Isthmos 660

ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (1830-1918)

  • Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας

    Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας
    Στις 22 Ιανουαρίου/ 3 Φεβρουαρίου (ν.η) οι Τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία,Γαλλία,Ρωσία) υπέγραψαν στο Λονδίνο το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας,η οποία αποτέλεσε την πρώτη επίσημη διεθνή διπλωματική πράξη που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο κι όχι φόρου υποτελές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος θα εκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής των ποταμών Αχελώου και Σπερχειού.
    ΠΗΓΗ: (http://www.ime.gr/chronos/12/gr/1821_1833/diethni/06.html)
  • Δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

    Δολοφονία  του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια
    Ντοκιμαντέρ
    Στην εποχή του, ο Καποδίστριας μισήθηκε από τους Φαναριώτες και τους φιλελεύθερους διανοούμενους για το συγκεντρωτικό του σύστημα διακυβέρνησης,από τους πλούσιους πλοιοκτήτες και από τους τοπικούς άρχοντες που διεκδικούσαν προνόμια κι εξουσία.Σε αυτό το κλίμα και μετά τη φυλάκιση του προκρίτου της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης δολοφόνησαν τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.
  • Συνθήκη του Λονδίνου

    Συνθήκη του Λονδίνου
    Μετά την άρνηση του πρίγκιπα Λεοπόλδου του Σαξ Κόμπουργκ να οριστεί ηγεμόνας της Ελλάδας στις 9/21 Μαΐου 1830, οι Μεγάλες Δυνάμεις επέλεξαν τον Όθωνα,τον 17χρονο δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄. Η επίσημη αναγόρευση του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας έγινε με τη Συνθήκη του Λονδίνου στις 25 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1832.Το πολίτευμα της Ελλάδας ορίστηκε επίσημα ως απόλυτη μοναρχία.Ταυτόχρονα,οι Δυνάμεις εγγυήθηκαν στην Ελλάδα ένα δάνειο εξήντα εκατομμυρίων φράγκων.
  • Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

    Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης
    Χάρη και στις εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες του Καποδίστρια, οι Τρεις Μεγάλες Δυνάμεις και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν στις 9/21 Ιουλίου 1832 τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.Με τη συνθήκη αυτή διευρύνθηκαν τα σύνορα του ελληνικού κράτους περιλαμβάνοντας τα εδάφη νότια της γραμμής Αμβρακικού κόλπου-Παγασητικού κόλπου.Τα εδάφη που περιλαμβάνονταν στην ελληνική επικράτεια ήταν η Στερεά Ελλάδα,η Πελοπόννησος,τα νησιά του Αργοσαρωνικού,η Εύβοια,οι Κυκλάδες και οι Σποράδες.
  • Period: to

    Περίοδος της Αντιβασιλείας

    Την εξουσία μέχρι την ενηλικίωση του Όθωνα ασκούσε (1833-1835) η Αντιβασιλεία,μια επιτροπή Βαυαρών αξιωματούχων διορισμένων από τον Λουδοβίκο Α΄.Αποτελούνταν από τον Άρμανσμπεργκ(πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών) , τον Μάουρερ(αρμόδιος για την εκπαίδευση,τη δικαιοσύνη και την εκκλησία) και τον Χάιντεκ(υπεύθυνος για τις ένοπλες δυνάμεις).Οι κύριες επιδιώξεις ήταν ένα σύγχρονο δυτικότροπο εθνικό κράτος,η εθνική ανεξαρτησία,η βασιλική απολυταρχία και το συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης.
  • Άφιξη Όθωνα στην Ελλάδα

    Άφιξη Όθωνα στην Ελλάδα
    Ντοκιμαντέρ
    Στις 25 Ιανουαρίου 1833 ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, συνοδευόμενος από μια τριμελή επιτροπή από Βαυαρούς αξιωματικούς,τη λεγόμενη Αντιβασιλεία, καθώς και 3.500 περίπου Βαυαρούς σταρτιωτικούς. Ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε πανηγυρικά τον Όθωνα,καθώς πίστευε πως η άφιξη του θα τερμάτιζε τις εμφύλιες διαμάχες που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια.Ιστοσελίδα
  • Period: to

    Περίοδος της Απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα

    Ο Όθωνας ανέλαβε τη διακυβέρνηση του κράτους τον Μάιο του 1835.Ο ίδιος,όπως και η Αντιβασιλεία, επιδίωξε να περιορίσει την πολιτική ισχύ των κομμάτων, ενισχύονται κατά διαστήματα ένα μόνο από αυτά και θέτοντας στο περιθώριο τα υπόλοιπα.Ο Όθωνας ήταν εκπρόσωπος της "Ελέω θεού βασιλείας",σύμφωνα με την οποία ο μονάρχης έχει λάβει την εντολή της εξουσίας από τον Θεό στον οποίο και μόνο λογοδοτεί. Η πολιτική αυτή γέννησε τοπικές εξεγέρσεις όπως στην Ύδρα και την Μεσσηνία.
  • Ίδρυση Εθνικής Τράπεζας

    Ίδρυση Εθνικής Τράπεζας
    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου 1841.Η ίδρυση της συνέβαλε στην ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν τράπεζες και όσοι είχαν ανάγκη κάποιο δάνειο κατέφευγαν αναγκαστικά στον ιδιωτικό δανεισμό.Η ίδρυση της ΕΤΕ υπήρξε κρατική πρωτοβουλία και της δόθηκε το δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων.Σε αυτήν αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισαν ο Γεώργιος Σταύρος, ο Ελβετός φιλέλληνας Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος και ο Γάλλος οικονομολόγος Arthémond de Regny.
  • Επανάσταση 3ης Σεπτεμβρίου 1843

    Επανάσταση 3ης Σεπτεμβρίου 1843
    ΒίντεοΗ επιδείνωση των συνθηκών ζωής των αγροτών,η ανάπτυξη της ληστείας,η επιβολή οικονομικού ελέγχου από τις Δυνάμεις και περικοπής των δαπανών, ο παραγκωνισμός και η επιβάρυνση των στρατιωτικών οδήγησαν στην πολιτική κινητοποίηση των πολιτικών όλων των κομμάτων,αλλά και στη συγκέντρωση στρατιωτικών και πολιτικών έξω από τα Ανάκτορα στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 με επικεφαλής τους Μακρυγιάννη και Καλλέργη.Αίτημα τους ήταν η παραχώρηση Συντάγματος.
  • Ψήφιση Συντάγματος

    Ψήφιση Συντάγματος
    Ύστερα από το κίνημα του 1843,ο Όθωνας υποχρεώθηκε να προκηρύξει εκλογές για Εθνοσυνέλευση που θα ψήφιζε Σύνταγμα.Με το Σύνταγμα του 1844 θεσπίστηκε το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας.Τη νομοθετική εξουσία ασκούσαν ο βασιλιάς,η Γερουσία και η Βουλή.Η εκτελεστική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά μέσω διορισμένων υπουργών.Τη δικαστική εξουσία ασκούσαν δικαστές διορισμένοι από τον βασιλιά.Το Σύνταγμα του 1844 διέθετε και άρθρα για τις ατομικές ελευθερίες.
  • Έξωση του Όθωνα

    Έξωση του Όθωνα
    ΝτοκιμαντέρΗ βαθμιαία αστικοποίηση και η εμφάνιση νέων φιλελεύθερων πολιτικών συνέβαλαν στην ενίσχυση ενός κινήματος εναντίον του Όθωνα την περίοδο 1859-1863.Έτσι την 1η Φεβρουαρίου 1862 ξέσπασε επανάσταση κατά του Όθωνα στο Ναύπλιο(Ναυπλιακά),ενώ τον Οκτώβριο του 1862 στασίασε και η φρουρά της Αθήνας.Ο Όθωνας κηρύχθηκε έκπτωτος και επακολούθησε η έξωση του στις 12 Οκτωβρίου 1862.Έφυγε με την Αμαλία για το Μόναχο,όπου πέθανε το 1867.
  • Αναγόρευση Γεωργίου ως βασιλιά της Ελλάδας

    Αναγόρευση Γεωργίου ως βασιλιά της Ελλάδας
    Ντοκιμαντέρ Ύστερα από την έξωση του βασιλιά Όθωνα το 1862, οι Μεγάλες Δυνάμεις προχώρησαν στις 18/30 Μαρτίου 1863 στην αναγόρευση του 18χρονου Δανού πρίγκιπα Γουλιέλμου-Γεωργίου Γκλύξμπουργκ ως βασιλιά της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος. Ο Γεώργιος έφτασε στην Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου 1863.Η υποδοχή του από τον λαό ήταν πανηγυρική, αφού είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση των Επτανήσων από την Αγγλία στον νέο βασιλιά.
  • Ενσωμάτωση Επτανήσων στο ελληνικό κράτος

    Ενσωμάτωση Επτανήσων στο ελληνικό κράτος
    Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επίσημα στο ελληνικό κράτος και στο κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η ελληνική σημαία.Η παράδοση τους έγινε από τον Άγγλο αρμοστή Ερρίκο Στορξ στον Θρασύβουλο Ζαΐμη( Έλληνας πολιτικός και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης). Η ενσωμάτωση των Επτανήσων έδωσε ελπίδα στους Έλληνες, καθώς αποτέλεσε ικανοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. ΠΗΓΗ:https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/448777/21-maioy-toy-1864-i-enosi-ton-eptanison
  • Το σύνταγμα του 1864

    Το σύνταγμα του 1864
    Μετά την έξωση του Όθωνα συγκλήθηκε Εθνοσυνέλευση με σκοπό να ψηφιστεί σύνταγμα. Θεμελιώδης ήταν η δημοκρατική αρχή που αναγνώριζε την κυριαρχία του λαού στο πολίτευμα. Έτσι, θεσπίστηκε το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας.Η νομοθετική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά και τη Βουλή, ενώ η Γερουσία καταργήθηκε. Δικαίωμα ψήφου αναγνωρίστηκε στους άνδρες των 21 ετών και άνω.Η εκτελεστική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά μαζί με διορισμένους υπουργούς.Η δικαστική εξουσία κηρύχθηκε ανεξάρτητη.
  • Period: to

    Κρητική επανάσταση

    Την περίοδο 1866-1869 ξέσπασε η μεγάλη κρητική επανάσταση που καταπνίγηκε παρά τις αρχικές επιτυχίες.Σημαντική στιγμή υπήρξε η ανατίναξη μιας ομάδας επαναστατών στη μονή Αρκαδίου,κοντά στο Ρέθυμνο.Το γεγονός του ολοκαυτώματος της μονής Αρκαδίου (Νοέμβριος 1866) συγκίνησε την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
  • Αρχή της δεδηλωμένης

    Αρχή της δεδηλωμένης
    Στις 29 Ιουνίου 1874 δημοσιεύτηκε το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει;».Ο πολιτικός κατάγγειλε την πολιτική του Γεωργίου Α',ο οποίος ανέτρεπε αυθαίρετα μια κυβέρνηση αν δε συμφωνούσε μαζί της. Ο Τρικούπης πρότεινε στον βασιλιά να διορίζει πρωθυπουργό εκείνον που είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.Αυτή ήταν η λεγόμενη αρχή της δεδηλωμένης. Στις 11 Αυγούστου 1875, εκφωνήθηκε από τον βασιλιά ο Λόγος του Θρόνου που αναγνώριζε την αρχή της δεδηλωμένης.
  • Επαναστάσεις στον ελληνικό χώρο 1878

    Επαναστάσεις στον ελληνικό χώρο 1878
    Το 1878 ξέσπασαν επαναστάσεις από ελληνικούς πληθυσμούς στη Θεσσαλία,στη Μακεδονία,στην Ήπειρο και στην Κρήτη.Με το συνέδριο του Βερολίνου τον Ιούνιο 1878, η Μακεδονία,η Θράκη και η Ήπειρος παρέμειναν στην Οθωμανική αυτοκρατορία.Η Κύπρος παραχωρήθηκε στην Αγγλία.
  • Η ενσωμάτωση της Άρτας και της Θεσσαλίας στην Ελλάδα

    Η ενσωμάτωση της Άρτας και της Θεσσαλίας στην Ελλάδα
    Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Θεσσαλίας (εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας) και της επαρχίας της Άρτας το 1881.
  • Period: to

    Περίοδος του δικομματισμού

    Η καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των μικρών κομμάτων που δε μπορούσαν να παίζουν αυτόνομα σημαντικά ρόλο ή την ενσωμάτωση τους σε μεγαλύτερα κόμματα. Έτσι, την περίοδο 1885-1895 εναλλάσσονταν στην πολιτική εξουσία δύο κόμματα, το ένα με επικεφαλής τον Χαρίλαο Τρικούπη και το άλλο με τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Το σύστημα αυτό ονομάστηκε δικομματισμός.Το πρόγραμμα του Τρικούπη χαρακτηρίστηκε ως ολιγαρχία του πλούτου και του Δηλιγιάννη ως ολιγαρχία της πολιτικής.
  • Πτώχευση

    Πτώχευση
    ΝτοκιμαντέρΤο γεγονός ότι η Ελλάδα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις (δε μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από το εξωτερικό, δεν έχει χρήματα να καταβάλει τους μισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων),έκανε τον Τρικούπη να αποφασίσει να κηρύξει τη χώρα υπό πτώχευση.Στις 10 Δεκεμβρίου 1893 εκφώνησε στη Βουλή το:«Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν».Το 1895 έγιναν εκλογές που ανέδειξαν τον Δηλιγιάννη πρωθυπουργό.
  • Ίδρυση ΕΜΕΟ στη Θεσσαλονίκη

    Ίδρυση ΕΜΕΟ στη Θεσσαλονίκη
    Στα πλαίσια του μακεδονικού ζητήματος (αγώνας για τον έλεγχο της Μακεδονίας), ιδρύθηκε το 1893 στη Θεσσαλονίκη η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ) από Βουλγάρους της Μακεδονίας με σκοπό την ένωση των πληθυσμών της Μακεδονίας και της Θράκης ανεξαρτήτως εθνικότητας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την αυτονόμηση της Μακεδονίας.
  • Period: to

    Επανάσταση 1896-1897 στην Κρήτη

    Την περίοδο 1896-1897 ξέσπασε επανάσταση στην Κρήτη που εξελίχθηκε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.Μετά από παρέμβαση των Δυνάμεων,ο σουλτάνος αναγνώρισε τη δημιουργία αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας με ύπατο αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο,δευτερότοκο γιο του βασιλιά Γεωργίου.Υπουργός Δικαιοσύνης της Κρητικής Πολιτείας ορίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.Στη διάρκεια αυτής της επανάστασης ο Δηλιγιάννης πιεζόμενος από την κοινή γνώμη και την Μεγάλη Ιδέα έστειλε στρατό στην Κρήτη (Φεβρουάριος 1897).
  • Period: to

    Ελληνική ανάμειξη στον Μακεδονικό αγώνα

    Ντοκιμαντέρ
    Την περίοδο 1896-1897, οι πρώτες ελληνικές ένοπλες ομάδες έφτασαν στη Μακεδονία και άρχισαν να εμπλέκονται σε εχθροπραξίες με ομάδες κομιτατζήδων (ένοπλες ομάδες Βουλγάρων). Στην περιοχή δραστηριοποιούνταν Έλληνες,όπως ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης και οι διπλωμάτες Ίων Δραγούμης και Λάμπρος Κορομηλάς.
  • Πόλεμος 1897

    Πόλεμος 1897
    To 1897 ξεκίνησε στη Θεσσαλία ελληνοτουρκικός πόλεμος, στον οποίο ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο τον διάδοχο Κωνσταντίνο ηττήθηκε και ο οθωμανικός στρατός έφτασε μέχρι τη Λαμία.Ακολούθησε συμβιβασμός με την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από μεσολάβηση των Δυνάμεων και η υπογραφή συνθήκης(4-12-97).Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει πολεμική αποζημίωση και για να την πληρώσει πήρε νέο δάνειο.Ακόμη,της επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος από τις Δυνάμεις για τη διαχείριση των δημοσίων εσόδων.
  • Εξέγερση του Ίλιντεν

    Εξέγερση του Ίλιντεν
    ΝτοκιμαντέρΑνήμερα της γιορτής του προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου του 1903 οργανώθηκε εξέγερση στη Μακεδονία από την ΕΜΕΟ. Η εξέγερση αυτή έμεινε γνωστή ως εξέγερση του Ίλιντεν ή Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως, όπως είναι η κατά λέξη μετάφραση από τα βουλγαρικά.Ωστόσο, ο οθωμανικός στρατός κατέστειλε αυτή την επαναστατική προσπάθεια.
  • Θάνατος Παύλου Μελά

    Θάνατος Παύλου Μελά
    Ντοκιμαντέρ
    Από τις αρχές του 1904 άρχισαν να φτάνουν στη Μακεδονία Έλληνες αξιωματικοί.Παράλληλα, στις συγκρούσεις άρχισαν να εμπλέκονται και τουρκικά στρατεύματα. Ανάμεσα στους Έλληνες που συμμετείχαν στον μακεδονικό αγώνα,ο Παύλος Μελάς υπήρξε ένας από τους εμβληματικότερους μακεδονομάχους.Στις 13 Οκτωβρίου 1904 τον πέτυχε η σφαίρα ενός Τούρκου στην περιοχή Στάτιστα.Ο θάνατος του συγκλόνισε ολόκληρο τον ελληνισμό.
  • Επανάσταση του Θέρισου

    Επανάσταση του Θέρισου
    Στις 10 Μαρτίου 1905 ξέσπασε νέα επανάσταση στο Θέρισο των Χανίων με επικεφαλής τους Ελευθέριο Βενιζέλο,Κωνσταντίνο Φούμη και Κωνσταντίνο Μάνο,οι οποίοι κήρυξαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.Ο Γεώργιος αντικαταστάθηκε στη θέση του αρμοστή από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.Η παρέμβαση των Δυνάμεων που επιδίωκαν τη διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή απέτρεψαν τη δεδομένη στιγμή την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
  • Το κίνημα των Νεοτούρκων

    Το κίνημα των Νεοτούρκων
    Το καλοκαίρι του 1908 (11 Ιουλίου) εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα εθνικιστικό κίνημα, το κίνημα των Νεοτούρκων.Οι φιλελεύθερες εξαγγελίες τους προκάλεσαν αρχικά τη συμπάθεια των βαλκανικών λαών.Αργότερα,ωστόσο, αποδείχτηκε ότι κύριος στόχος τους ήταν ο πλήρης εκτουρκισμός του οθωμανικού κράτους.Ακόμη, υποχρέωσαν τον σουλτάνο να συντάξει σύνταγμα, ενώ έδωσαν αμνηστία στους ένοπλους Έλληνες και Βούλγαρους.Έτσι, ο μακεδονικός αγώνας τερματίστηκε.
  • Ίδρυση Στρατιωτικού Συνδέσμου

    Ίδρυση Στρατιωτικού Συνδέσμου
    Σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης(πτώχευση,δυσκολία στις εξαγωγές, περιορισμός εμβασμάτων ) καθώς και εθνικών-πολιτικών προβλημάτων (αδυναμία υποστήριξης εθνικών επιδιώξεων,πολιτική αστάθεια,μείωση κύρους πολιτικών και μοναρχίας) ιδρύθηκε τον Μάιο του 1909 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος,μια οργάνωση κατώτερων αξιωματικών.Το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια προωθούσε τους ευνοούμενούς της στο στράτευμα και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν σε κακή κατάσταση δυσαρεστούσε τα μέλη του Συνδέσμου.
  • Πρόσκληση Βενιζέλου στην Αθήνα

    Πρόσκληση Βενιζέλου στην Αθήνα
    Μετά το κίνημα του 1909, ο Βενιζέλος έλαβε πρόσκληση να έρθει στην Αθήνα από τον Σύνδεσμο , οποίος του πρότεινε να αναλάβει την πρωθυπουργίας.Εκείνος αρνήθηκε.Ακόμη,διαφωνούσε με την κατάργηση της μοναρχίας,διότι πίστευε ότι θα δίχαζε τον λαό σε μια κρίσιμη στιγμή.Έτσι, ακολούθησε συμφωνία μεταξύ του Συνδέσμου,του βασιλιά,των παλαιών κομμάτων και του Βενιζέλου για προκήρυξη εκλογών με στόχο την ανάδειξη Αναθεωρητικής Βουλής κι όχι Συντακτικής Βουλής όπως αξίωναν ορισμένοι.
  • Το κίνημα στο Γουδί

    Το κίνημα στο Γουδί
    Η πολιτική ηγεσία προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον Σύνδεσμο, αλλά όταν επιχείρησε στις 12 Αυγούστου 1909 την σύλληψη της ηγεσίας του,ο Σύνδεσμος οργάνωσε στις 15 Αυγούστου 1909 ένα κίνημα με κέντρο το στρατόπεδο στο Γουδί (περιοχή της Αθήνας).Η αρχηγία του συνδέσμου ανατέθηκε στον συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά.Επειδή η κυβέρνηση δεν διέθετε τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των κινηματιών δέχτηκε τους όρους τους.Τότε, επέστρεψαν στις θέσεις τους,διατήρησαν όμως την οργάνωση τους.
  • Συλλαλητήριο στην Αθήνα

    Συλλαλητήριο στην Αθήνα
    Τα αιτήματα του συνδέσμου περιελάμβαναν την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων,την κατάργηση της ευνοιοκρατίας στον στρατό και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση,οικονομία,εκπαίδευση και δικαιοσύνη.Οι διεκδικήσεις αυτές υιοθετήθηκαν από την ελληνική κοινωνία,ενώ ακολούθησε έκρηξη λαϊκών αιτημάτων για την ανόρθωση της χώρας και τη λήψη μέτρων κατά της συναλλαγής.Στις 14 Σεπτεμβρίου 1909 οργανώθηκε συλλαλητήριο, με το οποίο ο λαός της Αθήνας εξέφρασε την υποστήριξη του προς το κίνημα.
  • Νίκη Βενιζέλου στις εκλογές

    Νίκη Βενιζέλου στις εκλογές
    Ντοκιμαντέρ
    Στις εκλογές που έγιναν τον Αύγουστο και Νοέμβριο του 1910 το Κόμμα των Φιλελευθέρων,που ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου 1910 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αποτελούνταν κυρίως από νέους πολιτικούς, πήρε την πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή.
  • Εξέγερση στο Κιλελέρ

    Εξέγερση στο Κιλελέρ
    Με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος,οι κολίγοι της Θεσσαλίας (ακτήμονες Έλληνες αγρότες) έχασαν πολλά από τα δικαιώματα τους καθώς οι Έλληνες τσιφλικούχοι μπορούσαν να τους διώξουν από τη γη τους όποτε ήθελαν.Οι κολίγοι διεκδίκησαν την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος.Στα πλαίσια του αγώνα τους έφτασαν μέχρι την ένοπλη σύγκρουση με το κράτος
    [Κιλελέρ (σημερινή Κυψέλη του ν.Λάρισας),1910].Ο αγώνας των κολίγων ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στη διανομή των τσιφλικιών.
  • Ψήφιση Συντάγματος 1911

    Ψήφιση Συντάγματος 1911
    Οι εργασίες της αναθεωρητικής Βουλής είχαν ως αποτέλεσμα την σύνταξη αναθεωρημένου συντάγματος το 1911,το οποίο περιλάμβανε τις εξής διατάξεις: προστασία των ατομικών ελευθερίων,δυνατότητα του κράτους να απαλλοτριώνει εκτάσεις γης για διανομή στους ακτήμονες,θέσπιση της μονιμότητας,απαγόρευση δυνατότητας εκλογής σε δημόσιους υπαλλήλους και βουλευτές και καθιέρωση υποχρεωτικής,δωρεάν εκπαίδευσης.Στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε και η ριζοσπαστική κοινοβουλευτική ομάδα των Κοινωνιολόγων.
  • Βαλκανικές συμμαχίες

    Βαλκανικές συμμαχίες
    Η πολιτική του Βενιζέλου απέναντι στις νεοτουρκικές προκλήσεις ήταν αρχικά κατευναστική,διότι έκρινε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για πόλεμο.Την άνοιξη όμως του 1911 θεωρώντας ότι θα ξεσπούσε πόλεμος ακολούθησε την τακτική της βαλκανικής συνεννόησης.Έτσι, την άνοιξη του 1912 υπογράφτηκαν συνθήκες συμμαχίες μεταξύ της Σερβίας,της Βουλγαρίας,της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου.
  • Εκλογές 1912

    Εκλογές 1912
    Το κόμμα των Φιλελευθέρων κερδίζει και τις εκλογές του Μαρτίου 1912.Μέσω των εκλογών αυτών,έγινε φανερό ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων είχε αποδεχτεί τον Βενιζέλο ως ηγέτη ικανό να επιλύσει τα εθνικά ζητήματα,αλλά και να εκσυγχρονίσει και να διευρύνει το ελληνικό κράτος.Παράλληλη, παρατηρήθηκε η ριζικότερη ως τότε πολιτική ανανέωση,αφού εκλέχτηκαν πολλοί νέοι βουλευτές.
  • Period: to

    Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Αφορμή του πολέμου υπήρξε η άρνηση του σουλτάνου για μεταρρυθμίσεις υπέρ των χριστιανικών εθνοτήτων.Ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο τον διάδοχο Κωνσταντίνο προέλασε στη Μακεδονία και κατέλαβε πολλές περιοχές.Παράλληλα,οι βουλγαρικές δυνάμεις απειλούσαν τη Θεσ/νίκη.Μερικές από τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού ήταν:η κατάληψη της Θεσ/νίκης(26-10-1912) και η κατάληψη των Ιωαννίνων(22-2-1913).Ο ελληνικός στόλος απέκλεισε τον τουρκικό στα Στενά και κατέλαβε τα νησιά του Β. και Αν.Αιγαίου.
  • Β΄Βαλκανικός πόλεμος

    Β΄Βαλκανικός πόλεμος
    Ντοκιμαντέρ
    Η Συνθήκη του Λονδίνου(17 Μαΐου 1913) άφησε εκκρεμότητες σχετικά με τη Μακεδονία που διεκδικούνταν από Έλληνες,Σέρβους και Βούλγαρους.Σε κλίμα καχυποψίας,Ελλάδα και Σερβί σύναψαν συμμαχία εναντίον των Βουλγάρων.Πράγματι,βουλγαρικός έκανε ταυτόχρονη επίθεση εναντίον Σέρβων και Ελλήνων τα μέσα του Ιουνίου 1913.Όσον αφορά τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού, κατέλαβε την Α.Μακεδονία και Δ.Θράκη ως την Αλεξανδρούπολη.
  • Η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου

    Η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου
    Ντοκιμαντέρ
    Στις 18 Μαρτίου 1913 δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος.Μια πιθανή υπόθεση ήταν ότι η δολοφονία του βασιλιά οργανώθηκε από Γερμανούς υποστηρικτές του γερμανόφιλου διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος λίγο αργότερα έγινε βασιλιάς.
  • Συνθήκη του Βουκουρεστίου

    Συνθήκη του Βουκουρεστίου
    Οι βαλκανικοί πόλεμοι έλαβαν τέλος με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου(28 Ιουλίου 1913).
    Μ΄αυτή η Ελλάδα εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας,τη νότια Ήπειρο,σημαντικά νησιά του Β. και Α.Αιγαίου (Θάσος,Σαμοθράκη,Λήμνος,Λέσβος,Χίος,Σάμος,Ικαρία) και την Κρήτη.Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν Νέες Χώρες και είχαν πολλές θετικές προοπτικές,ενώ η επικράτεια πριν από τους βαλκανικούς πολέμους ονομάστηκε Παλαιά Ελλάδα.Σε 10 μήνες τα εδάφη και ο πληθυσμός της Ελλάδας σχεδόν διπλασιάστηκαν.
  • Σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου

    Σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου
    Όταν η Αντάντ προσπάθησε να καταλάβει τα Δαρδανέλια (Φεβρουάριος 1915) ο Βενιζέλος θεώρησε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να συμβάλλει στην επιχείρηση αυτή,ο Κωνσταντίνος όμως διαφώνησε και ο Βενιζέλος παραιτήθηκε.Ο τελευταίος κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 1915 και κήρυξε τη χώρα σε επιστράτευση,αλλά ο βασιλιάς διαφώνησε και πάλι,με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ξανά.Στις εκλογές του Δεκεμβρίου 1915 το κόμμα των Φιλελευθέρων απείχε.Έτσι,η νέα κυβέρνηση ήταν απολύτως πιστή στον βασιλιά.
  • Period: to

    Εμπλοκή της Ελλάδας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

    Η Αντάντ αποβίβασε στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1915 για να αντιμετωπίσει τη διαρκώς ενισχυόμενη γερμανική επιρροή στον βαλκανικό χώρο.Τον Μάιο του 1916 εισέβαλαν στην Α.Μακεδονία γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα. Οι ελληνικές δυνάμεις παρέμειναν ουδέτερες υπακούοντας στις εντολές του Κωνσταντίνου.Έτσι,το Δ΄ σώμα στρατού διατάχθηκε να παραδοθεί χωρίς αντίσταση,αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στη Μακεδονία.
  • Επίστρατοι-Κίνημα Εθνικής Άμυνας

    Επίστρατοι-Κίνημα Εθνικής Άμυνας
    Τον Ιούνιο του 1916 η Αντάντ απαίτησε από τον βασιλιά τον αφοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων .Εκείνος αποδέχτηκε αυτό το αίτημα,έδωσε όμως εντολή οι απολυμένοι έφεδροι να οργανώνονται σε συνδέσμους.Έτσι,δημιουργήθηκαν οι επίστρατοι ,μια φιλοβασιλική παραστρατιωτική οργάνωση με περίπου 200.000 μέλη.Παράλληλα, βενιζελικοί δημιούργησαν μια οργάνωση,την Εθνική Άμυνα και οργάνωσαν κίνημα στη Θεσσαλονίκη (17-8-1916) απαιτώντας την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
  • Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης

    Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης
    Ντοκιμαντέρ
    Ο Βενιζέλος εγκατέστησε Προσωρινή Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με αρχικά μέλη την τριανδρία, αποτελούμενη από τον ίδιο, τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τον στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή. και κήρυξε επιστράτευση για να πολεμήσουν τα ελληνικά στρατεύματα στο πλευρό της Αντάντ.
  • Εθνικός διχασμός

    Εθνικός διχασμός
    Η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε έντονα τον Φεβρουάριο 1915 με τη μορφή σύγκρουσης Βενιζέλου-Κωνσταντίνου, κλιμακωνόταν διαρκώς,με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1916 να διαμορφωθούν στην Ελλάδα δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας.Αυτό το φαινόμενο έγινε γνωστό ως Εθνικός Διχασμός.Αποτυπώθηκε γεωγραφικά με τη διάσπαση της χώρας σε κράτος των Αθηνών υπό των Κωνσταντίνο και σε κράτος της Θεσσαλονίκης υπό τον Βενιζέλο και αποτέλεσε την πρώτη εμφύλια σύρραξη στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα.
  • Επέμβαση Αντάντ

    Επέμβαση Αντάντ
    Η Αντάντ προσπάθησε να καταλάβει την Αθήνα,αλλά τα στρατεύματα που κινήθηκαν προς τον Πειραιά αποκρούστηκαν από φιλοβασιλικές δυνάμεις.Τον Νοέμβριο του 1916, το κράτος των Αθηνών προχώρησε σε διώξεις εις βάρος των βενιζελικών με τουλάχιστον 35 νεκρούς(Νοεμβριανά).Παράλληλα,ο Πειραιάς καταλήφθηκε από την Αντάντ, η οποία επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό στη βασιλική Ελλάδα και απαίτησε την απομάκρυνση του βασιλιά από τη χώρα.
  • Ανάληψη εξουσίας από τον Βενιζέλο

    Ανάληψη εξουσίας από τον Βενιζέλο
    Ο Βενιζέλος έφτασε στην Αθήνα,σχημάτισε νέα κυβέρνηση και κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές Δυνάμεις,ενώ ελληνικά στρατεύματα συμμετείχαν στις τελευταίες μάχες στη Μακεδονία στο πλευρό της Αντάντ (1918).Ακόμη,επανέφερε τη Βουλή που είχε εκλεγεί τον Μάιο του 1915, η οποία ονομάστηκε Βουλή των Λαζάρων.Ακολούθησαν απολύσεις φιλοβασιλικών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.Ορισμένοι μάλιστα εκτοπίστηκσν. Μεταξύ αυτών αρκετά στελέχη της βασιλικής παράταξης εξορίστηκαν σε ένα γαλλικό νησί,την Κορσική.
  • Έξωση Κωνσταντίνου

    Έξωση Κωνσταντίνου
    Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα στις 2/15 Ιουνίου 1917.Φρόντισε να αφήσει τον θρόνο στο γιο του Αλέξανδρο χωρίς ο ίδιος να παραιτηθεί.