Värdlskrigen

Timeline created by Jenniferpredin
In History
 • Period:
  1400
  to

  Antisemitism

  Under 1800-talet uppkom rasbiologin. Antisemitism betyder fördomar mot judar. Detta ledde till den grova judeförföljelsen.
 • 1492

  Columbus upptäcker Amerika

  När Columbus upptäckte Amerika trodde han att han hade funnit Indien. Därför kallas Amerikas urfolk för Indianer. Ankomsten markerar början av den europeiska koloniseringen av Amerika.
 • Period:
  1492
  to

  Kolonialismen

  Länder övertar andra länder. Man vill äga mer mark, man behöver fler råvaror, man vill sprida sin religion och man tycker att man har rätt att äga andra. Storbritannien, Ryssland, Tyskland, Frankrike och Osmanska riket var mäktiga.
 • Period:
  1500
  to

  Triangelhandeln

  Denna handeln var mellan Amerika, Europa och Afrika. Från Amerika till Europa skickades pengar och råvaror. Från Europa till Afrika skickades kontroll och makt. Från Afrika till Amerika skickades slavar. Från slutet av 1600-talet och under 1700-talet var den europeiska slavhandeln som mest intensiv. Under perioden skeppades det omkring 50 000 årligen människor över Atlanten till Amerika för att arbeta som slavar.
 • Period: to

  Industriella revolutionen

  Det var en omvälvning från jordbrukssamhälle till industrisamhälle. Det innebar stordrift och masstillverkning av maskiner. Det inleddes i Storbritannien inom textilindustrin.
 • Franska revolutionen

  Det pågick i 10 år och är en orsak till att till att de bildades kolonier som sedan utvecklades till WWI. Den franska staten behövde pengar. Borgare och bönder var tvugna att betala medan präst och adel inte behövde det.
 • Period: to

  Nationalismen

  Napoleon är som en diktator för Europa 1815. När man hade en nation kände man gemenskap. Man hade samma språk och kultur. En nation kan både splittra och ena folket.
 • Period: to

  Trippelalliansen ( TYS, ITA, Ö-U) + trippelententen (GB, FRA, RYSS)

  Detta är en tydlig stor anledning till krig.
 • Kolonier i Afrika

  Kolonier i Afrika
  Bland annat Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna hade kolonier i Afrika. Detta var en stor orsak till att det blev krig
 • Period: to

  Hitler första världskriget

  Under första världskriget var Hitler bara en av soldaterna. Då upptäckte han krig och blev helt galen. Han ville bara ha krig. Under första världskriget blev Adolf Hitler skadad. När han vakna upp på sjukhus var kriget över men han ville bara ha mer. Det ledde till att han ville ha ett till världskrig så han kunde kämpa för sitt land och vara ledare. Han började bara bli mer sjuk och mer sjuk.
 • Skottet i Sarajevo

  Det var första krigsförklaringen. De som är tronföljare i Ungern skjuts. Detta leder till svarta veckan.
 • Svarta veckan

  Alla förklarar krig mot varandra. Detta leder till WWl.
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
  Den ryska revolutionen är den politiska omvandling som skedde i Ryssland. Det gamla så kallade tsarväldet störtade och byttes ut till kommunistiskt styre som växte till en världsmakt under WWl.
 • Spanska sjukan

  Spanska sjukan
  Detta var en sjukdom som drabbade många människor i slutet av WWl. Det var en svår och dödlig form av influensa.
 • Period: to

  Mellankrigstiden

  Tiden mellan första världskriget och andra världskriget. Under denna tid bygger Hitler upp hur han ska komma till makten och uttrycker sina åsikter mycket. Han kommer till makten 1933 sedan tar det 6 år till WWll bryter ut.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Det var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna och Tyskland. Det undertecknades i Versailles på dagen fem år sedan skottet i Sarajevo. Detta blev då slutet på WWl.
 • NSDAP

  NSDAP
  På 1920-talet var politiken väldigt ostabil. Det blev en bra grund för det tyska nazistparti (NSDAP). Den 29 juli 1921 blev Adolf Hitler partiledare för partiet. Då hade partiet bara några tusen få medlemmar. Det blev större och större. Fler var på Hitlers sida om tillslut tog Hitler över makten, 1933. Detta ledde till att fler började tänka som Hitler.
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  Ölkällarkuppen är den kuppförsök som Adolf Hitler och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet genomförde i Bürgerbräukeller i München den 8–9 november 1923. Tillsammans med Hitler deltog Max Erwin von Scheubner-Richter, som dödades under kuppen och därefter blev hyllad som martyr. Efter detta blir Hitler arresterad och rättegången följs utav folket. Detta gör att Hitler blir känd och folk vet nu vem han är. När han sitter inne skriver Hitler Mein Kampf som påverkar många efter den släppts.
 • Mein kampf

  Mein kampf
  Medan Hitler satt inne skrev han en bok, Mein Kampf. Det var en självbiografi och lite annat. Detta leder till att människor påverkas av vad som står i den. Boken finns än idag kvar och kan fortfarande påverka människor. Vissa länder har förbjudit den.
 • Period: to

  Från att fått makten till WWll

  När Hitler får maktne ser han till att avskaffa demokratin, få bort andra partier och tar bort all frihet för folket för att förhindra spridningen av judar.
 • Period: to

  Judeförföljelsen

  1933 när Hitler hade kommit till makten började direkt judar utsättas för diskriminering och brutala förföljelser. Under 1930-talet började anti-judiska lagar införas i Tyskland. Fler och fler judar börjar förföljas och deras hem och gator förstörs. Detta kommer leda till att ungefär 6 miljoner judar dog under WWll.
 • Nürnberglagarna

  Judar förlorar sitt medborgarskap. De blir statslösa och man förbjöd handlingar mellan tyskar och judar. Detta leder sedan till den brutala Judeförföljelsen och WWll.
 • Lebensraum

  Lebensraum
  Det är planen som Hitler hade. De tog stora områden från öster. Planen sträckte sig uppåt där mot Norge. De tar väldigt mycket yta och Tyskland är väldigt stort. Detta leder till att Tyskland växer och har mycket makt.
 • Novemberpogromen

  Novemberpogromen
  Det bli massarrestering och koncentrationslägen hade förberetts för att ta judar. Natten mellan 9 och 20 november förstör man synagogor och andra viktiga saker för judarna. De första koncentrationslägerna var som fängelser medan förintelseläger byggdes enbart för att utrota människor. Natten kallas för kristallnatten pga att det var så mycket glassplitter över gatorna. Nu har Judeförföljelsen blivit riktigt brutal och snart bryter WWll ut.
 • Molotov-Ribbentrop-pakten

  Molotov-Ribbentrop-pakten
  Sovjetunionen och Tyskland går ihop som en pakt för att Tyskland ska kunna få Polen. Hitler kommer överens om att Sovjetunionen ska få halva Polen och delar av Östeuropa ifall de paktar. Detta eftersom Hitler skulle kunna kriga mot Frankrike och Storbritannien. Detta var bara några veckor innan WWll bröt ut.
 • Blixtkrig

  Blixtkrig
  1939 när WWll bryter ut tar Tyskland och Sovjetunionen Polen. I polen bodde ungefär 3 miljoner judar och bara efter några år dog ca 90% av de. England och Frankrike sviker Polen när de förstår att Tyskland är för starkt motstånd.