USA's historie - fra koloni til supermagt

  • Period: to

    De engelske kolonier

  • Period: to

    Syvårskrigen

    Englænderne og Franskmændene kom i en strid om kontrollen over store dele af det nordamerikanske kontinent. England vandt krigen og med freden i 1763 opgav Frankrig al kontrol over det nordamerikanske kontinent. Her stod de engelske kolonister og Briterne sammen om sejren
  • Stempelloven

    En lov Briterne lavede, hvor kolonisterne skulle betale afgift af et hvert trykt dokument. Dette gjorder kolonisterne utilfredse og flere engelske embedsmænd blev chikaneret. Loven blev tilbageholdt allerede året efter pga. voldsomme protester. Loven blev lavet efter syvårskrigen for at nedbryde den offentlige gæld (Briternes økonomi haltede efter krigen). Den rammer bredt, da alt var på papir/dokumenter – alle advokater, købmænd osv.
  • Bostonmassakren

    Bostonmassakren var en sag i 1770, hvor britiske soldater blev chikaneret i form af sneboldkastning og stenkastning, der ledte til, at soldaterne affyrede skud ud i folkemængden. Det resulterede i 4 døde og 8 sårede, hvoraf en mere død. Dette ledte til store protester, da de britiske soldater kun blev i dømt uagtsomt manddrab (mild straf). Tegning (britiske soldater skyder kolonister) blev sendt rundt og startede en kæmpe modstand mod briterne.
  • Boston Tea Party

    Ny te-lov til at hjælpe East India Company (engelsk) – engelsk forsøg på at beskatte og ødelægge koloniernes handel. The Boston Tea Party handler om en aktion udført af kolonisterne, hvor 60 mænd dårligt forklædt som indianere gik ombord på 3 britiske skibe og ødelagde 342 kasser med te til en værdi af 10.000 euro.
  • Den Amerikanske uafhængighedserklæring 4. juli

    De ville ikke ligne Europa. Alle har lige rettigheder og muligheder – ingen begrænsning i ens økonomi – ingen beskatninger.. Startskuddet til uafhængighedskrigen, hvor briterne forlod USA i 1983. Det typiske billede af USA, som vi stadig har i dag.
  • George Washington: Amerikas første præsident

    I 1789 trådte den første amerikanske præsident, George Washington.
  • Period: to

    Den Amerikanske Borgerkrig

    Nordstaterne vs. Sydstaterne. Borgerkrigen handlede primært om slavefrie stater og slavehandlen. Abraham Lincoln var imod slavehandel og kæmpede for at slaver skulle være frie. Han er derfor en meget vigtig person for USA's historier. Sydstaterne havde store plantager og havde derfor brug for slavernes arbejdskraft. Sydstaterne var derfor tilhængere af slavehandel.
  • Period: to

    De Brølende 1920'er

    Den industrielle revolution:
    Automatisering: Landbruget blev udkonkurreret. Staten blander sig ikke i industrien. Virksomhedernes produktion steg med 50%.
    Jazzmusik:
    Jazz gik fra at være "sort musik" til et hit hos amerikanerne. Jazzen blev dog anset umoralsk af den ældre generation.
    American Gangsters:
    Forbud mod salg, produktion og transport af alkohol
    Kvinderne fik valgret. Der kom brutale gangstere, der solgte/producerede alkohol/narko. Mændene bestak politiet.
  • Period: to

    Krakket på Wall Street

    Wall Street-krakket begyndte torsdag den 24. oktober 1929 (ofte kaldet Sorte torsdag), da der på New Yorks børs på Wall Street i alt blev solgt 12 mio. aktier til faldende kurser. Krakket nåede sit højdepunkt tirsdag den 29. oktober (Sorte tirsdag). Det var enden på De Brølende 1920'er.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen var en udenrigspolitik bekendtgjort af præsident Harry S. Truman den 12. marts 1947 i en tale holdt til USAs Kongres. Doktrinen gik ud på at hjælpe dem, der var imod kommuninsitisk styre.
  • Period: to

    Borgerrettighedsbevægelse

    Den amerikanske borgerrettighedsbevægelse (The African-American Civil Rights Movement) er en bevægelse, der arbejder for at forbedre leveforholdene og rettighederne for især USA's sorte befolkning. Bevægelsen havde sin storhedstid i USA imellem 1954 og 1968, hvor der blev opnået vigtige fremskridt i forhold til at skaffe USA's sorte befolkning borgerrettigheder på lige fod med hvide.
  • John F. Kennedy: USA's 35. præsident

    Ved det amerikanske præsidentvalg i 1960 vandt han over Eisenhowers vicepræsident Richard Nixon, i et meget tæt valgkamp, hvor Kennedy opnåde 49,7% af stemmerne mod Nixons 49,5%. Grundet det amerikanske valgsystem opnåede Kennedy imidlertid 303 valgmænd mod Nixons 219, og Kennedy kunne således blive valgt som præsident, selvom 14 demokratiske valgmænd nægtede at støtte Kennedy på grund af hans støtte til Borgerrettighedsbevægelsen.
  • Apollo 11: Første Mand på Månen

    Blandt flere generationer er amerikaneren Neil Armstrong personificeringen på, at mennesket ikke er bundet til Jorden. I 1969 var han chefpilot på Apollo 11, hvor han succesfuldt landede og selv tog de første skridt på Månen.
  • 9/11

    Terrorangrebet den 11. september 2001, var en række koordinerede terrorangreb mod USA, der blev udført tirsdag den 11. september 2001. Om morgenen den 11. september 2001 kaprede nitten mænd med tilknytning til al-Qaeda fire passagerfly.