Γυναικεσ στην αρχαιοτητα

H θέση της γυναίκας 2ος αι.π.Χ.-9οςαι.μ.Χ.

  • 2000 BCE

    Εποχή Χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.): Κυκλαδικός πολιτισμός

    Εποχή Χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.): Κυκλαδικός πολιτισμός
    Τα περισσότερα ειδώλια παριστάνουν γυμνές γυναίκες. Η γυναίκα λατρευόταν ως η Μητέρα θεά, χάρη στην οποία συνεχίζεται η ζωή.(μητριαρχική κοινωνία)
  • 1600 BCE

    Εποχή του χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.).: Μινωικός πολιτισμός

    Εποχή του χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.).: Μινωικός πολιτισμός
    Τα μινωικά ειδώλεια παριστάνουν γυναίκες. Οι Μινωίτες πίστευαν σε ένα σύμπλεγμα γυναικείων θεοτήτων κι αυτό αποδεικνύει ότι η γυναίκα είχε τον σεβασμό από όλους. Έτσι, οι θεές παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτό των ανδρών.Επίσης, το ιερατείο το αποτελούσαν κυρίως γυναίκες. Επιβιώνει μια πρωτόγονη μητριαρχία που ενώνει τη γυναίκα με τις δυνάμεις της ζωής.
  • 1500 BCE

    Εποχή του Χαλκού (1600-1100) : Μυκηναϊκός πολιτισμός

    Εποχή του Χαλκού (1600-1100) : Μυκηναϊκός πολιτισμός
    Κατά την Μυκηναϊκή εποχή οι γυναίκες και οι άντρες κατείχαν περίπου την ίδια θέση στην κοινωνία. Αυτό το καταλαβαίνουμε επειδή στο ιερατείο οι άνδρες και οι γυναίκες αποτελούσαν ιδιαίτερη κοινωνική τάξη και διαχειρίζονταν την περιουσία των ιερέων.να σημειωθεί όμως ότι κυρίαρχη θέση κατείχε η θεά Πότνια (η "Κυρία Πότνια" = σεβάσμια)
  • 600 BCE

    Αρχαϊκη εποχή (800-479 πΧ.)

    Αρχαϊκη εποχή (800-479 πΧ.)
    Σπάρτη: τα κορίτσια εκπαιδεύονταν όπως τα αγόρια. Συμμετείχαν ελεύθερα σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης. Έπρεπε να αποκτήσουν δυνατό σώμα και να διαπλάσουν ηθικό χαρακτήρα, ώστε στο μέλλον να γίνουν άξιες μητέρες.Οι γυναίκες των Λακεδαιμονίων είχαν τον έλεγχο της περιουσίας τους.
    Αθήνα: οι μελετητές τείνουν να υιοθετήσουν και για την αρχαϊκή εποχή τη θέση που είχε σε γενικές γραμμές η γυναίκα στην κλασική κοινωνία
  • 400 BCE

    Κλασική εποχή: 479 - 323 π.Χ

    Κλασική εποχή: 479 - 323 π.Χ
    Αθήνα: η γυναίκα παρέμενε στο σπίτι και σπάνια εξερχόταν μόνη της. Το μονο αξίωμα που μπορούσε να αναλάβει ήταν αυτό της ιέρειας. Δεν λάμβανε μέρος στη δημόσια ζωή και καταγόνινταν με τις οικιακές εργασίες. Επέβλεπε τους δούλους, φρόντιζε τον καλλωπισμό της, ύφαινε και μεριμνούσε για την ανατροφή των παιδιών. Περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο γυναικωνίτη, ένα ιδιαίτερο τμήμα του σπιτιού που προοριζόταν γι’ αυτήν.
  • 30 BCE

    Ελληνιστική εποχή: 323-30 π.Χ.

    Ελληνιστική εποχή: 323-30 π.Χ.
    Ο ρόλος της γυναίκας δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στο σπίτι, την αναπαραγωγή και την ανατροφή των παιδιών, αν και η κοινωνία ήταν πατριαρχική. Ενώ, ο θεσμός του γάμου ήταν ισχυρός και η προίκα εξακολουθούσε να αποτελεί μία βασική προϋπόθεσή του, υπάρχουν πολλές αναφορές και σε ευυπόληπτες ανύπαντρες γυναίκες που ζούσαν ασκώντας κάποιο επάγγελμα.Στις γυναίκες παρέχονταν περισσότερες ευκαιρίες για μόρφωση κατά την Ελληνιστική περίοδο.
  • 300

    Ρωμαϊκή εποχή: 30 π.Χ. -324 μ.Χ.

    Ρωμαϊκή εποχή: 30 π.Χ. -324 μ.Χ.
    Στη ρωμαϊκή κοινωνία, όπως και στην ελληνική, η γυναίκα είχε τη φροντίδα του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Οι γυναίκες των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων μορφώνονταν και είχαν τη δυνατότητα να συνοδεύουν τους συζύγους τους σε εκδηλώσεις κοινωνικού (συμπόσια) ή ακόμη και πολιτικού χαρακτήρα. Η δράση της δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στο χώρο του σπιτιού, αλλά εκτεινόταν και σε δημόσιους χώρους της πόλης.
  • 800

    Πρώιμη βυζαντινή περίοδος: 324 μ.Χ-842 μ.Χ.

    Πρώιμη βυζαντινή περίοδος: 324 μ.Χ-842 μ.Χ.
    Η βυζαντινή κοινωνία ήταν πατριαρχική κοινωνία. Ο αποκλεισμός των γυναικών από τη δημόσια ζωή μπορούσε να σπάσει σε κάποιες περιπτώσεις, όπου αυτές ήταν αναγκασμένες από τα πράγματα να ενισχύσουν οικονομικά τα σπίτια τους, είτε στις αγροτικές κοινότητες είτε στις πόλεις, ασκώντας ένα βιοποριστικό επάγγελμα.Βέβαια δεν ήταν λίγες οι ξεχωριστές προσωπικότητες βυζαντινών γυναικών που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της εποχής τους