EDAT CONTEMPORÀNIA

 • Fallida absolutisme a Anglaterra– Guillem d’Orange

  Fallida absolutisme a Anglaterra– Guillem d’Orange
  El 1689, el rei Jaume II imposa una nova política absolutista i el parlament ofereix la corona al príncep holandès Guillem
  d’Orange, que jura la Declaració de Drets (Bill of Rights), que limita el poder del rei i sotmet algunes decisions al Parlament (elaboració de les lleis, separació de poders).
 • Inici dinastia dels Borbons - Felip V

  Inici dinastia dels Borbons - Felip V
  Carles II mor sense descendència Aspirants : Carles d’Àustria iFelip de Borbó. La por a que Espanya i França s’unissin si la guerra la guanyés Felip de Borbó va comportar l’aliança de les grans potències europees contra França i Espanya. Mor l’emperador austríac. Guanyar la guerra a Felip de Borbó. La pau a Espanya no va arribar fins el 1714, quan Felip V ocupa Barcelona l’11 de setembre.
 • Mort de Carles II (sense descendència)

  Mort de Carles II (sense descendència)
  Carles II mor sense descendència el 1700 i apareixen dos aspirants al tro: l’arxiduc Carles d’Àustria (germà de l’emperador austríac) i
  Felip de Borbó (nét de Lluís XIV).
 • Period: to

  Segle XVIII

 • Period: to

  Guerra successió

  Guerra que es produeix quan mor Carles II sense descendènia per ocupar el seu tro.
 • Tractat d’Utrech

  Tractat d’Utrech
  El 1713, se signa el tractat d’Utrecht que posava fi a la guerra europea però impedia la unió de França i Espanya.
 • Decret de Nova planta

  Decret de Nova planta
  A Catalunya, es va implantar el Decret de Nova Planta (1716) que suprimia les constitucions i lleis de Catalunya i l’ús del català.
 • Llançadora volant

  Llançadora volant
  La mecanització va iniciar-se amb la llançadora volant de Kay (1733) que permetia teixir més ràpid i peces més amples.
 • Publicació Enciclopèdia – moviment Il.lustrat

  Publicació Enciclopèdia – moviment Il.lustrat
  Les idees il·lustrades es van difondre per Europa sobretot gràcies a la publicació de a França de l'Enciclopèdia. Aquesta obra intenta recollir tot el saber del seu temps. Moltes articles de aquesta obra criticaven tradicions i creences que la raó demostrava que eren falses o injustes.
 • Period: to

  Crisis Antic Règim

  L'expressió Antic Règim designa els segles finals (XVII i XVIII) de l'Edat Moderna. Va des de 1453 en què Constantinoble cau en poder dels turcs fins 1789, amb la Revolució francesa.
 • Period: to

  Revolució Industrial

  La revolució industrial té lloc a Anglaterra a finals sXVIII i significa el pas d’una economia agrària típica de l’Antic Règim a una economia dominada per la indústria, on la producció de béns es realitza de manera mecanitzada. Això va transformar la societat de dalt a baix.
 • Invenció Màquina de Vapor – James Watt

  Invenció Màquina de Vapor – James Watt
  James Watt, aprofitant una màquina de vapor que havia creat Newcomen, va crear una màquina molt més eficaç i es va convertir en la força motriu per a la indústria i el transport.
 • Independència Estats Units

  Independència Estats Units
  Primera revolució colonial contra una metròpoli i és el primer
  exemple de govern fundat sobre els principis d’igualtat i llibertat
  Causes:
  Les 13 colònies estaven en contra de no poder enviar
  representants al Parlament i de monopolitzar el seu comerç. Els britànics atorguen la venda del te a una
  companyia anglesa i no d'Amèrica . Això provoca la revolta
  del te de Boston i l’inici d’un conflicte entre GB i les
  Al 1776, les 13 colònies redacten la Declaració
  d’Independència dels EEUU.
 • Convoca Estats Generals

  Convoca Estats Generals
  El maig de 1789 es convoquen els Estats Generals formats per representants de la noblesa, clergat i 3r estat. Es va decidir votar per estament i no individualment, fet que perjudicava el 3r estat. Finalment, el 3r estat va decidir abandonar la reunió i
  reunir-se a Versalles i formar l’ASSEMBLEA NACIONAL i es comprometen a elaborar una constitució.
 • Period: to

  Revolució Francesa

  La Revolució francesa (en francès, Révolution française) va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, a altres nacions d'Europa que enfrontaven a partidaris i opositors de el sistema conegut com el antic Règim.
 • Period: to

  Declaració de l’home i del ciutadà

  Intent d’acord entre el rei i els privilegiats i la burgesia moderada
  per convertir França en una monarquia constitucional i moderada.
  S’aboleix el feudalisme, es promulga la Declaració de drets de l’home i del ciutadà (igualtat i llibertat, pagament d’impostos per a
  tothom), es promulga la constitució de 1791 (separació de poders però sufragi censatari masculí), creació de la Guàrdia Nacional...
 • Presó de la Bastilla

  Presó de la Bastilla
  Al 1789 es convoquen els Estats Generals. Es va decidir votar per estament i no individualment, fet que perjudicava el 3r estat. El 3r estat va abandonar la reunió i reunir-se a Versalles i formar l’ASSEMBLEA NACIONAL. El 14 de juliol de 1789, el poble de París va donar suport a la nova assemblea i va assaltar la presó de la Bastilla. Lluís XVI, finalment, acaba acceptant l’assemblea.
 • Period: to

  Etapa 2: Convenció Girondina i Convenció Jacobina

  Els girondins escullen una nova assemblea nacional escollida per sufragi universal masculí. S’executa la família reial però això provoca l’aliança de les monarquies absolutes europees contra França. Dins de França, hi havia lluites de revolucionaris i reialistes.
  Els jacobins obtenen el poder i promulguen la constitució de 1793 (sufragi universal masculí, igualtat social). Governa Robespierre i s’obliga a tothom a lluitar contra Àustria i també impulsa la política del Terror.
 • Period: to

  Etapa 1: Assemblea Nacional

  L'Assemblea Nacional Legislativa es refereix a dues assemblees nacionals de la història de França. La primera sota la Revolució francesa i la segona sota la II República, a mitjan segle XIX.
 • Decapitació Lluís XVI

  Decapitació Lluís XVI
  L'execució de Lluís XVI, la qual va tenir lloc el dilluns 21 de gener de 1793, va ser un dels esdeveniments més importants de la Revolució francesa. Aquesta execució va ser realitzada en la plaça de la Revolució, anteriorment coneguda com a plaça de Lluís XV. La Convenció Nacional havia sentenciat a mort al rei el 17 de gener en una votació realitzada a viva veu, i en la qual la pena de mort es va imposar per 387 vots contra 334 vots per la presó perpètua o desterrament.
 • Period: to

  Etapa 3: Directori

  La burgesia moderada anul·la les lleis jacobines i molts exiliats del Terror retornen. Es promulga la constitució de 1795 amb un poder executiu en mans d’un govern col·legiat (DIRECTORI) i la restitució del sufragi censatari masculí. Van ser uns anys de lluita constant entre els absolutistes i les classes populars. Finalment, la inestabilitat social i la guerra contra les potències absolutistes va afavorir un cop d’estat el 1799 per un jove general, Napoleó Bonaparte.
 • Cop d’Estat de Napoleó

  Cop d’Estat de Napoleó
  Napoleó va fer un cop d’estat i va tenir el suport de bona part de la burgesia.
 • Napoleó es corona emperador

  Napoleó es corona emperador
  El 1799, Napoleó es nomenat consol i vol posar fi a la inestabilitat política i reactivar l’economia afavorint els interessos de la burgesia. Promulga la constitució de 1800 on la llibertat queda molt limitada i s’imposa la censura.
 • Period: to

  Etapa 1: El Consolat (Napoleó)

  El cop d’estat de Napoleó va tenir el suport de bona part de la burgesia. La intenció era consolidar els principis moderats de la revolució. Promulga la constitució de 1800 on la llibertat queda molt limitada i s’imposa la censura. S’impulsa la creació de liceus (escoles), es reordena i centralitza l’estat i es reforma la Hisenda. També es crea un cos legislatiu (codi civil, codi de comerç) que encara és present avui en dia.
 • Fi Revolució Francesa

  Fi Revolució Francesa
  El dia 9 de novembre del 1799 acaba la Revolució Francesa.
 • Period: to

  Segle XIX

 • Primers Vaixells de Vapor

  Primers Vaixells de Vapor
  A inicis sXIX, també s’introdueix la màquina de vapor en els vaixells de vela, escurçant el temps per creuar l’Atlàntic.
 • Period: to

  Etapa 2: L’Imperi Napoleònic

  El 1804 es fa coronar emperador pel Papa de Roma i comença la conquesta d’Europa amb un exèrcit modern i amb ús de noves tàctiques militars. El 1805 venç a Àustria i Rússia a Austerlitz (guerra dels tres emperadors). El 1811, l’imperi s’estenia des d’Alemanya fins a Espanya, dominant gran part d’Europa. Aquestes conquestes van afavorir l’abolició de les monarquies absolutistes i la fi de l’antic règim però les guerres van generar també un sentiment antifrancès.
 • Derrota Napoleó Batalla de Waterloo

  Derrota Napoleó Batalla de Waterloo
  Els exèrcits de Gran Bretanya i Prússia van derrotar Napoleó el
  1815 a la batalla de Waterloo.
 • Congrés de Viena – Santa aliança

  Congrés de Viena – Santa aliança
  Es va crear la Santa Aliança (1815). Era un tractat
  d’ajuda mútua entre els monarques absoluts (Àustria, Rússia i Prússia) davant qualsevol amenaça de revolució liberal.
 • Period: to

  Restauració

 • Revolucions liberals: Grècia i Amèrica Llatina

  Revolucions liberals: Grècia i Amèrica Llatina
  Primera revolució contra la restauració. Són pronunciaments militars amb poc suport popular. Els derrota la Santa Aliança. Només triomfa Grècia que s'independitza de l'Imperi Turc.
 • Napoleó mor a Illa Santa Elena

  Napoleó mor a Illa Santa Elena
  Napoleó va ser desterrat a l’illa de Santa Elena, on va morir el 1821.
 • Primera Locomotora

  Primera Locomotora
  EL 1829, Stephenson inventa la locomotora que permet traslladar més persones i més mercaderies en menys temps, estalviant diners.
 • Primers Sindicats

  Primers Sindicats
  Allí es van produir els primers conflictes entre obrers i patrons i allí es va fundar en 1840 el primer sindicat —societat de resistència se'n deia en l'època— de la història d'Espanya, l'Associació de Teixidors de Barcelona.​ També a Catalunya, va tenir lloc la primera vaga general en 1855.
 • La primavera dels pobles

  La primavera dels pobles
  Les revolucions de 1848 van significar el despertar de les
  nacions que formaven part de grans imperis, on les demandes nacionals anaven acompanyades de governs
  liberals. Trobem exemples de revolució a Àustria i França (s’instaura la república). Totes les revoltes van ser sufocades però l’antic règim i l’absolutisme ja no van tornar més a gran part d’Europa.
 • El Marxisme – Creació partits obrers socialistes

  El Marxisme – Creació partits obrers socialistes
  Marxisme → Marx i Engels defensen la revolució per eliminar el capitalisme a través d’una revolució obrera. Aquesta revolució s’havia de fer utilitzant partits polítics.
 • Period: to

  Unificació Italiana

  El territori que ocupa l’actual Itàlia estava dividida en sis estats
  independents. Austria però s’havia annexat Vèneto i Llombardia, les més riques.Però l’any 1859 Cavour, va iniciar una guerra amb Àustria i va annexar Llombardia. L’any 1861 el primerparlament italià va nomenar Víctor Manuel rei d’Itàlia. Ja només restava el Vèneto en mans austríaques, però l’any 1866 el van abandonar. La unificació es va completar el 1870 i es va nomenar Roma
  la capital del nou estat.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  A iniciativa de Karl Marx, l'any 1864 es va crear l'Associació Internacional de Treballadors ( I Internacional), a la qual es van adherir marxistes, anarquistes i sindicalistes, però les discrepàncies ideològiques la van fer inviable i va acabar desapareixent cap al 1876.
 • Period: to

  Unificació d’Alemanya

  El que serà Alemanya era un territori format per múltiples estats. El 1834 es va crear una unió duanera (zollverein) que afavoria l’intercanvi econòmic. Amb Prússia i el rei Guillem I al capdavant van iniciar el procés d’unificació amb guerres contra Dinamarca, Àustria i França. el 1871, es va proclamar el II Imeperi Alemany amb Guillem I com a Kàiser (emperador) i Otto von Bismarck com a canceller.