Postkort1

Demokratisering av Norge 1814-1913

By sara098
  • Embetsmannstaten og vern av grunnloven

    Embetsmennene var den mektigste gruppen i det norske samfunnet.
  • Aviser

    Aviser
    Dette er viktig for demokratiseringen, moderniseringen og for å gi opplysning til folket. I 1819 fikk Norge sin første dagsavis, Morgenbladet.
  • Bøndene i flertall på stortinget

    Bøndene i flertall på stortinget
    I 1833 var det for første gang flere bonderepresentanter enn embetsmenn.
  • Kommunalt selvstyre

    Kommunalt selvstyre
    Bøndene fikk gjennom stortingsflertallet fra 1833 gjennomslag for formannskapslovene i 1836. Slik ble det lokale selvstyret etablert, og et nytt formannskap skulle styre i kommunene. Demokratiet ble ytterligere styrket med innføringen av lokalt selvstyre
  • Thranebevegelsen

    Thranebevegelsen
    Marcus Thrane krav om stemmerett for alle norske menn. Bevegelsen bestod av husmenn, småbrukere, håndverkere og arbeidsfolk.
  • Dannelse av partier og oranisasjoner

    Dannelse av partier og oranisasjoner
    I 1851 prøvde Johan Sverdrup å samle opposisjonen i en klubb, men det endte med at klubben ble oppløst. I 1859 ble forsøket gjentatt, og Reformforeningen – det første forsøk på å skape et organisatorisk samarbeid mellom liberale byrepresentanter og bøndene – ble opprettet.
  • Motkultur

    Motkultur
    Hadde et nasjonalt og demokratisk mål. De viktigste kampsakene for motkulturene var likestilling av skriftspråkene og å styrke Stortingets makt.
  • 1884 og parlamentarismens gjennombrudd

    1884 og parlamentarismens gjennombrudd
    Dannelsen av regjeringen Sverdrup regnes som parlamentarismens gjennombrudd i Norge.
    Årsaker: kongen hadde hemmelige planer om å oppløse stortinget og ta makten, dom i riksrettssaken falt våren 1884, det viktigste var at riksrettsdommen ble akseptert av Høyesterett, selv om kongen i første omgang utnevnte en ny regjering uten støtte i Stortinget.Sommeren 1884 måtte kongen gi etter for stortingsflertallet og riksrettsdommen.
  • Unionsoppløsningen

    Unionsoppløsningen
    Ønske om et norsk konsulatvesen i 1905, men Kong Oscar nedla veto på dette. 7 juni vedtok stortinget at kongen hadde opphørt å være norsk konge, og videre ble unionen med Sverige oppløst.
  • Utvidelse av stemmerett/ allmenn stemmerett

    Utvidelse av stemmerett/ allmenn stemmerett
    I 1913 fikk både kvinner og menn stemmerett. I 1814 i grunnloven var det blant annet bare de som hadde fylt 25 år, hadde bodd i Norge i 5 år og enten var eller har vært embetsmann, selveiende bonde eller ha eid eller bygslet matrikulert jord i mer enn 5 år. De måtte enten være eller ha vært embetsmann, selveiende bonde eller ha eid eller bygslet matrikulert jord i mer enn 5 år.
    Etter 1815 endret stemmerettsreglene seg, og de endret blant annet nedsettelse av aldersgrense.