Danmark og den europæiske integration fra 1989-2017

By sterr
  • 1)Den tyske genforening - (1949-1989)

    • Tysklands genforening var en nøglebegivenhed under afslutningen af Den kolde krig og betegner genforeningen af BRD og DDR ved at DDR's territorium blev indlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland. Da staterne blev officielt genforenet den 3. oktober 1990 sluttede en fyrre år lang deling. Genforeningen blev mulig gennem Berlinmurens fald i slutningen af 1989 og de europæiske kommunistiske regimers sammenbrud.
  • 3)Danskernes nej til Maastrichttraktaten.

    -For første gang afviste et land en traktat og punkterede illusionen om, at europæerne havde stukket deres ledere en underforstået blankocheck til at lede dem mod en stadig snævrere politisk union. “Reaktionen var bestyrtelse,” siger Poul Skytte Christoffersen, der dengang sad i EU’s Ministerråds generalsekretariat i Bruxelles som højre hånd for daværende generalsekretær Niels Ersbøll.
  • 2)Maastricht traktaten.

    maastricht traktaten blev indgået i 1991 og underskrevet d. 7 frebruar 1992. Den trådte i kraft 1. november 1993. Det var Traktaten om den Europæiske Union, der omdannede EF til EU.
  • 4)Danskernes ja til de 4 forbehold.

    De fire forbehold er en særaftale, som Danmark fik forhandlet på plads med de øvrige 11 medlemmer af EU tilbage i december 1992, og som trådte i kraft i 1993.
    - Unionsborgerskab
    - Tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (euroen)
    - Afgørelser og aktioner på forsvarsområdet
    - Overstatsligt samarbejde om retlige og indre anliggender
  • 5)Debatten og afstemningen om Amsterdamtraktaten 1998

    var en dansk folkeafstemning om Danmarks ratifikation af Amsterdam-traktaten, der blev afholdt 28. maj 1998. Resultatet af folkeafstemningen blev at 55,1 procent stemte for ratifikationen og 44,9 procent imod. Valgdeltagelsen var 76,2 procent.
  • 7)Nice-traktaten 2000.

    -Nice-traktaten havde til formål at gøre EU klar til at modtage en række nye medlemslande fra Central- og Østeuropa, det blev bl.a. gjort ved at ændre stemmeregler i Ministerrådet og sænke antallet af medlemmer af Kommissionen.
  • 6)Den danske afstemning om euroen 2000.

    • Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 28. september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union(ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej. Valgdeltagelsen var 87,6%.
  • 8)Den store udvidelse med øst- og centraleuropæiske i 2002.

    -Efteråret 2002 bød på den største enkeltstående udvidelse af såvel NATO som EU til dato. NATO lagde grunden til en udvidelse med 7 nye lande og EU besluttede sig for at udvide med 10 nye lande, herunder 8 øst- og centraleuropæiske lande. 2002 blev således endnu et markant år i Europas politiske historie.
  • 9)Den kuldsejlede forfatningstraktat som bliver til Lissabontraktaten

    -En helt grundlæggende forskel på de to traktater er, at Forfatningstraktaten sigtede mod at erstatte forhenværende traktater med én samlet traktat, hvorimod Lissabontraktaten er en ændringstraktat til de eksisterende traktater, altså erstatter den ikke forhenværende traktater. Traktaten trådte i kraft fra december 2009.
  • 10)Den danske afstemning om retsforbehold.

    -Folkeafstemningen om retsforbeholdet blev afholdt den 3. december 2015. Retsforbeholdet er et af de fire danske forbehold (i forhold til EU), som betegnes Det nationale kompromis og har eksisteret siden Edinburgh-aftalen i 1993. Ved folkeafstemningen skulle danskerne afgøre, om retsforbeholdet skulle afskaffes og erstattes af en tilvalgsordning, idet der kunne stemmes 'ja' eller 'nej' til Forslag til lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning.