Χωρίς τίτλο  2

1821 IΣΤΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ

By NAYSI
  • ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης του 1821, με σκοπό να συντονίσει τις προσπάθειες των υπόδουλων Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους. Η οργάνωση ιδρύθηκε μυστικά στην Οδησσό της Ρωσίας, το 1814, από τρεις άσημους εμπόρους, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Οι Φιλικοί χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφικό κώδικα για να επικοινωνούν μεταξύ τους και υπέγραφαν με ψευδώνυμα.
  • Period: to

    ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  • ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

    ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
    Κήρυξη επανάστασης στην Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη με την έκδοση προκήρυξης "μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος". Η αποφασιστικότερη μάχη δόθηκε τον Ιούνιο του 1821 στο χωριό Δραγατσάνι και τελείωσε με ήττα των Ελλήνων. Ιδιαίτερα ο Ιερός Λόχος, το στρατιωτικό σώμα που αποτελούνταν από εθελοντές Έλληνες σπουδαστές των παροικιών, έχασε πολλά μέλη. Μετά από επτά μήνες, η εξέγερση καταπνίγηκε από τους Οθωμανούς, κατάφερε όμως να επιταχύνει την επανάσταση στην Ελλάδα.
  • Period: to

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

  • ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    Την 23η Μαρτίου κατέφθασε στην Καλαμάτα ο Δημήτριος Παπατσώνης με σώμα άνω των χιλίων Μεσσήνιων αγωνιστών, που ενώθηκε με τους Μανιάτες του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και των σωμάτων του Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Νικηταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης.Όλοι μαζί κατέλυσαν την τουρκική διοίκηση της πόλεως και συνέλαβαν αιχμάλωτη την τουρκική φρουρά.
  • Period: to

    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

  • ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ
    Μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκαν οι Έλληνες από τον Ομέρ Βρυώνη το σώμα του Δυοβουνιώτη και του Πανουργιά υποχώρησαν. Ο Διάκος όμως συνέχισε απτόητος να πολεμάει και τελικά τραυματίστηκε και συνελήφθη από πέντε Αλβανούς. Διακόσιοι Έλληνες σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα. Αν και στην μάχη της Αλαμάνας οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να νικήσουν τους Τούρκους, η πεισματική αντίστασή τους και ιδίως ο μαρτυρικός μα και ηρωικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου ενδυνάμωσε τους Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα.
  • Period: to

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ

  • ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν από τις νικηφόρες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με σχεδόν 120 άνδρες νίκησε τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη με σχεδόν 8.000 άνδρες. Πάνω από 300 Τούρκοι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν. Οι Έλληνες έχασαν μόνο 6 πολεμιστές. Η στρατηγική επιτυχία της μάχης εμπόδισε την κάθοδο του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο, όπου η επανάσταση ακόμα δεν είχε εδραιωθεί, και διευκόλυνε τη νίκη στο Βαλτέτσι που εμψύχωσε τους Έλληνες.
  • Period: to

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

  • ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ

    ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ
    Ο Ιερός Λόχος ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης. Ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών. Στο κοιμητήριο του Δραγατσανίου στη Ρουμανία υπάρχει το Μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών φιλοτεχνημένο με πεντελικό μάρμαρο από τους Χαλεπά και Λαμπαδίτη. Με ύψος συνολικά επτά μέτρων φέρει επιγραφή σε δάφνινο στεφάνι με χρυσά γράμματα : ΔΙΑΒΑΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΟΤΙ ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΟΙ.
  • Period: to

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ

  • ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

    ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
    Οι Έλληνες επαναστάτες στην Πελοπόννησο με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αποφάσισαν να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά, που ήταν η στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην περιοχή. Η άλωσή της, έξι μήνες από την έναρξη της Επανάστασης, ήταν σπουδαίο γεγονός, καθώς είχε συντριβεί η βασική στρατιωτική βάση του οθωμανικού στρατού στην Πελοπόννησο και χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων, τονώνοντας το ηθικό τους. Οι Έλληνες πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ακατανίκητοι.
  • Period: to

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

  • ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
    Ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Χίου,όχι όμως των προνομιούχων τάξεων, εξόργισε τον σουλτάνο. Οι Οθωμανοί κατέστειλαν την εξέγερση και πυρπόλησαν όλο το νησί. Έσφαξαν όλα τα παιδιά κάτω των 3 ετών, τους άνδρες από 12 ετών και πάνω, και όλες τις γυναίκες πάνω από 40 ετών, με εξαίρεση αυτούς που ήταν πρόθυμοι να ασπαστούν το Ισλάμ. Τα αγόρια από 3-12 ετών και οι γυναίκες έως 40 ετών αιχμαλωτίσθηκαν και πουλήθηκαν σκλάβοι. Το γεγονός συγκλόνισε την ευρωπαϊκή ήπειρο και ανέπτυξε το φιλελληνικό κίνημα.
  • Period: to

    ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

  • ΚΑΝΑΡΗΣ

    ΚΑΝΑΡΗΣ
    Όταν άρχισε η Επανάσταση, ο Κανάρης πήρε μέρος σε καταδρομές εναντίον των Τούρκων. Ανατίναξε με το πυρπολικό του στο λιμάνι της κατεστραμμένης Χίου τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, σκοτώνοντας τον αρχιναύαρχο Καρά Αλή και 2.000 Οθωμανούς. Ήταν η εκδίκηση των Ελλήνων για την σφαγή της Χίου λίγους μήνες νωρίτερα. Πυρπόλησε στην Τένεδο την τουρκική αντιναυαρχίδα και ο οθωμανικός στόλος κλείστηκε στα Δαρδανέλια. Αργότερα κατέστρεψε δύο ακόμη τουρκικά πολεμικά πλοία στη Σάμο και στη Μυτιλήνη.
  • Period: to

    ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΡΗ

  • ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

    ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
    Το καλοκαίρι του 1822 ο αγώνας κινδύνεψε σοβαρά. Ο Μαχμούτ Πασά ή Δράμαλης με ισχυρή τουρκική δύναμη κατέβαινε προς την Τριπολιτσά για να καταπνίξει την επανάσταση. Η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θ. Κολοκοτρώνη μέσα σε ελάχιστο χρόνο, περιόρισε τους Τούρκους στην Αργολίδα και με τους Α. Υψηλάντη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά εφαρμόζοντας την τακτική της «καμένης γης» ανάγκασαν τον Δράμαλη να υποχωρήσει προς την Κόρινθο. Τον περίμεναν στις στενές διαβάσεις και οι Τούρκοι υπέστησαν πανωλεθρία στα Δερβενάκια.
  • Period: to

    ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

  • Period: to

    ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

  • ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

    ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
    Από επιστολή του Μάρκου Μπότσαρη προς τον Λόρδο Βύρωνα, 8-8-1823:"Απόψε σκοπεύω κάτι να επιχειρήσω εναντίον ενός σώματος Αλβανών εξ έξ έως επτά χιλιάδων". Ο Μ. Μπότσαρης με 450 Σουλιώτες επιτέθηκε στους Οθωμανούς στο Κεφαλόβρυσο προκαλώντας πανικό. Παρά την νίκη τους οι Σουλιώτες υποχώρησαν με το άψυχο σώμα του αρχηγού τους. Οι Έλληνες με μικρές απώλειες σκότωσαν περίπου 800-1.500 εχθρούς και πήραν πολλά λάφυρα. Ο Μ. Μπότσαρης, η μεγαλύτερη απώλεια τους, τάφηκε στο Μεσολόγγι με μεγάλες τιμές.
  • 1η ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΡΟΕ

    1η ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΡΟΕ
    Ο φιλελληνισμός του δεύτερου πρόεδρου των ΗΠΑ Τζον Ανταμς διαφαίνεται ενθουσιώδης στη φράση «Και τι σημασία έχει που απέχει 4.000 μίλια η Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει η εξασφάλιση της Ελευθερίας της;». Ο φιλέλληνας όμως Προέδρος των Η.Π.Α. Μονρόε αναγνώρισε τον Ελληνικό Αγώνα ξεκάθαρα σε προσχέδιο διαγγέλματός του προς το Κογκρέσο και πρότεινε την αποστολή πρεσβευτή στην Ελλάδα. Το σημείο αυτό διαγράφηκε από το τελικό κείμενο, αλλά αποτελεί την πρώτη θετική δήλωση υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας.
  • Period: to

    1η ΘΕΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΜΟΝΡΟΕ

  • ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΨΑΡΩΝ

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΨΑΡΩΝ
    Ο οθωμανικός στόλος κατέλαβε τα Ψαρά σχετικά εύκολα. Οι Έλληνες είχαν κανόνια στραμμένα προς τη θάλασσα για να αποτρέψουν τουρκική απόβαση. Όταν οι Τούρκοι εμφανίστηκαν ξαφνικά από πίσω τους δεν πρόλαβαν να τα γυρίσουν και να τα χρησιμοποιήσουν. Πολλοί άμαχοι πνίγηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν με πλοιάρια που ανατράπηκαν. Γυναικόπαιδα έπεσαν στη θάλασσα για να μην αιχμαλωτιστούν. Ακολούθησαν φοβερές καταστροφές και σφαγές. Από τους 30.000 κατοίκους, οι 18.000 σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
  • Period: to

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

  • ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ
    Η Ναυμαχία του Γέροντα έλαβε χώρα στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από τη Λέρο. Αρχηγός του ελληνικού στόλου ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης. Από την αρχή της άγριας ναυμαχίας οι αρχηγοί των αντιπάλων καταλάβαν πως το αποτέλεσμα πως θα έκρινε το μέλλον της Επανάστασης. Έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον του συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, ο οποίος μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να καταλάβει την Σάμο διασπάστηκε. Η ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Επανάστασης του 1821.
  • Period: to

    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

  • ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
    Λόγω του εμφυλίου ο αγώνας κινδύνευε και ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί ήταν φυλακισμένοι. Ο Ιμπραήμ "συνάντησε" τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι Μεσσηνίας. Η υπεροπλία του εχθρού ήταν μεγάλη. Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στη θέα των αιγυπτιακών στρατευμάτων. Με αναλογία 1/10 η γενναία άμυνα των πολεμιστών του Παπαφλέσσα κάμφθηκε εύκολα και ο ίδιος μαζί με τους περισσότερους Έλληνες σκοτώθηκαν. Ο Ιμπραήμ πυρπόλησε την Καλαμάτα και στη συνέχεια κατέλαβε την Τριπολιτσά.
  • Period: to

    Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ

  • ΜΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
    Μακρυγιάννης:"ἡ τύχη μᾶς ἔχει τούς Ἕλληνες πάντοτε ὀλίγους... παλαιόθεν καί ὥς τώρα, ὅλα τά θερία πολεμοῦν νά μᾶς φᾶνε... τρῶνε ἀπό μᾶς καί μένει καί μαγιά." Στο Ναύπλιο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 άμαχοι. Οι 480 Έλληνες με τον Μακρυγιάννη, κ.ά. οχυρώθηκαν στους Μύλους. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη τους εναντίον του Ιμπραήμ που έσωσε το Ναύπλιο και την Επανάσταση. Τότε κατάλαβαν πως μόνο με ανταρτοπόλεμο ή με επιλογή οχυρών φυσικών θέσεων θα αντιμετώπιζαν τον τακτικό στρατό του εχθρού.
  • Period: to

    Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ

  • ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Η δωδεκάμηνη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή, που ενισχύθηκε και από τον Ιμπραήμ, έληξε με την ηρωική Έξοδο των πολιορκημένων την Κυριακή των Βαΐων. Στα γεγονότα πήραν μέρος και τρικαλινοί (Στορνάρης, Λιακατάς). Επειδή το σχέδιο της εξόδου πιθανότατα προδόθηκε, οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και λίγοι διασώθηκαν. Αναθερμάνθηκε όμως το φιλελληνικό κίνημα και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες των μεγάλων δυνάμεων για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος.
  • Period: to

    ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • Period: to

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ, ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

  • ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης σε αντιπερισπασμό στον Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη συγκρούστηκε με τους Τούρκους στην Αράχωβα. Οι τελευταίοι αιφνιδιασμένοι οχυρώθηκαν στην ύπαιθρο. Ο παγετός και το χιόνι τους οδήγησε σε πρόταση συνθηκολόγησης, που απορρίφθηκε αφού δεν έγιναν δεκτοί οι όροι του Καραϊσκάκη. Η συντριπτική ήττα τους και η νίκη του Καραϊσκάκη ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων. «Η Πατρίς ... εγνώρισεν... ότι χωρίς Καραΐσκάκην δεν εκατορθούτο, ό,τι κατωρθώθη έως την σήμερον». Α. Ζαΐμης
  • Period: to

    Γ΄ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ -Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

    ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ
    Ο Καποδίστριας ανέλαβε στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, τη διακυβέρνηση μιας χώρας καθημαγμένης. Οργάνωσε τη διοίκηση και την οικονομία. Ίδρυσε Εθνική Τράπεζα, έκοψε νομίσματα, ίδρυσε Γεωργική Σχολή, εισήγαγε την καλλιέργεια πατάτας, στήριξε την παραγωγή μεταξιού. Αναπτύχθηκαν εμπόριο και ναυτιλία και οργανώθηκε τακτικός στρατός. Δημιούργησε αλληλοδιδακτικά σχολεία και το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο. Η σύγκρουσή του με τοπικά συμφέροντα οδήγησε στην δολοφονία του στο Ναύπλιο.
  • ΝΑΥΑΜΑΧΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

    ΝΑΥΑΜΑΧΙΑ  ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
    Οι Μεγάλες Δυνάμεις με τη Συνθήκη του Λονδίνου, ανάγκαζαν την Πύλη να αυτονομήσει τους Έλληνες και έστειλαν ναυτικό με τον Κόδριγκτον στην Αν. Μεσόγειο για να το επιβάλουν.Οι Έλληνες δέχθηκαν αμέσως αλλά ο Ιμπραήμ κωλυσιεργούσε. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπερτερούσε αριθμητικά, όμως ηττήθηκε και έσωσε έτσι την Ελληνική Επανάσταση των 6 και πλέον ετών άνισου αγώνα των Ελλήνων κατά των οθωμανικών δυνάμεων από Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Βόρεια Αφρική... και συνέβαλε στην Ελληνική ανεξαρτησία.
  • Period: to

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ

  • ΜΑΧΗ ΠΕΤΡΑΣ - τελευταία πολεμική συμπλοκή του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα

    ΜΑΧΗ ΠΕΤΡΑΣ - τελευταία πολεμική συμπλοκή του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα
    Ο Δημήτριος Υψηλάντης οχυρώθηκε με 2000 στρατιώτες στην Πέτρα, ανάμεσα στη Λιβαδειά και την Θήβα, και συγκρούστηκε με τις εχθρικές δυνάμεις, που όδευαν προς την Πύλη λόγω του ρωσοτουρκικού πολέμου. Οι Τούρκοι υπέστησαν δεινή ήττα και ζήτησαν συνθηκολόγηση για να προχωρήσουν βόρεια. Έτσι μπόρεσαν να περάσουν και δεν επανήλθαν ποτέ πια στην Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο.
  • Period: to

    ΜΑΧΗ ΠΕΤΡΑΣ : τελευταία πολεμική συμπλοκή του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα

  • ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ : η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος

    ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ  ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ : η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος
    Στις αρχές του 1830 υπεγράφη στο Λονδίνο από Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τα σύνορά της στη γραμμή Αχελώου - Σπερχειού ποταμού, που το 1832 διευρύνθηκαν στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού. Τα σύνορα αναγνωρίστηκαν από την Υψηλή Πύλη. Οι νίκες των Ελλήνων, η προσπάθεια του Καποδίστρια να προσεταιριστεί τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και η ήττα των Οθωμανών στον ρωσοτουρκικό πόλεμο οδήγησαν στην ύπαρξη ανεξάρτητου ελληνικού κράτους έπειτα από δέκα χρόνια συγκρούσεων.
  • Period: to

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ : η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος