Εθνικός διχασμός

Εθνικός Διχασμός

  • Σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου

    Σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου
    Όταν η Αντάντ επιχείρησε να καταλάβει τα Δαρδανέλια, ο Βενιζέλος έκρινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μέρος στην προσπάθειά της. Η άρνηση του Κωνσταντίνου οδήγησε τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.
  • Period: to

    Η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο - Εθνικός Διχασμός

    Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος δίχασε την ελληνική ηγεσία και κοινωνία.
  • Νέα κυβέρνηση, πιστή στα Ανάκτορα.

    Νέα κυβέρνηση, πιστή στα Ανάκτορα.
    Ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και νίκες των Φιλελευθέρων, αλλά με τον Βασιλιά να εμμένει στην ουδετερότητα της Ελλάδας ο Βενιζέλος απέχει από τις εκλογές Δεκεμβρίου 1915. Έτσι, η νέα κυβέρνηση που προέκυψε ήταν απολύτως πιστή στα Ανάκτορα.
  • Επίστρατοι

    Επίστρατοι
    Γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Α. Μακεδονία. Οι ελληνικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν, καθώς εφάρμοζαν τις εντολές του Κωνσταντίνου περί «ουδετερότητας». Η Αντάντ απαίτησε από τον βασιλιά τον αφοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Εκείνος αποδέχτηκε το αίτημα, αλλά, συγχρόνως, έδωσε εντολή οι έφεδροι που απολύονταν να οργανώνονται σε μια φιλοβασιλική παραστρατιωτική οργάνωση, τους Επίστρατους.
  • Το κίνημα της " Εθνικής Αμύνης" με έδρα τη Θεσσαλονίκη

    Το κίνημα της " Εθνικής Αμύνης"  με έδρα τη Θεσσαλονίκη
    Βενιζελικοί δημιούργησαν στη Μακεδονία μια οργάνωση, την Εθνική Άμυνα, και πραγματοποίησαν κίνημα στη Θεσσαλονίκη ζητώντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
  • Δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας- Η Ελλάδα διχάζεται πολιτικά και γεωγραφικά.

    Δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας- Η Ελλάδα διχάζεται πολιτικά και γεωγραφικά.
    Ο Βενιζέλος εγκατέστησε Προσωρινή Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και διέταξε επιστράτευση, ώστε ελληνικά στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό της Αντάντ. Έτσι, το καλοκαίρι του 1916,διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας: το «κράτος των Αθηνών» υπό τον Κωνσταντίνο και το «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Βενιζέλο. Η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα του 20ου αιώνα ήταν γεγονός.
  • Έξωση του Κωνσταντίνου και ανάληψη της εξουσίας από τον Βενιζέλο

    Έξωση του Κωνσταντίνου και ανάληψη της εξουσίας από τον Βενιζέλο
    Με δυναμική επέμβασή της η Αντάντ αξίωσε την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου, ο οποίος εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Στον θρόνο άφησε τον γιο του Αλέξανδρο, δίχως, ωστόσο, ο ίδιος να παραιτηθεί.Ο Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα, σχημάτισε νέα κυβέρνηση και κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.