Flag of europe.svg

Andria Charalambous 6640 (ERGASIA ιστορική αναδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

 • Period: to

  Μια ειρηνική Ευρώπη – η αρχή της συνεργασίας

 • sxedio souman

  sxedio souman
  Ο Ρομπέρ Σουμάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, παρουσιάζει ένα σχέδιο στενότερης συνεργασίας. Από τότε, η 9η Μαΐου εορτάζεται ως η "Ημέρα της Ευρώπης".
 • ipografi sinthikis

  ipografi sinthikis
  Βασιζόμενες στο σχέδιο Σουμάν, έξι χώρες υπογράφουν μια συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους —άνθρακα και χάλυβα— κάτω από μια κοινή διεύθυνση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καμιά από αυτές τις χώρες δεν θα μπορεί πια να φτιάχνει όπλα για να πολεμήσει εναντίον των άλλων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι έξι αυτές χώρες είναι: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.
 • Ουγγαρία, εξεγείρεται κατά του σοβιετικού καθεστώτος

  Ουγγαρία, εξεγείρεται κατά του σοβιετικού καθεστώτος
  Το 1956 στην Ουγγαρία, ο λαός εξεγείρεται κατά του φιλοσοβιετικού καθεστώτος. Τον Νοέμβριο εμφανίζονται στους δρόμους της Βουδαπέστης σοβιετικά τανκς και καταστέλλουν την εξέγερση.
 • Period: to

  Η «ανθηρή δεκαετία του ‘60» – μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης

  Τον Αύγουστο του 1961, οι κομουνιστικές αρχές της Ανατολικής Γερμανίας υψώνουν ένα τείχος που χωρίζει στα δύο το Βερολίνο, για να εμποδίζουν τους υπηκόους τους να αναζητούν μια ζωή πιο ελεύθερη στη Δύση. Κάποιοι τα καταφέρνουν, ενώ άλλοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, πυροβολούνται από τους φρουρούς.
 • koini gewrgiki politiki

  koini gewrgiki politiki
  Εγκαινιάζεται η «κοινή γεωργική πολιτική» (ΚΓΠ) της ΕΕ, χάρη στην οποία τα κράτη μέλη ελέγχουν από κοινού την παραγωγή των τροφίμων. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων που πληρώνονται στους παραγωγούς είναι ενιαίες σε όλες τις χώρες. Η ΕΕ παράγει αρκετά τρόφιμα για τις ανάγκες της και οι γεωργοί κερδίζουν καλά τη ζωή τους. Η ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η υπερβολική παραγωγή, που καταλήγει σε βουνά πλεονασμάτων. Από τη δεκαετία του 1990, οι προτεραιότητες είναι να εξαλ
 • πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ

  πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ
  Υπογράφεται η πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ που υπόσχεται οικονομική βοήθεια σε 18 πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει συνάψει ειδική εταιρική σχέση με 78 χώρες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό (χώρες ΑΚΕ). Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός αναπτυξιακής ενίσχυσης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεών της είναι οι χώρες-αποδέκτες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • anthropos sto feggari

  anthropos sto feggari
  Τον Ιούλιο του 1969, οι Αμερικανοί επιβάλλουν και πάλι τη διαστημική πρωτοκαθεδρία τους, στέλνοντας άνθρωπο στη σελήνη.
 • Period: to

  Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

  Στα Βαλκάνια, η Γιουγκοσλαβία αρχίζει να διαλύεται από το 1991. Μάχες ξεσπούν πρώτα στην Κροατία, μετά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου Σέρβοι, Κροάτες και μουσουλμάνοι μάχονται μεταξύ τους σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.
 • Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

  Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
  Υπογράφεται στο Μάαστριχτ η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας της ΕΕ, με το οποίο θεσπίζονται σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα καθώς επίσης και για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και για στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη, η «Ευρωπαϊκή Κοινότητα» μετονομάζεται επίσημα σε "Ευρωπαϊκή Ένωση".
 • Aυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ

   Aυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ
  Η Aυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι πλέον 15 και περιλαμβάνουν όλα σχεδόν τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Τον Οκτώβριο 1990, με την επανένωση της Γερμανίας, η πρώην Ανατολική Γερμανία γίνεται τμήμα της ΕΕ.
 • συμφωνία του Σένγκεν

   συμφωνία του Σένγκεν
  Αρχίζει να ισχύει η συμφωνία του Σένγκεν σε επτά χώρες: Bέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. Οι υπήκοοι όλων των κρατών μελών μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ όλων αυτών των χωρών χωρίς έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα. Από τότε, και άλλες χώρες έχουν προσχωρήσει στο χώρο Σένγκεν, όπου δεν χρειάζονται διαβατήρια.