Esdeveniments de la història de la informàtica

 • El Transistor

  El Transistor
  El transistor és un component electrònic semiconductor que s'utilitza com a amplificador o com a commutador, i té tres terminals que s'anomenen col·lector, base i emissor. El transistor és el component principal de tota l'electrònica moderna i s'utilitza en ràdio, telefonia, ordinadors i altres sistemes electrònics.
 • Ordinador ENIAC

  Ordinador ENIAC
  L'ENIAC era una màquina considerada la primera computadora d'ús general i totalment digital. La construcció de l'ordinador va ser finançat per l'Armada dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial. L'ENIAC va ser programat per sis dones i dissenyat per John Mauchly i J. Presper Eckert de la Universitat de Pennsylvania.
 • Memòria RAM

  Memòria RAM
  La memòria d'accés aleatori o RAM és un tipus de memòria informàtica, caracteritzat per un accés directe en qualsevol ordre en un temps constant, sense distinció de la posició on es trobe la informació ni de la posició de l'anterior lectura. Actualment es produeixen mitjançant circuits integrats.
 • El circuit integrat

  El circuit integrat
  Un circuit integrat és una pastilla o xip on es troben tots els components electrònics necessaris per realitzar una funció. Aquests components estan formats, principalment, per condensadors, díodes, resistències i transistors.
 • Internet

  Internet
  Internet és una xarxa pública i global d'ordinadors que estan connectats entre si, i que comuniquen mitjançant la commutació de paquets. Internet és la unió de milions de subxarxes domèstiques, acadèmiques, comercials i governamentals; és per això que a vegades se l'anomena «la xarxa de xarxes».
 • Creació d'UNIX

  Creació d'UNIX
  Un grup d'investigadors dels Laboratoris Bell van desenvolupar un sistema operatiu experimental anomenat Multics per usar amb un ordinador General Electric. El 1969 es va crear amb la participació de Ken Thompson, Dennis Ritchie i Douglas McIlroy, entre altres.
 • El Microprocessador

  El Microprocessador
  Un microprocessador és un processador miniaturitzat fins al punt de fer possible de tenir un únic circuit integrat amb totes o la major part de les seues funcionalitats. Els primers microprocessadors van aparèixer al principi de la dècada del 1970 a les calculadores electròniques, utilitzaven una aritmètica BCD amb paraules de 4 bits.
 • Primer Telefón Mòbil

  Primer Telefón Mòbil
  El DynaTAC 8000X és la primera versió comercial del telèfon, creat per Martin Cooper, el telèfon que va ser enviat a la Comissió Federal de Telecomunicacions d'Estats Units (FCC) i es va introduit als Estats Units, el 1973, mentre treballava per a Motorola.
 • Protocol TCP/IP

  Protocol TCP/IP
  TCP/IP és un conjunt de protocols que són utilitzats per tots els ordinadors connectats a internet, de manera que aquests poden comunicar-se entre si. Aquí es troba un dels grans avantatges del TCP/IP, aquest protocol s'encarregarà que la comunicació entre tots siga possible. TCP/IP és compatible amb qualsevol sistema operatiu i amb qualsevol tipus de maquinari.
 • Primer Ordinador Portàtil

  Primer Ordinador Portàtil
  El primer ordinador portàtil considerat com a tal va ser l'Epson HX-20 desenvolupat l'any 1981. Va demostrar els seus grans beneficis per al treball de científics, militars, empresaris, i altres professionals. L'abril del 1981 va sortir al mercat l'Osborne 1 també considerat com el primer portàtil, desarollat per Adam Osborne.
 • Primer PC

  Primer PC
  El 1975, Ed Roberts va encunyar el terme "ordinador personal" quan va presentar l'Altair 8800 creat per l'empresa estatunidenca MITS, basat en el microprocessador Intel 8080 i venut per correu en forma de kit. Tot i que el primer ordinador personal és considerat per molts com kenbak-1.
 • Windows

  Windows
  Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari (GUI). Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS.
 • ARPANET

  ARPANET
  La xarxa d'ordinadors "ARPANET" va ser creada per encàrrec del Departament de Defensa dels Estats Units com a mitjà de comunicació per als diferents organismes del país. El primer node es va crear a la Universitat de Califòrnia i va ser l'eix central d'Internet fins al 1990, després de finalitzar la transició al protocol TCP/IP el 1983.
 • Google

  Google
  Larry Page i Sergey Brin, el gener de 1996 van aconseguir un cercador molt eficaç anomenat Google. Aquest és el motor de cerca més utilitzat a la World Wide Web a totes les plataformes, amb un 92,62% de quota de mercat a juny de 2019, i processant més de 5.400 milions de cerques cada dia.
 • Wikipedia

  Wikipedia
  La Wikipedia, va ser creada el 15 de gener de 2001, és una enciclopèdia lliure, editada de manera col·laborativa. És un projecte de crear una enciclopèdia lliure a la xarxa. Cadascú pot aportar els seus coneixements sobre qualsevol tema. Pertany a la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.