Eix cronològic UE

  • Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer

    Sis països signen un tractat per gestionar en comú les indústries del carbó i l'acer. D'aquesta manera, cap país no pot produir armes de guerra per tornar-se contra els altres, com en el passat. Aquests sis països són Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg.
  • Tractats de Roma

    Basant-se en l'èxit del Tractat del Carbó i de l'Acer, els sis països fundadors amplien la seva cooperació a altres sectors econòmics i ho formalitzen mitjançant la signatura de dos tractats, creant la Comunitat Econòmica Europea (CEE), i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (Euratom). Aquests organismes neixen l'1 de gener del 1958.
  • La CEE signa el seu primer gran acord internacional

    Els sis països membres signen el Conveni de Yaundé per promoure la cooperació i el comerç amb divuit antigues colònies a l'Àfrica. En l'actualitat, la UE manté una relació especial d'aquest tipus amb 79 països de les regions d'Àfrica, el Carib i el Pacífic (ACP) i treballa per establir una associació més estreta amb Àfrica per fer front als reptes comuns a ambdós continents.
  • Inici de la Unió Duanera

    Els sis països membres de la CEE eliminen els drets de duana sobre els productes importats entre si, permetent el lliure intercanvi transfronterer per primera vegada. També apliquen els mateixos drets a les importacions de tercers països. El comerç entre aquests sis països i amb la resta del món creix ràpidament.
  • De sis a nou països

    Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit se sumen a les Comunitats Europees.
  • Primeres eleccions directes al Parlament Europeu

    Els ciutadans europeus trien directament els diputats al Parlament Europeu per primera vegada. Anteriorment, els diputats eren delegats pels Parlaments nacionals. Els diputats formen part de grups polítics paneuropeus, delegacions nacionals.
  • Un nou membre

    Grècia es converteix en el desè membre de les Comunitats Europees.
  • Dos nous membres

    Espanya i Portugal se sumen a les Comunitats Europees.
  • Acta Única Europea

    Els principals obstacles per la lliure circulació del comerç entre els països membres eren les diferències entre les normatives nacionals. L'Acta Única Europea posa en marxa un ampli programa de sis anys per abordar aquestes diferències i crear un mercat únic. L'acte, que va entrar en vigor l'1 de juliol del 1987, també dóna més poder al Parlament Europeu i reforça les competències de les Comunitats Europees en matèria de protecció mediambiental.
  • Posada en marxa del programa Erasmus

    El programa Erasmus s'engega per oferir beques a estudiants universitaris que vulguin estudiar a un altre país europeu. Des d'aleshores, el programa ha donat a més de deu milions de persones l'oportunitat d'estudiar, formar-se, fer activitats de voluntariat o adquirir experiència laboral a l'estranger.
  • Tractat de Maastricht

    A Maastricht (Països Baixos) se signa el Tractat de la Unió Europea. És una fita important en establir normes clares per a la futura moneda única, per a la política exterior i de seguretat i per a una cooperació més estreta en justícia i assumptes d'interior. El tractat, que entra en vigor l'1 de novembre de 1993, crea oficialment la Unió Europea.
  • Posada en marxa del mercat únic

    S'estableixen el mercat únic i les quatre llibertats: la lliure circulació de persones, mercaderies, serveis i capital. Des de 1986 s'han adoptat centenars de disposicions legals als àmbits de la política fiscal, les activitats econòmiques, les qualificacions professionals i altres obstacles per a l'obertura de les fronteres. Tot i això, s'ajorna la lliure circulació d'alguns serveis.
  • Creació de l'Espai Econòmic Europeu

    Entra en vigor l'Acord pel qual es crea l'Espai Econòmic Europeu (EEE), que amplia el mercat únic als països de l'AELC. Actualment, les persones, els béns, els serveis i el capital poden circular pels trenta països de l'EEE (EU-27 més Islàndia, Liechtenstein i Noruega). Suïssa no participa a l'EEE, però té accés al mercat únic.
  • Tres nous membres

    Àustria, Finlàndia i Suècia se sumen a la UE, que en aquest moment compta amb 15 membres.
  • Tractat d'Amsterdam

    Se signa el Tractat d'Amsterdam, basat en els èxits del Tractat de Maastricht, que estableix plans per reformar les institucions de la UE, donar a Europa més protagonisme al món i dedicar més recursos a l'ocupació i els drets dels ciutadans. Entra en vigor l'1 de maig del 1999.
  • Creació de l'euro

    S'introdueix l'euro a onze països només per a les transaccions comercials i financeres. Els bitllets i les monedes arribaran més tard. Els primers països de la zona euro són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, els Països Baixos i Portugal. Dinamarca, el Regne Unit i Suècia decideixen quedar-se fora de moment.
  • Tractat de Niça

    Els dirigents de la UE signen el Tractat de Niça. El seu objectiu és reformar les institucions perquè la UE pugui funcionar eficaçment després d'arribar als vint-i-cinc països membres i preparar-se per a l'adhesió del proper grup de nous membres. Entra en vigor l'1 de febrer del 2003.
  • L'euro en 12 països

    Els bitllets i monedes en euros es converteixen en moneda de curs legal a dotze països de la UE (Grècia es va adherir a la zona de l'euro el 2001, així com altres països després del 2002). La seva impressió, encunyació i distribució suposen una operació logística important. Els bitllets són els mateixos a tots els països. Les monedes tenen una cara comuna i una altra amb un distintiu nacional.
  • Deu nous membres

    Xipre i Malta s'adhereixen a la UE juntament amb vuit països d'Europa Central i Oriental (Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània i Polònia) posant fi a la divisió d'Europa després de la Segona Guerra Mundial.
  • Dos nous membres

    Bulgària i Romania se sumen a la UE, que ara compta amb 27 membres.
  • Tractat de Lisboa

    Els 27 països de la UE signen el Tractat de Lisboa, que modifica els tractats anteriors. Es concep perquè la UE sigui més democràtica, eficient, transparent i capaç de fer front als reptes mundials com ara el canvi climàtic, la seguretat i el desenvolupament sostenible. Tots els països de la UE ratifiquen el Tractat abans que entri en vigor l'1 de desembre del 2009.
  • Un nou membre

    Croàcia se suma a la UE, que ara compta amb 28 membres.
  • El Regne Unit abandona la UE

    El Regne Unit deixa oficialment la UE després de celebrar un referèndum el 2016. Ara compta amb 27 membres.