Τεχνολογία και εκπαίδευση 2

Η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  • Period: to

    Η περίοδος 1957-1976

    Έμφαση στην Επαγγελματική Κατάρτιση
  • Period: to

    Η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής

    Γενιές, κατευθύνσεις και τάσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της Εκπαίδευσης - Κατάρτισης
  • Συνθήκη της Ρώμης

    Συνθήκη της Ρώμης
    Στη Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) περιλαμβάνονται άρθρα γενικού περιεχομένου για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι το ενδιαφέρον της Ένωσης για την εκπαίδευση ήταν περιορισμένο.
    Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή η ΕΟΚ δεν είχε αρμοδιότητες συνολικά για το χώρο της εκπαίδευσης, αλλά μόνο για το χωρο της επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Έμφαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

    Έμφαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
    Αποφασίζεται από το τότε Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας η δημιουργία ενός καταλόγου αρχών για την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης

    Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης
    Το τότε Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας ιδρύει ένα όργανο κοινοτικής πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη από το 1995.
  • Period: to

    Η περίοδος 1976-1992

    Αρχικό στάδιο διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού χώρου Εκπαίδευσης
  • 1ο Πρόγραμμα δράσης της ΕΟΚ στον τομέα της Εκπαίδευσης

    Οι υπουργοί Παιδείας της τότε ΕΟΚ εγκρίνουν με το ψήφισμα 9.2.1976 το 1ο Πρόγραμμα δράσης της Κοινότητας στον τομέα της Εκπαίδευσης.
    Καθιερώνεται η Επιτροπή Παιδείας ως το βασικό όργανο συντονισμού της συνεργασίας των κρατών μελών σε θέματα εκπαίδευσης.
    Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε κείμενο της Ένωσης η έννοια της Ευρωπαϊκής Διάστασης της Εκπαίδευσης.
  • 2ο Πρόγραμμα δράσης της ΕΟΚ στον τομέα της Εκπαίδευσης

    Εισάγει καινοτομίες σε ζητήματα τα οποία θα αποτελέσουν, τα επόμενα χρόνια, αιχμή των πολιτικών κατάρτισης.
  • Απόφαση του Συμβουλίου της 1ης Δεκεμβρίου 1987

    Η Απόφαση του Συμβουλίου της 1ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με το πρόγραμμα δράσης για την επαγγελματική κατάρτιση αναφέρεται στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων και την προετοιμασία τους για τον ενήλικο βίο τους.
    Ως βασικός στόχος αυτού του προγράμματος αναφέρεται η προώθηση της προσαρμοστικότητας των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης στις ραγδαίες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές μεταβολές.
  • Ψήφισμα Υπουργών Παιδείας ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Διάσταση της Εκπαίδευσης

    Η Επαγγελματική κατάρτιση δεν μονοπωλεί μετά το 1986 το ενδιαφέρον της ΕΕ.
    Το παράπάνω ψήφισμα της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας στοχεύει στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Διάστασης της Εκπαίδευσης και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτικά και πολιτιστικά ολοκληρωμένη.
  • Period: to

    Η περίοδος 1992 - 2000

    Περίοδος Θεσμοθέτησης του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου
  • Συνθήκη Μάαστριχτ

    Συνθήκη Μάαστριχτ
    Η συνθήκη του Μάαστριχτ τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993. Με βάση τα όσα προβλέπονται σε αυτή, η πολιτική της Ένωσης για την εκπαίδευση συνοψίζεται σε 4 κεντρικούς άξονες δράσης:
    Προώθηση και κινητικότητα (φοιτητική-μαθητική) και συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταξύ τους.
    Σύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αγοράς εργασίας.
    Διαμόρφωση δομών ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.
    Διαφάνεια, συμβατότητα, συγκρισιμότητα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.
  • Λευκή Βίβλος για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση

    Λευκή Βίβλος για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση
    Το 1995 δημοσιεύεται η Λευκή Βίβλος για την Εκπαίδευση και Κατάριση με τίτλο "Διδασκαλία και Μάθηση. Προς την Κοινωνία της γνώσης".
    Η Λευκή Βίβλος αντιπροσωπεύει την πρώτη συγκροτημένη απόπειρα της Κοινότητας να εντάξει την εκπαίδευση και κατάρτιση στο κέντρο της στρατηγικής της για την επιδίωξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας.
  • Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο - European Network (EUN)

    Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο - European Network (EUN)
    Το Σεπτέμβριο του 1996 είκοσι χώρες ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Network - EUN), έναν οργανισμό που σκοπό έχει να υποστηρίξει τη διδασκαλία και τη μάθηση στα Ευρωπαϊκά Σχολεία μέσω των ΤΠΕ.
    Σήμερα οι χώρες που συμμετέχουν είναι τριάντα και η αποστολή του είναι να αυξήσει τις ευκαιρίες εκμάθησης για τους νέους Ευρωπαίους μέσω της επικοινωνίας και ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα, από τους μαθητές μέχρι και τα Υπουργεία Παιδείας των χωρών μελών.
  • Συνθήκη του Άμστερνταμ

    Συνθήκη του Άμστερνταμ
    Η συνθήκη του Άμστερνταμ υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου του 1997 από τους υπουργούς Εξωτερικών των τότε 15 κρατών μελών της ΕΕ. Τέθηκε σε ισχύ την 1 Μαΐου του 1999.
    Προέβη σε μικρές αλλαγές των διατάξεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ σχετικά με την εκπαίδευση, η κυριότερη εκ των οποίων αφορούσε στην επέκταση της διαδικασίας συναπόφασης και σε ζητήματα επαγγελματικής επιμόρφωσης.
  • Διακήρυξη της Μπολόνια

    Διακήρυξη της Μπολόνια
    Με τη Διακήρυξη της Μπολόνια το 1999 -σήμερα συμμετέχουν πάνω από σαράντα χώρες στη διαδικασία της Μπολόνια- επιχειρείται σύγκλιση των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από την προώθηση ενός συστήματος εύκολα αναγνωρίσιμων και συγκρίσιμων ακαδημαϊκών βαθμών, καθώς και μέσα από την προώθηση της κινητικότητας σπουδαστών, διδασκόντων και ερευνητών.
  • Συμβούλιο της Λισσαβόνας

    Συμβούλιο της Λισσαβόνας
    Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας, αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα στρατηγικών στόχων - η λεγόμενη "στρατηγική της Λισσαβόνας"- η οποία εστιάζει στη σημασία και τον ρόλο των ΤΠΕ στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας της γνώσης. Δίνεται έμφαση
    Στη βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπ/σης και κατάρτισης (ΣΕΚ)
    Στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στα ΣΕΚ
    Στη δημιουργία ανοικτών ΣΕΚ στον ευρύτερο κόσμο.
  • Period: to

    Η περίοδος 2000 - σήμερα

    Η Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική στην προοπτική της Λισσαβόνας
  • Σύνοδος Λουξεμβούργου

    Σύνοδος Λουξεμβούργου
    Στη σύνοδο του Λουξεμβούργου η ΕΕ παίρνει αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η παραγωγή συνεχούς νέας γνώσης από τους Ευρωπαίους πολίτες, δίνοντας έμφαση στις νέες προκλήσεις που απορρέουν από τη χρήση των ΤΠΕ.
  • Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο - ΠΣΔ

    Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο - ΠΣΔ
    Ένα τεχνολογικά προηγμένο εκπαιδευτικό δίκτυο τίθεται σε λειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας το 2000. Το πολύ γνωστό σε όλους μας πλέον ΠΣΔ, αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο στην Ελλάδα, ενώ ο ρόλος του ως προς την προαγωγή και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
  • Συμβούλιο της Στοκχόλμης

    Συμβούλιο της Στοκχόλμης
    Στο συμβούλιο της Στοκχόλμης τίθενται θέματα σχετικά με την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.
  • e-Learning

    e-Learning
    Η ΕΕ θεσπίζει το πρόγραμμα e-Learning -πρόκειται για ένα πολυετές πρόγραμμα (2004-2006)- το οποίο αποσκοπεί στην αποτελεσματική ενσωματωση των ΤΠΕ στα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • e-schoolnet

    e-schoolnet
    Τον Απρίλιο του 2005 τίθεται σε λειτουργία η εκπαιδευτική πύλη e-schoolnet, η οποία παρέχει ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού ΣΧολικού Δικυου (EUN). Συγχρόνως λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  • eTwinning

    eTwinning
    H δράση e-twinning ξεκινάει τη λειτουργία της το 2005 αναπτύσσοντας ένα ασφαλές περιβάλλον μέσω του οποίου συνδέονται εκπαιδευτικοί και μαθητές προκειμένου να αναπτύξουν συνεργατικά έργα και να μοιραστούν ιδέες στην Ευρώπη.
    Μέσω της υποδομής που παρέχει το συγκεκριμένο έργο (online εργαλεία, υπηρεσίες, υποστήριξη), εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να αναπτύξουν από κοινού παιδαγωγικά προγράμματα σε οποιονδήποτε τομέα, με μόνη προϋπόθεση τη χρήση ΤΠΕ και τη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία.
  • i2010, European Information Society 2010

    i2010, European Information Society 2010
    Τον Ιούνιο του 2005 η ΕΕ υιοθετεί ως νέα της πολιτική για τις ΤΠΕ την i2010, European Information Society 2010, η οποία στην ουσία αποτελεί μία επέκταση της στρατηγικής της Λισσαβόνας
  • Πρόγραμμα για τη Διά Βίου Μάθηση 2007-2013

    Πρόγραμμα για τη Διά Βίου Μάθηση 2007-2013
    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θεσπίζουν το πρόγραμμα δράσης στον τομέα της διά βίου μάθησης, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον Ευρωπαϊκό χώρο Εκπαίδευσης
    Ως γενικός στόχος του προγράμματος ορίζεται η συμβολή στην επίτευξη της στρατηγικής της Λισσαβόνας, δηλαδή η ανάπτυξη της Κοινότητας ως προηγμένης κοινωνίας της γνώσης.
    Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει 6 υποπρογράμματα: τα Comenius, Erasmus, Leonardo Da Vinci, Grundtvig, το Εγκάρσιο πρόγραμμα και το πρόγραμμα Jean Monnet.
  • Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας

    Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας
    Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας (ΔΣΚ) ξεκινάει τη λειτουργία του το 2007 παρέχοντας ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον μάθησης. Στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω ουσιαστικών αλλαγών στη μορφή και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πράξης.
    Απευθύνεται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και προτείνει προσεγγίσεις και πρακτικές που προάγουν την υιοθέτηση καινοτομιών και την ανάπτυξη.
  • Συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος "Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010"

    Συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος "Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010"
    Η εφαρμογή του προγράμματος "Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010"ως νέα πολιτική της ΕΕ για τις ΤΠΕ έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά έχουν παρουσιαστεί και προβλήματα. Στη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται ότι οι εθνικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αλλά αν δεν καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες όσον αφορά στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και την ολοκλήρωση της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων της επόμενης γενιάς θα έρθει αντιμέτωπο με τον κοινωνικό αποκλεισμό.