Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 • United Europe Movement

  United Europe Movement
  Με την υποστήριξη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, δημιουργείται το κίνημα για την ενωμένη Ευρώπη (United Europe Movement). Το κίνημα αυτό είναι εχθρικό στη δημιουργία υπερεθνικών οργάνων και τάσσεται υπέρ της διακυβερνητικής συνεργασίας.
 • Period: to

  1945 – 1959 - Μια ειρηνική Ευρώπη – η αρχή της συνεργασίας

 • Σχέδιο Σουμάν

  Σχέδιο Σουμάν
  ασιζόμενες στο σχέδιο Σουμάν, έξι χώρες υπογράφουν μια συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους —άνθρακα και χάλυβα— κάτω από μια κοινή διεύθυνση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καμιά από αυτές τις χώρες δεν θα μπορεί πια να φτιάχνει όπλα για να πολεμήσει εναντίον των άλλων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι έξι αυτές χώρες είναι: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.
 • Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα

   Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα
  Χάρη στην επιτυχία της Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα, οι έξι χώρες επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης, ιδρύοντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ή "κοινή αγορά". Πρόσωπα, εμπορεύματα και υπηρεσίες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών.
 • Period: to

  1960 – 1969 – Η «ανθηρή δεκαετία του ‘60» – μια περίοδοςοικονομικής ανάπτυξης

 • Η πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ

  πογράφεται η πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ που υπόσχεται οικονομική βοήθεια σε 18 πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει συνάψει ειδική εταιρική σχέση με 78 χώρες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό (χώρες ΑΚΕ). Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός αναπτυξιακής ενίσχυσης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεών της είναι οι χώρες-αποδέκτες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Βάλτερ Χάλσταϊν

  Βάλτερ Χάλσταϊν
  Ο Βάλτερ Χάλσταϊν επανεκλέγεται πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΟΚ
 • Λουξεμβούργο

  Λουξεμβούργο
  Το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.