Línia de temps: Història d'espanya s.XX

  • Period: to

    Dictadura de primo de rivera

    La dictadura de Primo de Rivera va ser el règim polític que va haver-hi a Espanya des del cop d'estat del capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, el 13 de setembre de 1923, fins a la dimissió d'aquest el 28 de gener de 1930 i la seva substitució per la «dictablanda» del general Dámaso Berenguer.
  • Period: to

    Segona República espanyola

    Segona R La Segona República espanyola, el nom oficial de la qual era República Espanyola, va ser el règim democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931, data de la seva proclamació, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII, i l'1 d'abril de 1939, data del final de la Guerra Civil, que va donar pas a la dictadura franquista.
  • Period: to

    Guerra civil

    Els Nacionalistes, secundats per la dreta, van prendre el control en les àrees rurals i van establir la llei marcial. En les zones amb tradició esquerrana, van trobar una forta oposició. La República va demanar ajuda militar a altres països, però França i Gran Bretanya es van negar a intervenir. En canvi, Franco va rebre suport de l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista, la qual cosa li va permetre traslladar tropes des del Marroc i comptar amb suport aeri per als seus atacs.
  • Period: to

    Dictadura de Franco

  • Instauració de la dictadura

    Instauració de la dictadura
    El primer govern de la postguerra es va constituir el 8 d'agost de 1939. Franco, que ja acumulava la Prefectura de l'Estat i del Govern, va elegir acuradament als seus ministres entre les diferents famílies del bàndol nacionalista: monàrquics, falangistes i militars.
  • Period: to

    2a Guerra mundial

    La Segona Guerra Mundial, el conflicte bèl·lic més important del segle XX, va enfrontar les potències de l'Eix i els Aliats entre 1939-1945. Es van lliurar decisives batalles i massacres com l'Holocaust. La guerra va cobrar entre 50-70 milions de vides i va dividir Europa en blocs antagònics. Aquesta gran aliança militar va aconseguir frenar l'ascens del nazisme i el feixisme, liderada per figures clau com Churchill, Stalin, Hitler, Mussolini i Goebbels.
  • Entrevista en Hendaya entre Franco y Hitler El 20 d'octubre de 1940 s'emporta acabo una reunió a Hendaia

    Entrevista en Hendaya entre Franco y Hitler El 20 d'octubre de 1940 s'emporta acabo una reunió a Hendaia
    El 20 d'octubre de 1940 s'emporta acabo una reunió a Hendaia entre Hitler i Franco per a negociar una participació espanyola en la Segona Guerra Mundial.
  • Divisió blava

    Enviament dels primers integrants de la Divisió Blava cap a Alemanya. Tropes voluntàries enquadrades per Falange per a lluitar al costat d'Alemanya contra l'URSS
  • Creació del INI

    Creació del INI
    L'Institut Nacional d'Indústria va ser creat per impulsar el creixement industrial en un moment en què el país estava aïllat econòmicament i buscava la seva autonomía en la economia. Aquesta iniciativa prenia com a model el sistema industrial de l'Itàlia feixista.
  • Retorn de la Divisió Blava

    Retorn de la Divisió Blava
    Començament de la repatriació de la Divisió Blava
  • "Operació Reconquesta d'Espanya"

    "Operació Reconquesta d'Espanya"
    Invasió de la Vall d'Aran per al voltant de 6.000 guerrillers antifranquistes en la coneguda com a "Operació Reconquesta d'Espanya".
  • Negativa de l'ONU

    Negativa de l'ONU
    L'Assemblea General de l'ONU va suggerir que el règim de Franco no fos acceptat a la seva organització ni als seus òrgans relacionats, a causa del seu suport obert al feixisme durant la Segona Guerra Mundial.
  • La consolidació del règim

    Davant la pressió internacional, Franco va defensar el seu règim amb fermesa, afirmant que ningú els llevaria la victòria. En aquest moment, va promoure una teoria de conspiració extravagant que implicava la maçoneria i al comunisme a nivell mundial en contra seva. Aquesta estratègia va tenir èxit, i el 9 de desembre de 1946, més de mig milió de persones van aclamar a Franco en la Plaça d'Orient de Madrid.
  • Acords amb els EUA

    Acords amb els EUA
    Signatura dels acords econòmics i militars amb els EUA pel que el règim permet l'establiment de bases militars estatunidenques en la península a canvi de suport econòmic i diplomàtic.
  • Espanya és admesa en l'ONU

    Espanya ingressa en l'Organització de Nacions Unides (ONU) amb altres quinze països per votació del Consell de Seguretat.
  • Revoltes contra el règim

    Sorgeix una nova oposició al règim (estudiants, democratacristians, nova esquerra).
  • España entra en la OECE

    España entra en la OECE
    Espanya entra en la OECE (Organització Europea per a la Cooperació Econòmica, predecessora de l'OCDE), el Fons Monetari Internacional i en Banc Mundial.
  • Visita del President dels EUA, Eisenhower.

    Visita del President dels EUA, Eisenhower.
    El president estatunidenc Eisenhower visita Espanya donant un recolzament al règim franquista buscant suports per a la política estatunidenc en la Guerra Freda.
  • Contubernio de Munich

    Contubernio de Munich
    El 5 i 6 de juny de 1962 la ciutat de Munic, va acollir una reunió de 118 polítics espanyols de gairebé totes les organitzacions d'oposició al franquisme.
  • Llei de premsa

    El que pretenia aquesta llei era crear un marc jurídic intermedi entre la restrictiva llei de Ramón Serrano Suñer i les llibertats dels països democràtics del nostre entorn.
  • Rei Joan Carles nomenat successor

    Rei Joan Carles nomenat successor
    Franco va nomenar Juan Carlos com a successor a títol de rei, nomenament ratificat per les Corts Espanyoles el 22 de juliol de 1969
  • Carrero Blanco president del govern

    Carrero Blanco president del govern
    Al juny de 1973, Franco va decidir deixar que la seva mà dreta de confiança, l'almirall Carrero Blanco, s'encarregués de les funcions executives, nomenant-lo president del Govern. Aquesta decisió va ser el resultat de com Franco havia canviat en els últims anys. Cada vegada es preocupava menys per la política i preferia estar en El Marró, envoltat només dels seus familiars i col·laboradors més pròxims.
  • Assassinat de Carrero Blanco

    Assassinat de Carrero Blanco
    El 20 de desembre de 1973, als pocs mesos de ser nomenat president del govern, Carrero Blanco va ser assassinat pel grup terrorista ETA. L'assassinat va provocar un profund impacte en la societat espanyola de l'època, ja que suposava el major atac contra el règim franquista des del final de la Guerra Civil Espanyola en 1939
  • Joan Carles de Borbó assumeix la prefectura

    Joan Carles de Borbó assumeix la prefectura
    Joan Carles de Borbó assumeix, fins al 2 de setembre la prefectura de l'estat de forma interina a causa de la malaltia del dictador.
  • Marxa Verda

    Marxa Verda
    Conflicte amb el Marroc a causa del Sàhara Español, que finalment és abandonat a la seva sort en mans del Marroc i Mauritània
  • Mort de Francisco Franco

    Mort de Francisco Franco
    En la nit del 19 al 20 de novembre de 1975, moria, a la Ciutat Sanitària de La Paz, Francisco Franco, cap de l'Estat espanyol durant gairebé 40 anys. Als seus 82 anys havia sofert diversos infarts i tres operacions a vida o mort.
  • Period: to

    Restauració de la monarquia

    Aquest es el periode de temps en el qual es va restablir la monarquía a Espanya
  • Llei per a la Reforma Política

    Llei per a la Reforma Política
    Llei que va posar fi al règim franquista i va restablir la democràcia i l'Estat de dret a Espanya
  • Pactes de la Moncloa

    Pactes de la Moncloa
    Durant la transició espanyola, es van signar els Pactes de la Moncloa en el Palau de la Moncloa amb la finalitat d'estabilitzar el procés de transició a la democràcia i adoptar una política econòmica per a controlar l'alta inflació que afectava a Espanya en aquest moment.
  • Aprovació de la "Contitución"

    Aprovació de la "Contitución"
    La Constitució espanyola de 1978 és la llei fonamental que regeix el sistema legal a Espanya, i a la qual han d'obeir tant els poders públics com els ciutadans des de la seva promulgació el 29 de desembre de 1978.
  • Cop d'estat de Tejero

    Cop d'estat de Tejero
    En 1981, un grup nombrós de guàrdies civils va intentar dur a terme un cop d'estat durant la votació per a investir a Leopoldo Calvo-Sotelo com a President del Govern. L'assalt va tenir lloc en el Palau de les Corts i va ser liderat pel tinent coronel Antonio Tejero. No obstant això, l'intent va resultar fallit.
  • Eleccions generals del PSOE

    Eleccions generals del PSOE
    El president del govern, Calvo-Sotelo, va decidir avançar les eleccions a causa de la complicada situació que travessava el seu partit i a les dificultats per a mantenir-se en el poder. El Partit Socialista Obrer Espanyol, liderat per Felipe González, va obtenir una àmplia majoria absoluta a nivell nacional. De fet, va ser la primera vegada des de la Segona República que el PSOE guanyava unes eleccions generals. La victòria històrica va ser celebrada per milers de persones als carrers.