Varosliget 4

Szervezetek véleménye - Liget Budapest

By asdora
 • Period: to

  Szervezetek véleménye a Múzeumnegyed-tervről

 • Magyar Urbanisztikai Társaság

  állásfoglalás„... nem látja biztosítottnak a város területén előkészítés alatt álló nagy állami beruházások összehangoltságát, és nem látja alátámasztottnak azt, hogy a százmilliárdos nagyságrendű múzeumfejlesztések valóban érdemi hozzájárulást jelentenének a gazdasági prosperitás megteremtéséhez, továbbá azt sem, hogy az ilyen fejlesztéseket a Városligethez csatlakozva lenne a legelőnyösebb megvalósítani.”
 • Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozat vezetősége

  közlemény„ a Múzeum - Liget koncepció súlyosan veszélyezteti a főváros egyik legnépszerűbb városi parkjának zöldterületi jogi státuszát, és megengedhetetlen mértékben terhelné tovább az amúgy is túlterhelt és túlépített közpark zöldfelületeit”
 • Levegő Munkacsoport

  nyilatkozat„Nincs diskurzus a Városligetbe álmodott ún. Múzeumnegyed tervezetéről sem. Nem pusztán a park túlterhelésére, a zöldterületek beépítésére gondolunk. A projekt időszerűségével kapcsolatban is kérdések merültek fel.”
 • Magyar Építész Kamara és Budapesti Építész Kamara a tervpályázatról

  közlemény
  „a kormányzati döntéseket nem előzte meg a szakma véleményének kikérése. A hely kijelölő pályázat zsűrijében való részvételkor a szakmát képviselők arra törekedtek, hogy a már kormányzati szintű döntés megvalósításakor mind zöldterületi, mind környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb megoldás szülessen. Mindezek figyelembevételével a tervpályázaton történő hazai részvétel fontos.”
 • A Magyar Környezetvédelmi Egyesület és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesülete közös állásfoglalása

  közös állásfoglalás
  „a társadalmi béke fenntartása érdekében célszerű kerülni a ligetet érintő nagyobb mérvű beavatkozásokat, terhelésnövelést, melynek szükségszerű következménye a mikroklíma változása, a talajvízszint csökkenése és ezért a fák pusztulása, továbbá az épített környezetre való kedvezőtlen hatása.”
 • Magyar Építész Kamara a Városligeti Építési Szabályzatról

  MÉK a Városligeti Építési Szabályzat tervérőlörvendetes, hogy a korábbi elképzeléshez képest az erre vonatkozó telepítési helyszín nem került rögzítésre, ami
  mind helykijelölésében, mind pedig eredetileg elképzelt funkcióját tekintve megkérdőjelezhető volt. Kérjük, hogy ez
  a továbbiakban se változzon.
  Ezzel úgy véljük sikerül megakadályozni, hogy a Városliget, városon belüli szerepétől eltérően, egy Hungexpo-ra
  hasonlító tematikus parkká váljon, ami alapvetően megszüntette volna zöldterületi szerepét”
 • Levegő Munkacsoport - kisfilm és petíció

  film
  „Egy 2013-ban végzett felmérés szerint a Városligetet látogatók a park fás-ligetes jellege miatt szeretnek itt kikapcsolódni, és nem a rendezvényeket hiányolják, hanem a park megfelelő karbantartását. Ez utóbbi viszont a tervezett beruházások költségének a töredékéért megvalósítható lenne.”
 • A Magyar Urbanisztikai Társaság által rendezett konferencia résztvevőinek állásfoglalása

  állásfoglalás
  „Budapest zöldterületeit a város életében betöltött, pótolhatatlan szerepüknek megfelelően, zöldterületként kell megőrizni. Legjelentősebb történeti kertünket, a Városligetet tájképi és természeti értékeit megőrizve, új épületek elhelyezése nélkül kell helyreállítani.” (Mindent a maga helyén konferencia, MTA)
 • Zugló önkormányzatának nyilatkozata

  nyilatkozat
  Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete elkötelezett amellett, hogy a Városliget megőrizze eredeti közpark funkcióját. Ezért támogatunk minden olyan kormányzati szándékot, amely a park megújítását szolgálja, egyetértünk a közlekedés átszervezésével, a már meglévő múzeumok felújításával, de új épületek építésével nem értünk egyet.
 • Magyar Néprajzi Társaság

  állásfoglalás-beszámoló
  "A városligeti új, korszerű épületben való megvalósítás a lehető legjobb és leginkább költséghatékony megoldás a Néprajzi Múzeum elhelyezésére, továbbá tudományos, művelődéspolitikai szempontból is ideális megoldás."