Vallain liberty

Tijdgeesten, wetenschappelijke revolutie - verlichting - Franse revolutie

  • Nov 15, 1543

    Nieuw wereldbeeld van Copernicus

    Nieuw wereldbeeld van Copernicus
    In 1543 stelde Nicolai Copernicus een nieuw wereldbeeld op, namelijk het Heliocentrische wereldbeeld. Copernicus beweerde te weten hoe ons zonnestelsel ‘echt’ in elkaar zat. Maar dat beeld werd niet geaccepteerd omdat er geloofd werd wat er in de bijbel stond.
  • Bruno op de brandstapel

    Bruno op de brandstapel
    Op 17 februari in 1600 werd Giordano Bruno ter dood veroordeeld, omdat hij dingen beweerde over het heelal die niet in de bijbel stonden. En het was erg moeilijk om je beweringen naar buiten te brengen die niet in de bijbel stonden omdat de kerk dan ‘verraden zou worden’.
  • Period: to

    De wetenschappelijke revolutie

  • Period: to

    Verbeterde telescoop

    Galileo maakte in 1609 zijn eerste verbeterde telescoop die klaar was in 1610. Met deze telescoop heeft hij een aantal dingen in het heelal waargenomen. Dat de maan ruw was, er vlekken op de zon zitten, en Jupiter meerdere manen heeft en nog meer.
  • Wetten van Kepler

    Wetten van Kepler
    In 1609 schreef Johannes Kepler de wetten van Kepler. Zijn wetten waren het wiskundige en natuurkundige bewijs van het Heliocentrische wereldbeeld wat Copernicus eerder al had beschreven.
  • Galileo wordt bedreigd

    Galileo wordt bedreigd
    In 1633 beweerde Galilei - tegen de bijbel in – dat de aarde om de zon heen draaide. Hij werd bedreigd met martelingen als hij niet zei dat zijn opvattingen over het heelal verkeerd waren.
  • Period: to

    Verlichting

  • Denis Diderot schrijft zijn encyclopedie

    Denis Diderot schrijft zijn encyclopedie
    Op 28 juni verschijnt het eerste deel van de encylcopedie. De Fransman Denis Diderot begon samen met andere verlichters in boeken zijn kennis van bepaalde onderwerpen op te schrijven. Hij wilde al zijn kennis in tekst en tekeningen vastleggen.
  • Lodewijk XVI komt aan de macht

    Lodewijk XVI komt aan de macht
    Lodewijk XVI was een vorst die eigenlijk weinig van besturen afwist en nam veel verkeerde beslissingen. Hij vroeg vaak advies aan zijn vrouw of adellijke raadgevers, en volgde hun adviezen ook vaak op. Terwijl dit zelden de juiste besluiten waren.
  • De bourgeoise komt in opstand en de Franse revolutie gaat van start

    De bourgeoise komt in opstand en de Franse revolutie gaat van start
    Toen een minister voorstelde dat de edelen veel meer belasting moesten betalen, kwam de Adel in opstand. De Staten-Generaal werden bijeen geroepen om te vergaderen, en na deze vergadering volgend een aantal gebeurtenissen waaruit de Franse Revolutie ontstond.
  • Bestorming van Bastille

    Bestorming van Bastille
    Op 14 juli werd Bastille bestormd door een groep Parijzenaren die de wapens wilden bemachtigen om een sterke partij te vormen in de revolutie. Tijdens deze bestorming werden bijna 100 mensen vermoord inclusief de gouverneur van de Bastille die zich overgaf aan de bestormers.
  • Period: to

    Franse Revolutie

  • Frankrijk krijgt een grondwet

    Frankrijk krijgt een grondwet
    In 1789 besloot de Nationale Vergadering dat Frankrijk een grondwet moest krijgen. Daarin moest staan dat de koning minder macht zou hebben, en dat de rechten en plichten van alle inwoners werden opgenomen.
  • Mislukte vlucht Koning Lodewijk XVI

    Mislukte vlucht Koning Lodewijk XVI
    Op 20 juni 1791 deed Lodewijk XVI een (mislukte) poging om met zijn gezin te vluchten naar het buitenland. Daar wilde hij zich aansluiten bij Franse edelen waar hij steun hoopte te krijgen van andere vorsten om een einde te maken aan de Franse Revolutie.
  • Executie Lodewijk XVI

    Executie Lodewijk XVI
    Na zijn mislukte vlucht werd Lodewijk XVI gevangen gehouden. Na 2 jaar is hij beschuldigd van landverraad en heeft een kleine meerderheid van het parlement hem veroordeeld tot de dood.
  • Napoleon grijpt de macht

    Napoleon grijpt de macht
    De opstand van de Adel werd omvergeworpen door troepen van de jonge officier Napoleon Bonaparte. Hij werd binnen enkele jaren generaal, en besloot in 1799 – gesteund door zijn aanhangers - de macht van Frankrijk in eigen handen te nemen.