolutisme al continent europeu des del Congrés de Viena
 • Period: to

  EMANCIPACIÓ DE L'AMÈRICA HISPÀNICA

  es van formar diferents juntes revolucionàries i es va deposar governants espanyols. Encara que els realistes van aconseguir sufocar la majoria d'aquestes rebel·lions, una segona fase que va tenir com a protagonistes, a Sud-amèrica José de San Martín i Simón Bolívar, ia Mèxic Vicente Guerrero i, els qui van aconseguir a la dècada de 1820 la independència d'un vast territori que s'estenia de Xile a Mèxic.
 • UNIFICACIÓ D'ITALIA

  UNIFICACIÓ D'ITALIA
  va ser el procés històric que, al llarg del segle XIX, va portar a la unió dels diversos Estats en què la península itàlica estava dividida, majoritàriament vinculats a dinasties considerades «no italianes», com els Habsburg o els Borbons.
 • Period: to

  REGNAT D'ISABEL II

  El seu regnat està dividit en dues grans etapes: la minoria d'edat (1833-1843) durant la qual van assumir la regència, primer, la seva mare Maria Cristina de Borbó-Dos Sicilias i, després, el general Baldomero Espartero; i el regnat efectiu que comença amb la declaració per les Corts el 1843 de la seva majoria d'edat avançada quan només tenia tretze anys. Al llarg del regnat es va produir la configuració de l’Estat liberal a Espanya.
 • Period: to

  UNIFICACIÓ ALEMAYA

  va ser el procés històric que, al llarg del segle XIX, va portar a la unió dels diversos Estats en què la península itàlica estava dividida, majoritàriament vinculats a dinasties considerades «no italians», com els Habsburg o els Borbons.