Εθνικός διχασμός

Εθνικός Διχασμός

  • Η αρχή του διχασμού

    Η αρχή του διχασμού
    Βενιζέλος: "Σας καθιστώ υπεύθυνον προσωπικά δια την βραδύτητα με την οποία διεξάγετε τις επιχειρήσεις, αι οποίαι κινδυνεύουν να φέρουν τους Βουλγάρους πρώτους εις Θεσσαλονίκην"
  • Διαφορετικές προτεραιότητες

    Διαφορετικές προτεραιότητες
    Βενιζέλος: ο πόλεμος μέσα σε τρεις εβδομάδες θα τελειώσει και πρέπει να σπεύσει η Ελλάδα να συμμετάσχει σ΄ αυτόν για να μην χάσει τα κέρδη της
    Κωνσταντίνος : Το ελληνικό το αίμα είναι λιγοστό! Για να το χύσουμε για χάρη σας, κύριοι της Αντάντ, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ανταλλάγματα
  • Η άρνηση του Κωνσταντίνου

    Η άρνηση του Κωνσταντίνου
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πλευρό των Συμμάχων στην επιχείρηση των Δαρδανελίων.Ο Κωνσταντίνος, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη του ΓΕΣ πως η επιχείρηση θα κατέληγε σε αποτυχία, αρνήθηκε.
  • Εθνικές Εκλογές : νικητής ο βενιζέλος

    Εθνικές Εκλογές : νικητής ο βενιζέλος
    Στις εκλογές του Μαΐου, ο Βενιζέλος επανεκλέχθηκε και θεώρησε το αποτέλεσμα ως έγκριση της εξωτερικής πολιτικής του, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει η Ελλάδα ως σύμμαχος απέναντι στη Σερβία, εάν εκείνη δεχθεί επίθεση από τη Βουλγαρία
  • Period: to

    Εθνικός Διχασμός

    Εγκάρδια Συμμαχία ή Κεντρικές Δυνάμεις
  • Η παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου

    Η παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου
    Η διαφωνία μεταξύ Βασιλιά και Πρωθυπουργού οδήγησε στην παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου την 21η Φεβρουαρίου 1915
  • Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη

    Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη
    Η Βουλγαρία κήρυξε επιστράτευση και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πράξει το ίδιο. Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, με τη συναίνεση του Βενιζέλου. Η γενική διοίκηση των γαλλοβρετανικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ανατέθηκε στον Γάλλο Στρατηγό Σαράι (Sarail) που παρά τη δηλωμένη ουδετερότητα της Ελλάδας ενθάρρυνε τη στρατολόγηση ενός ελληνικού «εθνικού στρατού» για να πολεμήσει τους Βούλγαρους.
  • Η αντίδραση της Γερμανίας

    Η αντίδραση της Γερμανίας
    Η Γερμανία πρότεινε στην Ελλάδα «ουδετερότητα de facto» με αντίδωρα, εφόσον κέρδιζε τον πόλεμο, την εξασφάλιση του Ελληνισμού της Ιωνίας και του Πόντου, παραχώρηση στην Ελλάδα της Βορείου Ηπείρου, διαρρύθμιση των συνόρων προς την Βουλγαρία και μελλοντική παραχώρηση της Δωδεκανήσου και της Κύπρου
  • Εμμονές, παραιτήσεις, νέες εκλογές

    Εμμονές, παραιτήσεις, νέες εκλογές
    Τα Ανάκτορα εμμένουν στην θέση τους για ουδετερότητα και ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε πάλι και διεξήχθησαν εκ νέου εκλογές. Ο Βενιζέλος και οι Φιλελεύθεροι απείχαν θεωρώντας αντισυνταγματικές τις πράξεις των Ανακτόρων. Έτσι, νίκησαν οι φιλοβασιλικοί. Οι φιλοβασιλικές κυβερνήσεις που διορίστηκαν στη συνέχεια διατήρησαν την πολιτική «ουδετερότητας»
  • Το απόγειο του Διχασμού : Νοεμβριανά

    Το απόγειο του Διχασμού : Νοεμβριανά
    Στις 24 Νοεμβρίου 1916, η "Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης" κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις. Τα Γαλλικά θωρηκτά μπήκαν στον Πειραιά και αποβίβασαν 3.000 άνδρες, ενώ βομβάρδισαν περιοχές της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, σε μια σειρά επεισοδίων γνωστών ως «Νοεμβριανά». Σημειώθηκαν συγκρούσεις με το φιλοβασιλικό στράτευμα, ενώ κύμα διώξεων ξεκίνησε στην Αθήνα κατά των φιλοβενιζελικών.
  • Βουλγαρική εισβολή και παράδοση

    Βουλγαρική εισβολή και παράδοση
    Κομβικό σημείο αποτέλεσε η εισβολή των Γερμανοβουλγάρων στην Ανατολική Μακεδονία και η παράδοση του Ρούπελ σε Βουλγαρικές δυνάμεις - κατόπιν διαταγών από το Υπουργείο Στρατιωτικών στην Αθήνα - και η επακόλουθη Βουλγαρική κατοχή ελληνικών εδαφών (1916-1918).
  • Η αντίδραση του βενιζέλου : Το κίνημα της Εθνικής Αμύνης

    Η αντίδραση του βενιζέλου : Το κίνημα της Εθνικής Αμύνης
    Βενιζέλος, Κουντουριώτης, Δαγκλής : Το ποτήριον των πικριών, των εξευτελισμών και των ταπεινώσεων υπερεπληρώθη. Το Στέμμα εισακούσαν εισηγήσεις κακών συμβούλων επεδίωξε την εφαρμογήν προσωπικής πολιτικής διά της οποίας η Ελλάς απομακρυνθείσα των κατά παράδοσιν φίλων της, επεζήτησε να προσεγγίση τους κληρονομικούς εχθρούς της.
  • Η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο.

    Η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο.
    Οι Γάλλοι, συνεπικουρούμενοι από τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Λόιντ Τζορτζ, απαίτησαν από τον Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει το θρόνο. Ο Βασιλιάς μπροστά στον κίνδυνο αιματοχυσίας αποσύρθηκε από το θρόνο, χωρίς όμως να παραιτηθεί τυπικά, και έφυγε στην Ελβετία. Ο Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα και σχημάτισε κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου. Σ η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.
  • Νίκη των Συμμάχων και η Συνθήκη των Σεβρών

    Νίκη των Συμμάχων και η Συνθήκη των Σεβρών
    Η Συνθήκη των Σεβρών αποτέλεσε μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και δικαίωσε τη τολμηρή πολιτική του Βενιζέλου. Με το τέλος του πολέμου, η Ελλάδα απέκτησε την Ίμβρο, την Τένεδο και την Ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας. Η περιοχή της Σμύρνης θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα με δημοψήφισμα μετά από πέντε χρόνια.Η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα