80-tals modet

Timeline created by Klass6B
 • Färger och mönster

  färger
  Chockrosa, mintgrönt, aprikos orange, turkos och neongult.
  färgblandningar som var populära var rosa med turkos och blandningar av olika neonfärger, rosa och cerise var en fantastisk färgblandning.
  Mönster
  Hawaii, Paisley. Diverse tryck på en t-shirt såsom: Takano, A non smoking generation och Musse Pigg. Jeansjackan piffade man upp med olika pins, rävsvansar, motiv på ryggen och helst egna eller kompisars klottrade texter med spritpenna, guld eller silver färgade.
 • Tröjor

  Bland tröjorna var det mycket modernt med båtringströjor, det är en tröjmodell där axlarna är ärmlösa, collegetröjor, helst lite sönderklippta, traströjor. Skjortorna var nästan alltid gjorda i jeans. Man hade också tubtoppar och vita spets linnen med mycket små saker på. Det var väldigt populärt med v-ringat både fram och bak, de var moderna på 80-talet. Helst skulle man matcha Hawaiiskjortorna med lika dana shorts.
 • jackor

  Jackor

  Bland jackor var det inne med jeans, gärna med nitar och pins. Det var populärt med pastellfärgade eller svarta bomullsrockar, i lång modell, baseball jackor och midjekorta kavajer med stora axelvaddar och sailorknappar. Till vintern var det skönt och snyggt med dunjackor och dunvästar.
 • Period: to

  modet

 • Byxor

  Byxor
  Man gick också omkring i pastellfärgade Pyjamasbyxor.
  Förutom det hade man också collegebyxor med samma sorts tröja, cykelbyxor, knickers, pösbyxor, skipants med resår under foten, gärna cerise färgade, spandexbyxor och ballongbyxor. Populärast var de stentvättade jeansen. Men det fanns massor av olika Jensmodeller. Exempel på dem kommer här; Denim jeans i rak modell, lappade jeans, Levis jeans och kilade jeans. Jeans som var jättestora till knäet, och stuprörssmala under var mycket modern
 • kjolar och klänningar

  kjolar och klänningar
  Kjolar & klänningar
  Tidigare hade man stora ballongbyxor. Men det fanns också ballongkjolar. Collegebyxorna hade också; collegekjolar och collegeklänningar. Som övrigt hade man långa, vida kjolar, helst svarta, trikåklänningar, puffärmsklänningar i pastellfärger och volangkjolar.
 • övrigt

  övrigt
  Övrigt
  Nästan alla folk gick omkring i träningsoveraller överallt. Man gick i en pastellfärgad Adidas joggingdress kring 1985 talet. Även märket “Baghera” var modernt. Men det skulle alldra helst vara i dem färger som mintgrönt, gult eller rosa.
 • hår

  hår
  Frisyrer
  Under 80 talet var det modernt med frisyrerna uppklippta. Helst skulle man ha ett hår där luggen var tuperad och stod rakt upp, åt alla håll. Den kändaste och modernaste frisyren var pudelfrisyren. Till den behövde man massor av hårspray.
  Folk fixade hela tiden nya permanenter. Våffelpermanenten var mycket populär. Men det var också populärt med olika syntfrisyrer.
  Hårfärgen som var inne var blond; citronblekt eller blonderat Hollywoodhår.
 • tröjor

  tröjor
  Tröjor
  Championhoods
  3-kvarts tröjor, där armarna var en annan färg än kroppen var vanligt. Ex vit-blå, orange-röd, grön-blå.
  Tajta tröjor med “tuffa” tryck på, t.e.x hjärtan.
  Korta stickade övertröjor, som var A-formade och knäpptes med bara en knapp vid halsen.
  Stora T-shirts i pastellfärger
 • byxor

  byxor
  Byxor
  Utsvänga pastell och jeans byxor. Matchades tillsammans med höga klack skor.
  Adidasbyxor med knappar längst sidorna.
  Stuprörsjeans i färgglada färger t.e.x gula, rosa, orange.
 • färger

  Färger
  Starka färger som rosa, rött och turkost som syns mycket. Guld och silver syns på mycket detaljer, smycken och kläder. Grått, brunt, beige och svart är stora basfärger som var populärt.
 • kombinationer och mönster

  Kombinationer
  Jeans används till det mesta och är ett stort basplagg i dagens mode, gärna tighta under tunikor och klänningar, eller baggy jeans med en tight top till. Romantiska plagg som t.ex. spetstoppar används tillsammans med tuffa och coola plagg, som t.ex. baggybyxor. Mönster
  Grafiska, natur, storblommigt, hjärtan, dödskallar och rosetter.