Velfaerdsstat 7fbef 300x200

Velfærdsstaten

By MonseJ
  • Louis Pio

    Louis Pio
    Louis Pio 1841-1894, var en dansk socialistisk pioner, der grundlagde den organsierede arbejderbevægelse i Danmark. I 1871 var han intiativtager til dannelsen af den internationale arbejderforening for Danmark.
  • Period: to

    Velfærdsstaten

  • Alderdomsunderstøttelse

    Alderdomsunderstøttelse
    Alderdomsunderstøttelse er en lov der giver folk over 60 år finansiel understøttelse.
  • Septemberforliget

    Septemberforliget
    En aftale mellem arbejdsgiverne og arbejderne, der skulle give arbejderne bedre vilkår. Herunder indførste man 8-8-8 reglen, der betød, at arbejderne skulle have 8 timers hvile, 8 timers fritid, og 8 timers arbejde.
  • Grundloven

    Grundloven
    Kvinder og tjenestefolk fik lov til at stemme til valget.
  • Stauning

    Stauning
    Thorvald Stauning blev statsminister. Socialdemokraterne dannede regering ved at Stauning havde arbejdernes tillid og socialdemokratiet fik et solidt flertal, og sad på magten i 1930'erne
  • Kanslergadeforliget

    Kanslergadeforliget
    Velfærdsstaten grundlægges, alle fik ret til hjælp. Regering ville løse krisen (børskrak, arbejdsløshed, lockout) med ekspressiv politik. Den danske krone blev devalueret, så produkter blev billigere.
  • Folkepension

    Folkepension
    Folkepensionen betød at alle over 67 år fik ret til et mindstebeløb, og folk med små indtægter fik tillæg. Folkepensionen var universel, da alle havde adgang til folkepensionen og der var ikke nogen krav man skulle opfylde, eftersom folkepensionen var en ret.
  • Revalideringsloven

    Revalideringsloven
    Loven skulle sørge for at hjælpe dem som ikke kunne finde arbejde af helbredsmæssige (fysiske eller psysiske) eller andre andre grunde. 12 revalideringscentre skulle hjælpe dem i beskæftigelse med uddannelse, særlige hjælpemidler, gennem optræning osv.
  • Oliekrisen

    Oliekrisen
    Krig mellem Israel og dets arabiske nabostater medførte en reduktion af verdens olieproduktion, og oliepriserne steg derfor drastisk.
  • Jordskredsvalget

    Jordskredsvalget
    Jordskredsvalget var et folketingsvalg der betød, at antallet af partier i folketinget blev fordoblet og derved blev hele systemet rystet.
    De store bevægelser i stemmeafgivningen kom blandt andet som følge af stigning i skatterne som følge af mange ansættelser i det offentlige og mangel på tillid til de gamle politikere.
    Efter fordoblingen af partier var der valg ca. hvert andet år, da partierne stod usikkert og der konstant var skiftende opbakning hos partierne. Mandatfordeling var skiftende
  • Anker Jørgensen

    Anker Jørgensen
    Anker Jørgensen danner i 1975 – 1980 regering med Socialdemokratiet. Han havde i sinde at bevare velfærdsstaten urokket og samtidig løse de økonomiske problemer. Hans regeringer forsøgte at dæmpe arbejdsløsheden, forbedre vilkårene for de arbejdsløse og sænke betalingsbalanceunderskuddet. Der blev derfor iværksat beskæftligelsesforanstaltninger, som skulle opretholde de arbejdsløses ret til arbejdsløshedsunderstøttelse.
  • Bistandsloven

    Bistandsloven
    En stor socialreform hvor mange små love blev samlet til den store bistandslov. Ligegyldigt årsagen til de sociale problemer, så var komunens bistandskontor nødsaget til at tage sig af det.
  • 80'erne og 90'erne

    80'erne og 90'erne
    Poul Schluter førte en politik med slagorderne "Privatisering, afregulering, modernisering og afbureaukratisering"