Magyarország nemzeti parkjai

 • Hortobágyi Nemzeti Park

  Hortobágyi Nemzeti Park
  A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár. 1999. november 30-án Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Debrecenben található. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hortob%C3%A1gyi_Nemzeti_Park)
 • Kiskunsági Nemzeti Park

  Kiskunsági Nemzeti Park
  A Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. A nemzeti park értékes területei a Duna-völgy szikes pusztái, tavai, a Duna-Tisza közi homokhátság homokbuckái, homokos pusztái, mocsarai, az Alsó-Tiszavidék holtágai és ártéri erdői, a Bácska homokbuckái és dunavölgyi löszpartjai. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiskuns%C3%A1gi_Nemzeti_Park)
 • Bükki Nemzeti Park

  Bükki Nemzeti Park
  A Bükki Nemzeti Park (rövidítve: BNP) Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben, a Bükk-vidéken fekszik. Igazgatósága Eger északi városrésze, Felnémet régi műemlék plébániaépületében található. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCkki_Nemzeti_Park)
 • Aggteleki Nemzeti Park

  Aggteleki Nemzeti Park
  Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) Magyarország negyedikként alapított nemzeti parkja, melyet 1985-ben az Aggteleki Tájvédelmi Körzetből hoztak létre. Ez volt az első olyan nemzeti park az országban, amely kimondottan a geológiai értékek – a vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőbarlangok – védelmére alakult meg, mindazonáltal a területén sok védett növény- és állatfaj is előfordul. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Aggteleki_Nemzeti_Park)
 • Fertő–Hanság Nemzeti Park

  Fertő–Hanság Nemzeti Park
  A Fertő–Hanság Nemzeti Park egyike Magyarország nemzeti parkjainak. Elődje a Fertő-tó Nemzeti Park volt, mely 1991-ben jött létre a Fertő-tó Tájvédelmi Körzet átszervezésével, mai nevét pedig 1994-ben kapta, amikor hozzácsatolták a Hanság Tájvédelmi Körzetet. 1994. április 24-én került sor a szomszédos ausztriai területeken létrejött nemzeti parkkal közös megnyitó ünnepségre. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fert%C5%91%E2%80%93Hans%C3%A1g_Nemzeti_Park)
 • Duna–Dráva Nemzeti Park

  Duna–Dráva Nemzeti Park
  Az 1990-es évek elején eredetileg Jugoszláviával közösen tervezett nemzeti park a közben bekövetkezett változások miatt nem alakulhatott meg, így a Duna–Dráva Nemzeti Park 1996-ban csak Magyarország területén jött létre. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Duna%E2%80%93Dr%C3%A1va_Nemzeti_Park)
 • Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  Balaton-felvidéki Nemzeti Park
  A Balaton-felvidék, a Dél-Bakony, a Tapolcai-medence, a Keszthelyi-fennsík és a délnyugatra nyúló Kis-Balaton medencéje tartozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz, amelyet 1997-ben hoztak létre
  (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balaton-felvid%C3%A9ki_Nemzeti_Park)
 • Duna–Ipoly Nemzeti Park

  Duna–Ipoly Nemzeti Park
  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. 1997-ben alakították a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzetekhez kapcsolva az Ipoly érintett szakaszát és ártereit. Működési területe kiterjed Budapestre, Pest, Komárom-Esztergom és Fejér megyére. Igazgatósága Budapesten a Jókai-kertben van, de székhelye Esztergom. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Duna%E2%80%93Ipoly_Nemzeti_Park)
 • Körös–Maros Nemzeti Park

  Körös–Maros Nemzeti Park
  Az 1997-ben alapított Körös–Maros Nemzeti Park a dél-alföldi területek egységes természetvédelmi kezelésének feladatát valósítja meg. Igazgatóságának működési területe magába foglalja Békés megye területét, Csongrád megye Tiszától keletre eső területeit, valamint a Dévaványai-Ecsegi puszták és a Körös-ártér Jász-Nagykun-Szolnok megyébe eső részeit. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6r%C3%B6s%E2%80%93Maros_Nemzeti_Park)
 • Őrségi Nemzeti Park

  Őrségi Nemzeti Park
  Az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002. március 1-jén hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90rs%C3%A9gi_Nemzeti_Park)