Mellankrigstiden

Mellankrigstiden

 • Period: to

  Mellankrigstiden

 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Den 28:e juni år 1919 undertecknade regeringen i Tyskland de hårda fredsvillkoren i Versailles.
  Villkoren var dock så dåliga för Tyskland att de förlorade ca 10-15 % av sitt landområde och invånartal. Under denna tid så låg Hitler på ett militär sjukhus då han hade skadat sina ögon i en gasattack. När han var frisk igen och fick veta vad som hänt blev han rasande, det fick honom att vilja leda Tyskland ännu mer än innan.
  Han kände ett otroligt hat mot instiftarna av detta skändliga brott, allts
 • Period: to 39

  Mellankrigstiden

 • Ölkällarkuppen

  kallas det kuppförsök som Adolf Hitler och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet genomförde i Bürgerbräukeller i München den 8–9 november 1923. Tillsammans med Hitler deltog Max Erwin von Scheubner-Richter, som dödades under kuppen och därefter blev hyllad som martyr.
 • Wall Street-kraschen

  Svarta torsdagen Wall Street-kraschen var en väldigt stor börskrasch som inleddes den 24 oktober 1929, även kallat svarta torsdagen. Detta skedde i New York, Manhattan. Detta blev inledningen till den kända depressionen, i både Europa och USA, på 1930-talet.
  Mellan år 1920-1922, bestämde persident Harding att man skulle dra ner på budgeten, på landets utgifter och att man skulle sänka skatterna. USA hade under denna tid höga priser på tullarna mot omvärlden. Men när USA gick med i andra värld
 • Hitler väljs till rikskansler

  För bara några månader mer och 80 år sedan utnämnde Tysklands rikspresident von Hindenburg Adolf Hitler till ny rikskansler i Tyskland. Detta på Hitlers egen begäran. 1932 i november efter det tyska riksdagsvalet blev den dåvarande rikskanslern, Franz von Papen, tvungen att avgå. Hitler krävde att von Hindenburg skulle utse honom till efterträdare vilket von Hindeburg vägrade, han var rädd över att Hitler och nazisterna skulle missbruka makten och istället utsågs försvarsministern Kurt von Schl
 • Hitlers väg till makten

  30 januari 1933 För bara några månader mer och 80 år sedan utnämnde Tysklands rikspresident von Hindenburg Adolf Hitler till ny rikskansler i Tyskland. Detta på Hitlers egen begäran. 1932 i november efter det tyska riksdagsvalet blev den dåvarande rikskanslern, Franz von Papen, tvungen att avgå. Hitler krävde att von Hindenburg skulle utse honom till efterträdare vilket von Hindeburg vägrade, han var rädd över att Hitler och nazisterna skulle missbruka makten och istället utsågs försvarsminist
 • Franklin D. Roosevelt

  Franklin Delano Roosevelt blev vald till Amerikas president år 1932. Detta var efter den besvärliga Wall-Street kraschen. Den som han besegrade hette Herbert Hoover. Franklin talade den fjärde mars 1933. Han tog upp den gamla och berömda klyschan ”det enda vi har att frukta är fruktan själv”. Sedan påbörjade han ett slags program som blev väldigt berömt, och den kallades ”den nya given”. Programmet gick ut på att man skulle minska glappet mellan de fattiga och de rika. De fattiga skulle få lån
 • Hitler utlyser nyval

  Efter att Hitler lirkat sig in som rikskansler i regeringen 1933 utlyste han ett nyval den 5 mars samma år. Därmed hoppades han på att få majoritet av folkets röster. Trots den hårda propagandan och marknadsföringen inför valet fick dom 44 % av rösterna och tvingades ytterligare en gång att bilda en samlingsregering.
  Hitler valde nu att gå en annan väg och bildade en fullmaktslag som gav nazisterna rätt att styra landet i fyra år utan regeringens godkännande.
 • Undantagstillstånd

  Hitlers fullmaktslag antogs av riksdagen. Nazisterna tog på så vis över styret av Tyskland och de demokratiska rättigheterna upphävdes.
 • Förbud av andra partier

  Den här dagen förbjöds all politisk aktivitet och alla andra partier förutom nazismen, Tyskland blev att komma en en-parti stat.
 • Långa knivarnas natt

  *Nazisterna fängslade och mördade stor del av sin egna organisationer för att stärka sin makt. *de sa medlemmar Hitler hade fängslat dödade han samma natt. SA ledaren Ernst Röhm anklagades och dödades enligt Hitlers order. Källa. ne.se
 • Nynberglagarna

  Nynberglagarna
  Nazisterna instiftar speciella lagar som diskriminerar judar och andra grupper
 • Period: to

  OS i Berlin

  Jesse OwensOlympiska spelet var i Berlin i Tyskland den 1 augusti och den 16 augusti år 1936.
  Olympiska spelet är var fjärde år. Det var ungefär 3.8 miljoner som tittar sammanlagt. Det var ungefär 3738 män och 328 kvinnor som deltog i tävlingen. Det fanns 129 grenar i 19 olika sporter. http://sv.wikipedia.org/wiki/Olympiska_sommarspelen_1936 Adolf Hitler ville inte att judar skulle vara med i Olympiska och försökte förbjuda det, men det lyckades han inte med.
  Det nazistiska Tysklands ledare hade två må
 • Kristallnatten

  Kristallnatten
  Kristallnatten var en attack av de nazistiska organisationerna Hitler-Jugend,
  Gestapo, Waffen-SS. Natten mellan 9 och 10 november 1938 förstördes affärer som tillhörde österrikiska och tyska judar, samt många synagogor förstördes. 400 judar dog under kristallnatten och ca 30 000 fördes till koncentrationsläger. Av de 400 hundra som dog var det många som tvingades att ta självmord.
  Nazisternas anledning till kristallnatten var att en tysk diplomat hade mördats i Paris av en polsk jude boende i T