1

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

  • Κήρυξη Α΄ Παγκοσμίου πολέμου

    Κήρυξη Α΄ Παγκοσμίου πολέμου
    Ντοκιμαντερ
    Αντίπαλα στρατόπεδα:οι Κεντρικές Δυνάμεις ή Τριπλή Συμμαχία (Γερμανία,Αυστροουγγαρία, Ιταλία) και η Εγκάρδια ή Τριπλή Συνεννόηση (Entente Cordiale, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία). Η θέση της Ελλάδας: Ο Βενιζέλος υποστήριζε ότι η Ελλάδα πρέπει να ταχθεί στο πλευρό της Ανταντ, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποστήριζε τη "διαρκή ουδετερότητα"
  • Period: to

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

  • Επιχείρηση των Δαρδανελίων

    Επιχείρηση των Δαρδανελίων
    Ο αγγλογαλλικός στόλος κατέλαβε τη Λήμνο, την Ίμβρο και την Τένεδο και, στις 19 Φεβρουαρίου 1915, ξεκίνησε να κανονιοβολεί τις τουρκικές θέσεις στα Δαρδανέλια. Ο Βενιζέλος έκρινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμετάσχει στην προσπάθεια, ωστόσο ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε.
  • Παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου

    Παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου
    Η άρνηση του Κωνσταντίνου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση των Δαρδανελίων οδήγησε την κυβέρνηση Βενιζέλου σε παραίτηση.
  • Εκλογές Μαίου 1915

    Εκλογές Μαίου 1915
    Στις εκλογές του Μαΐου ο Βενιζέλος επανεκλέχθηκε και θεώρησε το αποτέλεσμα ως έγκριση της εξωτερικής πολιτικής του, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει η Ελλάδα ως σύμμαχος απέναντι στη Σερβία, εάν δεχθεί εκείνη επίθεση της Βουλγαρίας.
  • Εκλογές Δεκεμβρίου 1915

    Εκλογές Δεκεμβρίου 1915
    Στις εκλογές του Δεκεμβρίου 1915 οι Φιλελεύθεροι απείχαν. Έτσι, η νέα κυβέρνηση που προέκυψε ήταν απολύτως πιστή στα Ανάκτορα.
  • Κίνημα Εθνικής Άμυνας

    Κίνημα Εθνικής Άμυνας
    Βενιζελικοί δημιούργησαν στη Μακεδονία μια οργάνωση, την Εθνική Άμυνα, και πραγματοποίησαν κίνημα στη Θεσσαλονίκη ζητώντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
  • Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης

    Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης
    Ο Βενιζέλος, ως ηθικός αυτουργός του κινήματος Εθνικής Αμύνης, τάσσεται με αυτό και στις 26 Σεπτεμβρίου μεταβαίνει στα Χανιά, όπου και σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση με αρχικά μέλη την τριανδρία, αποτελούμενη από τον ίδιο, το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και από εκεί μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη.
  • Νοεμβριανά

    Νοεμβριανά
    ΝοεμβριανάΣτην προσπάθεια των Γάλλων και του Βενιζέλου να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τη νότια Ελλάδα, τα Γαλλικά θωρηκτά μπήκαν στον Πειραιά και αποβίβασαν 3000 άνδρες, ενώ βομβάρδισαν περιοχές της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, σε μια σειρά επεισοδίων γνωστών ως «Νοεμβριανά». Σημειώθηκαν συγκρούσεις με το φιλοβασιλικό στράτευμα, ενώ κύμα διώξεων ξεκίνησε στην Αθήνα κατά των φιλοβενιζελικών. Με την επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων ο εθνικός διχασμός έφθασε στο απόγειό του.
  • Κήρυξη του πολέμου από την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης

    Κήρυξη του πολέμου από την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης
    Στις 24 Νοεμβρίου 1916 η "Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης" κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.
    Η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο: Από τη μια μεριά, το κράτος της Θεσσαλονίκης αποφάσιζε να διενεργηθεί στρατολογία σε μεγάλη κλίμακα. Από την άλλη μεριά, η φιλοβασιλική κυβέρνηση των Αθηνών αντιπαρατασσόταν στους οπαδούς του Βενιζέλου με τους απολυθέντες στρατευσίμους («επιστράτους») που είχε οργανώσει ο Ιωάννης Μεταξάς σε παρακρατικές ομάδες προς απόκρουση κινδύνου.
  • Η είσοδος της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο

    Η είσοδος της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο
    Ο Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα και σχημάτισε κυβέρνηση. Ο Βενιζέλος έχοντας χάσει πλέον πολλούς οπαδούς του στην Παλαιά Ελλάδα, αλλά και θεωρώντας αντισυνταγματικές τις παλαιότερες πράξεις του Βασιλιά, δεν διεξήγαγε εκλογές και ανακάλεσε το διάταγμα της διάλυσης της Βουλής του 1915. Η ανασυσταθείσα Βουλή χαρακτηρίστηκε ειρωνικά "Βουλή των Λαζάρων". Στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις επισημοποιώντας την ανάλογη πράξη της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης.