A pénz története

 • 1100 BCE

  Árupénz korszaka

  Árupénz korszaka
  Az emberek amikor elkezdtek specializálódni és együttműködni, akkor mindenki más-más terméket állított elő és szükség lett egy olyan közösség által elfogadott csereeszközre, ami önmagában is értéket képviselt. Ilyen dolog volt a kagyló, búza, prém, só, vagy bármi, ami elfogadott volt a közösség számára és cserekereskedelmet lehetett folytatni vele. Maga is értékkel bírt, ezért hívták árupénznek.
 • 600 BCE

  Fémpénz korszaka

  Fémpénz korszaka
  A különféle árupénzek közül a csere feltételeinek leginkább megfelelő tulajdonságai miatt előbb-utóbb a nemesfémek, azok közül is elsősorban az arany vagy/és az ezüst vált általánosan elfogadottá, melyet a későbbiekben pénzformába öntöttek, hogy elősegítsék a könnyű, kényelmes cserét. A nagy értékeket aranyban fejezték ki, a kisebbeket ezüstben, a kicsiket rézben, vagy bronzban. Ezek aránya nem volt állandó, folyamatosan változott a kínálat függvényében.
 • Pénzhelyettesítők korszaka

  Pénzhelyettesítők korszaka
  Az ipari forradalom után azonban egyre inkább hiány lépett fel az aranyból, amely a pénzhelyettesítők kialakulásáig vezetett. A kereskedők váltókat adtak ki fizetési ígéreteik hitelesítésére, majd megadták tartozásaikat, amikor pénzhez jutottak. Később a bankok bocsátottak ki váltókat, melyeket bankjegyeknek neveztek el. Végül az állam vette át a bankjegyek kibocsátásának egyedüli jogát, így válhatott a bankjegy egy nemzet fizetőeszközévé. Ezt a rendszert nevezték hitelpénznek is.
 • Modern pénz korszaka

  Modern pénz korszaka
  A mai modern pénz belső érték nélküli pénz, ami mögött tehát nem áll ott az arany, azaz nincs aranyfedezete. A mai kor pénzének fedezete az az áru- és szolgáltatásérték, amit az adott gazdaság előállít, illetve nyújt egy adott időszak alatt. Manapság legtöbbször a pénz már csak elektronikusan van jelen és a fizetés is elektronikusan történik bankkártya vagy átutalás segítségével. A 21. században megjelent a mobilfizetés és a virtuális valuta is.