Selma lagerlof

Selma lagerlöf

By lisaa
 • Selma föddes

  Selma föddes
 • Period: to

  Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf

 • Period: to

  Selmas barndom

  Selmas barndom:Hennes pappa var löjtnant, Erik-Gustav Lagerlöf, hennes mamma var Louise Lagerlöf.
  När selma bara var 3 och 1/2 år, när hon fick ont i sitt ben av en sjukdom som hon hade hela livet. hon hade därför inte lika lätt och som hennes andra vänner. Hon fick hemundervisning, som hela hennes famlij.
  Selma var alltid ett allvarligt barn. Hon var mycket mer stillsam och tyst än sina systrar och jämnåriga vänner.Men det berodde inte på hennes ben.Hon var väldigt smart och älskade att läsa.
 • Selmas barndom del 2.

  Selmas barndom del 2.
  hon ville nog bli författarinna, Efter hon läst en indianbok. hon hade redan läst hela bibeln när hon var 10 år. För att hennes pappa var mycket sjuk och selma trodde pappan skulle bli bra om hon läste den.
 • Selma Började Skriva själv.

  Selma Började Skriva själv.
  selma skrev för första gången själv.
  Hon skrev en längre dikt om Mårbacka och många andra små dikter och verser.
 • Selmas bal.

  Selmas bal.
  Selma hade haft problem med sitt ben hela barndomen men hon tyckte det var värst vid tonåren.
  När selma var tretton ville hennes pappa att hon skulle följa med på en bal i Sunne. Men Selma vägrade för hon visste att hon inte skulle kunna dansa en enda dans eftersom hon var halt, men hennes pappa tvingade henne, så hon följde med på balen. Men det var inte roligt för henne för hon fick bara sitta i ett hörn och kolla när alla andra dansade.
 • Selmas ben.

  Selmas ben.
  När hennes pappa fick reda på att hon hade haft besvär på balen skickade pappa direkt upp henne på en operation i stockholm för hennes halta ben.
  När selma var i stockholm under en ganska lång tid bodde hon hos sin moster och morbror Afzelius. Hon fick följa med på tetatrar och det älskade hon. så det blev en av hennes stora drömmar eftersom hon gjorde egna små sagospel.
 • Selma fyllde 20år..

  Selma fyllde 20år..
  och Flyttade hemifrån till stockholm,
  http://www.selmalagerlof.org/selma.html
 • Började jobba

  Började jobba
  Selma var tvungen att försörja sig, Hon sökte in på Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Hon blev överraskad när hon kom in.
  Det var när Selma var där och läste, som hon kom på vad hon skulle skriva en lång saga om. Hon tyckte de i Värmland var lika intressanta och spännande som de sagor Bellman skrev om. Men detta hände inte med en gång, det tog några år.
 • Selma började skriva på riktigt

  Selma började skriva på riktigt
  Selma skrev några kapitel på en bok och lämnade in den till en författartävling. Hon vann tävlingen och det var det första priset hon hade fått. Hon fortsatte att skriva och senare släppte hon sin första bok.
 • Selma fyllde 30år.

  Selma fyllde 30år.
 • Selma hade läst klart

  Selma hade läst klart
  När Selma hade läst klart så blev hon lärarinna i Landskrona.
  Men då dog Selmas pappa, och hennes mamma Louise var tvungen att sälja gården dom hade bott på hela livet.
  Men slema kämpade för att köpa tillbaks gården men hon tjänade bara tusen kronor om året.
 • Selmas första roman släpptes.

  Selmas första roman släpptes.
  Selmas första roman släpptes, Gösta berlings saga. den handlade mest om prästen och kavaljeren Gösta Berling som avsatts eftersom han misskött sig och drukit för mycket, och om hur det var att leva på 1820-talet.
  Hon hade tagit många ideér hon hade hört i mårbacka.
 • Andra boken : Onsynliga länkar

  Andra boken : Onsynliga länkar
  3 år efter selma hade släppt den första boken skrev hon Onsynliga länkar, det är en novellsamling och blev ännu större änn hennes första bok.
 • En herrgådssägen

  En herrgådssägen
  En herrgårdssägen” handlar om studenten Gunnar Hede som hellre spelar fiol än jobbar. När han får reda på att hans familjegods Munkhyttan på grund av dåligt ekonomiskt läge riskerar att gå till försäljning bestämmer han sig för att göra allt han kan för att hindra det. Han startade att driva en gårdshandel, men efter massa promblem gör det honom sinnessjuk. Men han fortsätter sin verksamhet och får snart in så mycket pengar att Munkhyttan kan räddas.
 • Jerusalem

  Jerusalem
  Selma var förtfarande lärarina, hon åkte på studieresa till Jerusalem. och skrev en bok om Jerusalem och hette också det.
  Den utspelar sig i dalarna och i Jerusalem
 • Nils holgersson underbara resa genom sverige.

  Nils holgersson underbara resa genom sverige.
  Det var en som frågade ifall Selma kunde skriva en bok om landet Sverige och om befolkningen. Hon skrev om en kille som reser genom Sverige på en gåsrygg.
 • Nobelpriset

  Nobelpriset
  År 1909 tilldelades Selma lagerlöf äntligen nobelpriset i litteratur. Hon hade varit nominerad några gånger inann, att hon inte hade fått noblepriset innan berodde på att Carl David af Wirsén var akademins sekreterare och han var motarbetare mot Selma, men år 1909 blev han nedröstad av akademin som ville tildela nobelpriset till Selma. Hon var den första kvninnan och svensk som hade blivit tilldelad nobelpriset i Litturatur.
 • Selma flyttar tillbaka till Mårbacka

  Selma flyttar tillbaka till Mårbacka
  Selmas moster dog , då köpte Selma tillbaka gården av sina prispengar sav nobelpriset och där bodde Selma resten av sitt liv.
 • Selma fyllde 70..

  Selma fyllde 70..
  När hon fyllde år firades hon genom en festföreställning på kungliga teatern, som visade Kavaljererna på Ekeby.
  Som är baserad på hennes första roman : Gösta Berlings saga.
  Bilden är tagen på hennnes födelsedag.
 • Selma dog

  Selma dog
  Selma började känna sig dålig och blev väldig sjuk, hon dog när hon va 81 år.
 • Selma hamnade på 20 lappen.

  Selma hamnade på 20 lappen.
  År 1992 hamnade Selma på 20 lappen.
  På framsidan är det Selma och en bild ur hennes bok hästekipage.På baksidan är det en bild på när Nils holgersson flyger över skåne och glimmingehus.
  Men nu är det prat om att Astrid Lindgren ska vara på den nya 20 lappen.