Schoonheidsidealen door de jaren heen

  • Jan 1, 1400

    Middeleeuwen

    Middeleeuwen
    Kenmerken van de vrouw in deze periode zijn een bolle buik, en hoge taille. Het lijkt of ze altijd zwanger zijn: dat was het schoonheidsideaal. Mannen moesten er stoer en breedgeschouderd uitzien. De mouwen waren extreem lang, en dus niet echt praktisch.
  • Period: Jan 1, 1400 to

    Schoonheidsidealen door de jaren heen.

  • 17e eeuw

    17e eeuw
    Een melkwitte huid, rode make-up, een wespentaille... alles was nep om je lichaam in de juiste vorm te krijgen.
  • Eind 19e eeuw

    Eind 19e eeuw
    Dames: een jurk met een lage decolleté, en pofmouwtjes en een rok in de vorm van een kegel die strak om de heup zit. Vaak hadden de vrouwen er pruiken bij.
    Mannen: Geen versiering meer. Een broek werd over de laarzen heen gedragen. Het haar: flink kortgeknipt en bakkebaarden.
  • Begin 20ste eeuw

    Begin 20ste eeuw
    Het traditionele beeld. Volwassen en rijzig van postuur, met een tamelijk zware boezem, steekt koel en zelfverzekerd in een merkwaardig S-vormig corset. Haar rokken vallen glad over de heup en waaieren naar de grond toe uit. Overdag zijn de japonnen of blouses gesloten met hoge boordjes, maar ’s avonds draagt men avondjaponnen met zeer diepe decolletés waarbij altijd lange handschoenen worden gedragen.
    Het haar wordt hoog opgestoken in een rol die een beetje naar voorover valt.
  • jaren '30

    jaren '30
    De kleding neemt weer klassiekere vormen aan. Japonnen vallen sluik langs het lichaam, het been wordt weer bedekt. Het accent komt te liggen op andere lichaamsdelen: armen, schouders en rug. In de dameskleding is het silhouet gestroomlijnd, zacht vloeiend langs heup en taille. De rok is lang waardoor het silhouet verlengd wordt. Dit effect wordt benadrukt door de kapsels die plat om het hoofd liggen. De stoffen zijn glad en effen. Eind jaren ’30 verschijnen er wat meer kleine bloemenprints.
  • Na de tweede wereldoorlog

    Naast de grote modemerken kwam er ook de dagelijkse kleding zoals, de cocktailjurk, een nieuw soort jurk die minder formeel was dan de avondjurk. De alledaagse kleding bestond uit mantelpakjes. De rokken waren nauw en reikten tot de kuiten. De jasjes waren net als de rokken nauw en getailleerd, de panden en revers geaccentueerd en met soms een asymmetrische sluiting. Rokken werden ook vaak gecombineerd met een twinset, blouse of pull-over. Jurken hoorden ook bij de dagelijkse mode.
  • Jaren '50

    Jaren '50
    De kleding bestaat vooral uit zeer wijde rokken, getailleerde jasjes, blouses met aangeknipte mouwen en mantels in piramidevorm. Het haar wordt kort gedragen en er worden veel pareloorbellen gedragen.
  • Jaren '60

    Jaren '60
    Vrouwen droegen mantels zonder taille die van boven smal waren en wijd naar beneden uitliepen. Ze zagen er meisjesachtig uit. De avondjurken werden van katoen gemaakt, dit was voor het eerst in de geschiedenis.
  • Jaren '70

    Jaren '70
    De mode in de 70er jaren werd een middel waarmee iedereen zich kon uitdrukken. Natuurbewuste jongeren droegen natuurlijke materialen zoals wol, zijde, linnen, die zo verwerkt waren dat de kleding er natuurlijk uitzag. Veel kleding werd zelf gemaakt. Niet alleen vesten en mutsen, maar ook jurken, korte broeken, kniekousen en grote omslagdoeken werden gebreid.
  • jaren '80

    jaren '80
    Schoudervullingen, glanzende stoffen, lycra leggings en grafische prints waren de jaren ’80.Ook het broekpak kwam. En het modetijdperk van Versace brak aan. Hij ontwierp strakke nauwe jurken die alleen door hele slanke meisjes gedragen konden worden. Deze jurken hadden een diep decolletee. Het ideealbeeld veranderde eind jaren '80 van het sportieve figuur naar een slank lichaam met een mooi decolleté.
  • jaren '90

    jaren '90
    De kledingvoorschriftenwerden soepeler.. Mensen gaan in een spijkerbroek of legging onder het motto: wat je mooi vindt, draag je. Kinderen, volwassenen en ouderen dragen min of meer dezelfde kleding: casual vrijetijdskleding, jeans en rokken in felle kleuren.De jaren '90 zijn het begin van de obsessie voor merken en labels op kleding
  • 21e eeuw

    21e eeuw
    Tegenwoordig maakt het niet meer zoveel uit wat je draagt, iedereen heeft zijn/haar eigen stijl. Van skater tot kakker.
    Ook zijn er verschillende modebeelden.Iedereen wil altijdv maar dun zijn net als modellen, alleen is dit niet de realiteit!
    Elk jaar zijn er verschillende stijlen in zoals: pofmouwtjes, skinny jeans, rokjes, maar ook kleuren en de grote merken spelen een rol.