Reklame 1

Reklamens historie i Danmark

 • Første reklame i det 17. århundrede

  Første reklame i det 17. århundrede
  Håndværkerne begyndte at reklamere for deres butikker ved at sætte håndlavede skilte op, som de selv har malet og udsmykket pænt. På den måde håbede de at kunne tiltrække kunder til butikken.
 • Period: to

  Reklamer i Danmark - og påvirkninger udefra

 • Period: to

  Det 17. århundrede

  Reklamer ses primært ved butikker - disse er håndlavede.
 • Period: to

  Det 18. århundrede

  Reklamerne begynder at dukke op i aviser i form af små annoncer.
 • Første trykte reklame i det 18. århundrede

  Første trykte reklame i det 18. århundrede
  I en tysk avis ser man for første gang en trykt reklame. Reklamerne er primært rettet mod de rige familier, som kan læse og overhovedet har råb til at købe aviserne.
  Da reklamerne primært er rettet mod de rige gør, at sproget er meget formelt - det var også mest de veluddannede, der indsætter reklamer i aviserne.
 • Period: to

  Det 19. århundrede

  Reklamerne begynder langsomt at blive en del af hverdagen.
 • Reklamer for at overleve i det 19. århundrede

  Reklamer for at overleve i det 19. århundrede
  I 1840'erne opstod de første reklame- og annoncebureauer. De kom af følge af, at byerne blev større (dette havde med industrialiseringen at gøre) og diverse firmaer brugte nu reklamerne for at overleve.
 • Period: to

  Det 20. århundrede

  Reklamerne tager fart på alle tænkelige måder, rent visuelt og sproligt. Grænser testes mod slutningen af århundredet, og skjulte reklamer dukker op overalt mod slutningen af århundredet.
 • Reklamerne når alle før 1. verdenskrig

  Reklamerne når alle før 1. verdenskrig
  Lige før krigens udbrud begyndte man langsomt at reklamere for tøj, mad og tekniske apparater, som jævne familier har råd til. Nu var det ikke længere kun de veluddannede og velformulerende, som reklamerne skulle tiltrække - nu var det alle.
 • Første reklamefilm

  Første reklamefilm
  I Danmark så man for første gang en tegnet reklamefilm i 1920'erne. Tegneren var Storm P., og han lavede en masse små fim for De Danske Spritfabrikker.
 • Mennesker bruges i reklamefilmene

  Mennesker bruges i reklamefilmene
  Et lille årti efter den første tegnede reklamefilm, så man nu skuespillere - mennesker af kød og blod - i reklamerne. Det var i den forbindelse også dér, hvor man begyndte at eksperimentere lidt mere med sproget og virkemidler - sproget var ikke så formelt mere, og der blev brugt en del mere humor for at se, hvordan forbrugeren ville reagere på reklamerne.
 • Amerikanske mærkevarer, oplysninger og kønsroller

  Amerikanske mærkevarer, oplysninger og kønsroller
  Det var i 1950'erne, at mange amerikanske mærker nåede Europa. Mandens og kvindens roller var stadig tydeligt opdelt, med manden som den arbejdende og kvinden som husmoren.
  Det var samtidig her, at firmaerne i de trykte reklamer begyndte at skrive fakta om deres produkt, så forbrugeren ikke pludselig ville tvivle på produktets evne.
 • Unge modeller kommer på banen

  Unge modeller kommer på banen
  Farve-fjernsynet blev opfundet i 1960'erne, og det medførte, at reklamerne også blev vist i farver. Modellerne begyndte langsomt at blive yngre og bevæge sig i reklamerne - nu stod de ikke længere stille og skulle smile. Nu havde de en rolle og en handling, der skulle spilles.

  I forbindelse med den seksuelle frigørelse, begyndte modellerne også at flirte meget mere med kameraet, og humoren fra 50'erne var ikke længere smart.

  Sidst i 60'erne var det normalt at have farve-fjernsyn.
 • Problemer gemmer sig i glade reklamer

  Problemer gemmer sig i glade reklamer
  I forbindelse med den teknologiske udvikling og de kriser, som udviklingen medførte, blev der i højere grad fokuseret på familien i reklamerne. Al arbejdsløshed og forurening af jorden blev gemt væk, og man viste i stedet enkle perfekte liv.
  Man ville fremhæve nærværen, og spillefilmene påbegyndte "product-placement" (skjulte reklamer).
 • Kropsbevidsthed stiger

  Kropsbevidsthed stiger
  Det var i 1980'erne, at kropsbevidstheden for alvor begyndte at slå ind. Med mange skilsmisser og stadig arbejdsløshed forsøgte man at fokusere på andre emner i reklamerne.
  Al fokusen på kroppen ramte mange unge seere, og især de danske kanaler, TV2 og TV3, brugte ihærdigt tv-reklamerne for selv at tjene lidt flere penge.
 • Internet, slogans og skjulte reklamer

  Internet, slogans og skjulte reklamer
  Forskellen mellem den trykte reklame og tv-reklamen, samt internet reklamerne, blev meget tydeligere i 1990'erne.
  I aviserne blev der fokuseret meget mere på fakta og information om produktet, da forbrugerne efterhånden blev mere kritiske - nu da reklamerne var blevet en naturlig del, skulle de til at tage stilling til hvilke, de syntes, var mest troværdige.
  I TV'et og på nettet opstod slogans, såsom "Because you're worth it", da de i høj grad tiltrak kunder.
 • Period: to

  Det 21. århundrede

  Der er ingen grænser for, hvad folk vil prøve at sælge os, og den måde, de prøver at tiltrække vores opmærksomhed på.
 • Ingen fællesnævner i det 21. århundrede

  Ingen fællesnævner i det 21. århundrede
  I det 21. åhundrede sælges varerne ikke længere på baggrund af information om det, men på forbrugernes drømme, om fx. rigdom og lykke.
  Reklamevirksomhederne kæmper hårdt imod hinanden for at fange forbrugernes opmærksomhed, og der er ingen grænser for, hvad de vil gøre for at få det - til tider ses produktet end ikke i reklamen. Intet er længere for personligt til, at man ikke kan vise det frem.