Tmp571243996714631170

Tijdbalk Middeleeuwen

 • 447

  Het Merovingische Rijk (V)

  Het Merovingische Rijk (V)
  Verschillende Frankische stammen liet Clovis verenigen tot het Merovingische Rijk. Koning Clovis (ook wel de eerste Frankische koning genoemd) liet zichzelf dopen waardoor het voor hem makkelijker werd om bondgenoten te sluiten met Gallo-Romeinse mensen die natuurlijk veel macht hadden. Door zichzelf te dopen werd het dus ook makkelijker om meer land in te nemen. Na Clovis zijn dood werd het land verdeeld onder zijn vier zonen.
 • 476

  Val West-Romeinse rijk (G)

  Val West-Romeinse rijk (G)
  Het Romeinse rijk heeft zijn hoogtepunt wel bereikt. Verschillende Germaanse stammen vallen het West-Romeinse rijk binnen en weten zich daar dan ook definitief te vestigen. Het rijk wordt later in tweeën verdeeld en kort daarna valt het westelijke deel in het jaar 476 uit de handen van de Romeinen. Met de val worden ook wel de middeleeuwen ingeluid.
 • Period: 476 to 1000

  De tijd van monniken en ridders

  Tijdvak 3 bevindt zich tussen ongeveer de jaren 500 tot 1000 plaats. Deze lange periode van zo´n 500 jaar is vooral te kenmerken aan de verspreiding van het Christendom en andere geloven zoals de in die tijd nieuwe Islam. De vroege middeleeuwen wordt ingeluid met de val van het West-Romeinse rijk waardoor verschillende Germaanse volkeren zich vrijer konden bewegen en dus ook uiteindelijk voet aan grond konden krijgen. Op het land ontstond er een hofstelsel met heren en horigen.
 • 771

  Het Karolingische Rijk (V)

  Het Karolingische Rijk (V)
  De opvolger van het Merovingische Rijk werd het Karolingische rijk met als bekendste keizer Karel de Grote. Deze man zorgde voor meer economische vooruitgang, maar ook de politiek kreeg een grotere rol. Voor het rijk zelf ontstond er ook een specifieke renaissance.