Duitsland vlag duitse duitsche 1 2 1

Tijdlijn Deutsch

By lfki
 • Begin tijdlijn

 • Period: to

  Johannes R. Becher

  Becher werd geboren in Munchen. In 1910 pleegde hij samen met zijn vriendin een zelfmoord poging, maar hij overleefde het. Door deze gebeurtenis mocht hij nite mee vechten in de eerste wereld oorlog. Becher werd dichter en politicus , maar hij is vooral bekend geworden na de tweede wereldoorlog als dichter van Auferstanden aus Ruinen, het volkslied van de voormalige DDR.
 • Period: to

  Nelly Sachs

  Sachs werd als Leonie Sachs in Schöneberg geboren uit Joodse ouders. In haar jeugd schreef ze hoofdzakelijk romantische poëzie, en in 1921 bracht ze een verhalenbundel uit. In de tweede wereldoorlog was ze niet veilig en in 1940 vluchte ze naar Zweden. Tussen 1940 en 1944 schreef ze een verzameling gedichten over ballingschap en de Holocaust. In 1966 won ze de Nobelprijs voor de Literatuur.
 • Period: to

  Carl Zuckmayer

  Zuckmayer groeide op in Mainz en nam als vrijwilliger deel aan de Eerste Wereldoorlog. In 1920 trok hij naar Berlijn en begon hij te schrijven. Hij ging in 1924 naar München en werd daar dramaturg bij Max Reinhardt, samen met Bertolt Brecht. Ook begon hij in deze periode filmscripts te schrijven, waarvan dat van Der blaue Engel het bekendst is. Zuckmayers Joodse afkomst en zijn anti-nazistische verplichte hem in W.O 2 te vluchten naar de VS.
 • Period: to

  Bertolt Brecht

  Brecht was een Duits dichter, (toneel)schrijver, toneelregisseur en literatuurcriticus. Het meeste wat Brecht deed ging over politiek. Hij wordt gezien als de grondlegger van het episch theater. Hij werkte veel samen met de componisten Hanns Eisler en Kurt Weill. In 1933 vluchtte Brecht uit Duitsland.
 • Period: to

  Günther Weisenborn

  Weisenborn was een Duitse schrijver en vechter in het Duitse verzet tegen de nazi.
 • Period: to

  Günter Eich

  Eich was een Duits schrijver, dichter en hoorspelauteur. in 1930 verscheen zijn eerste dichtbundel. Na de oorlog was hij een krijgsgevangene van de Amerikanen. Zijn in 1947 gepubliceerde gedicht 'Inventur', is een van de meest representatieve teksten van de Kaalslagliteratuur. Sinds zijn bundels Abgelegene Gehöfte (1948) en Untergrundbahn (1949) wordt hij gezien als een van de belangrijkste dichters van zijn generatie, en sinds het hoorspel Träume (1951) als de beste Duitse hoorspelschrijver.
 • Period: to

  Eerste Wereldoorlog

 • Period: to

  Arno Schmidt

  Schmidt was een van de belangrijkste naoorlogse auteurs in Duitsland. De combinatie van traditioneel vertellen en avant-gardistische schrijftechnieken bevestigt zijn unieke plaats in de literatuur van de tweede helft van de twintigste eeuw.
 • Period: to

  Wolfdietrich Schnurre

  Schnurre was een Duitse schrijver, vooral van korte verhalen. Hij werkte na de Tweede Wereldoorlog als criticus maar werd ook bekend als auteur. Met Heinrich Böll werd hij een van de grote mannen van de "Gruppe 47". Naast korte verhalen schreef Schnurre ook gedichten, romans, hoorspelen, tv-stukken en essays. Zijn bekendste roman is Als Vaters Bart noch rot war (1958).
 • Period: to

  Paul Celan

  Celan was een van de grootste dichters uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij schreef, beïnvloed door het symbolisme en het surrealisme, gedichten waarin hij op zijn eigen wijze zijn ervaringen met de Holocaust verwerkte. Een van zijn bekende gedichten is Todesfuge.
 • Period: to

  Wolfgang Borchert

  Borchert was een Duitse schrijver en toneelschrijver wiens werk werd beïnvloed door zijn ervaring van de dictatuur en zijn dienst in de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn werk is een van de beste voorbeelden van de Trümmerliteratur. Zijn beroemdste werk is het drama "Draußen vor der Tür (De Mens buiten)", die hij schreef in de eerste dagen na de Tweede Wereldoorlog.
 • Boekenverbranding

  Boekenverbranding
  De nationaal-socialisten organiseerde op verschillende plekken in Duitsland een boekenverbranding. O.a de boeken van deze schrijvers werden verbrand: Heinrich Heine, Heinrich Mann en Erich Kästner . De Duitse literatuur moest 'gezuiverd' worden van joodse, socialistische en pacifistische schrijvers.
 • Period: to

  Tweede Wereldoorlog

 • Period: to

  Trümmerliteratur

  Doordat de oorlog tot een einde komt en de Nazi's verslagen zijn is het land totaal toegetakeld, vele steden liggen door de bombardementen in de laatste oorlogsjaren volledig in puin (Trümmern) en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij vluchtten met name westwaarts.
 • Moabitter Sonette

  Moabitter Sonette
  Moabitter Sonetten is een verhaal over een bepaalde gebeurtenis aan het einde van de oorlog. het is geschreven door Albrecht Haushofer. (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • Period: to

  literatur DDR

  de Literatuur in de DDR (Oost-Duitsland) werd voortgezet met anti-fasictische literatuur met veel terugblik naar thuis. het was georganiseerde literatuur waarmee ze men probeerde te beinvloeden voor wat zij dachten dat goed was.
 • Period: to

  Nachkriegsliteratur

  De naoorlogse literatuur bevat verhalen, gedichten etc. die allemaal te maken hebben met de WO2 of letterlijk over WO2 gaan. het is een wat bittere maar emotionele literatuur.
 • Heimkehr

  Heimkehr
  In 1946 brengt Johannes R. Brecher zijn gedichtenbundel 'heimkehr' uit, dit staat voor thuiskomen. Heimkehr is een onderdeel van zijn autobiografische roman, Abschied. (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • An diesem Dienstag

  An diesem Dienstag is een kort verhaal geschreven door Wolfgang Borchert. het verhaal word beschouwt als een klassieker uit de naoorlogse tijd. (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • Die Illegalen

  Die Illegalen
  Die illegalen is een naoorloogse drama geschreven door Gunther Weisenborn, waarin het gaat over de individuele tragedies van de verzetstrijders (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • Des Teufels General

  Des Teufels General
  Des Teufels General (de duivels algemeen) is een drama verdeeld over 3 stukken geschreven door Carl Zuckmayer.het gaat over de oorlog en Hitler engeeft de reden weer dat Carl zelf vluchte naar de Verenigden Staten
 • In den Wohnungen des Todes

  In den Wohnungen des Todes
  In den Wohnungen des Todes is een naoorlogse bittere maar emotionele gedichtenbundel geschreven door Nelly Sachs. deze bundel had te maken met de Holocaust. (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • Jeder stirbt für sich allein

  Jeder stirbt für sich allein
  Jeder stirbt für sich allein is een roman van de schrijver Hans Fallada. het gaat hier over een echtpaar die zich verzet dmv pamfletten en postkaarten tegen het nazisme.
 • Doktor Faustus

  Doktor Faustus
  Doktor Faustus is een Roman geschreven door Thomas Mann. het gaat over een componiste die zijn ziel verkoopt aan de duivel om volmaakte composities te kunnen schrijven.
 • Draussen vor der Tür

  Draussen vor der Tür
  Draussen vor der Tür is een epische roman geschreven door Wolfgang Borchert. het gaat hier over oorlogstrauma. een man die na de oorlog geen normaal leven meer kan leven.
 • Period: to

  Vergangenheitsbewältigung in der Literatur

  Na de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers een groot schuldgevoel. Dit was ook te merken in de Literatuur.
 • Period: to

  literatur BRD

  de literatuur in de BRD (West-Duitsland) ging vooral over kritische en zelf-kritische actuele onderwerpen, deze onderwerpen vielen vaak samen met een vorm van satire. later liep dit over in meer politieke onderwerpen dmv de toenemende crissis. in de 70e jaren ging de literatuur meer over het 'draaien naar binnen' je eigen identiteit en emoties vinden. de laatste jaren van de BRD hadden succesvolle tijden en hierdoor ging de literatuur ook meer over vooruitgangen en het nieuwe innerlijk.
 • Der letzte Rittmeister

  Der letzte Rittmeister
  Der letzte Rittmeister is een boek geschreven door Werner Berggruen.
  Berggruen staat bekend om zijn satires over Hitler. (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • Mohn ung Gedächtnis

  Mohn ung Gedächtnis
  Mohn ung Gedächtnis is een boek met wel 56 gedichten geschreven door Paul Celan.veel van de gedichten hebben te maken hebben met zijn periode in Wenen. (de aangegeven datum is niet correct, het jaar wel)
 • Period: to

  Suchbild über meinen Vater

  Suchblid über meinen Vater is een boek geschreven door Christohp Meckel. het gaat hier over de schuld van de voorafgaande generatie in de oorlog.
 • Period: to

  Der Vorleser

  Der Vorleser is een boek geschreven door Bernhard Schink, het gaat over een jongentje die verlief word op een eenentwintig jaar oudere vrouw. ze hebben een tijdje een relatie totdat ze opeens verdwijnt en hij haar terug ziet in de rechtzaal waar ze terecht word gesteld omdat ze als bewaker had gewerkt bij onderandere Aushwitz.
 • Period: to

  Am Beispiel meines Bruders

  Am Beispiel meines Bruders is een autobiografische verhaal over Uwe Timm, hij schrijft over zijn ervaring met de dood van zijn 16 jaar oudere broer die lid was geweest van de SS. zijn persoonlijke ervaring word ook gezien als een soort vanverwerking.
 • Period: to

  Beim Häuten der zwiebel

  in Beim Häuten der zwiebel verteld de schrijver Günter Grass over zijn jeug in de WO2 en over hoe hij zelf deel heeft genomen aan de SS op 17jarige leeftijd. hoe hij door verkeerde keuzes zo'n verkeerde dingen deed. men was geschokt toen dit boek uitkwam, omdat ze dit nooit geweten haden over Grass