8561630889 e35653b8a5 h

Tunisias historie fra revolusjonen startet

 • Bouazizi setter fyr på seg selv

  Bouazizi setter fyr på seg selv
  Mohammed Bouazizi, en 26 år gammel gatehandler, setter fyr på seg selv i protest utenfor rådhuset i Sidi Bouzid. Han ble ydmyket av en statlig ansatt, og demonstrerte i protest mot de dårlige kårene i landet.
  Foto: AslanMedia
 • Period: to

  Jasmin-revolusjonen

  Den tunisiske revolusjonen, også kjent som Jasmin-revolusjonen, etter at Bouazizi satte fyr på seg selv. Befolkningen demonstrerte mot diktatoren, korrupsjonen, den enorme arbeidsledigheten og de økonomiske problemene i Tunisia. Befolkningen ropte "Ben Ali, dégage! - Ben Ali, forsvinn!"
  Den 14. januar rømte Ben Ali og hans familie landet.
  Tuniserne selv kaller revolusjonen 14. januar-revolusjonen.
 • Bouazizi dør på sykehuset

  Bouazizi dør på sykehuset
  Bouazizi dør på sykehus etter brannskadene han påførte seg, som dekket over 90 prosent av kroppen hans. Ben Ali besøker han på sykehuset i forkant av dødsfallet. Diktatoren er bekymret for den stadig økende uroen blant folket. Flere mennesker samler seg i protest mot regimet. Dette skal bli kjent som den tunisiske revolusjon.
  Foto: Magharebia/flickr
 • Ben Alis regime faller

  Ben Alis regime faller
  Jasmin-revolusjonen tvinger omsider Ben Ali og hans familie til å rømme landet. Ben Ali styrte landet i totalt 23 år.
  Tuniserne selv sier 14. januar-revolusjonen, etter datoen diktatoren flyktet.
  Myndigheter offentliggjorde 17. januar 2011 at 78 personer mistet livet under opptøyene.
  Foto: marcovdz/flickr
 • Ennahda blir største parti i det grunnlovsgivende parlamentet

  Ennahda blir største parti i det grunnlovsgivende parlamentet
  Valg av en konstituerende forsamling, som skal lage en ny grunnlov. Ennahda blir største parti med 89 av 217 seter. Partiet var forbudt under regimet til Ben Ali.
  Ennahda stifter regjerning med to mindre partier, Ettakol (sentrum-venstre, ikke-religiøse) og CPR (kongress for republikken, Ben Alis gamle parti).
  Foto: Jonathandese/flickr
 • Strid om sharialover

  Strid om sharialover
  Ennahda-leder Rached Ghannouchi sier til avia L'express at de ikke ønsket sharia inn i grunnloven. Allikevel er det intern strid innad i partiet. En av partiets shariatilhengere sier til avisa Libération at «vi vet at sharia ikke kan innføres med en gang. Vi vil prøve å overbevise tuniserne om at sharia er bra.»
  Foto: Catham House, London/flickr
 • Period: to

  Journalister protester for bedre betingelser

  Journalister krever at direktør Lofti Touati, som myndighetene har satt inn i mediehuset Dar Assabah, skal gå av. De kjemper også for bedre arbeidsbetingelser. De okkuperer mediehuset med sit-in, og etterhvert sultestreiker. Touati kjørte over en protesterende journalist som ønsket å stille han spørsmål. Journalisten ble brakt til sykehus, og overlevde tilfellet.
  Direktøren ble fjernet, og arbeidsbetingelsene ble bedret.
 • Chokri Belaid blir drept

  Chokri Belaid blir drept
  Chokri Belaid, parlamentariker for et venstreorientert opposisjonsparti og Ennahdakritiker, blir skutt og drept utenfor sitt eget hus. Samme dag sier statsminister Hamadi Jebali at han vil danne en teknokratregjering, noe partiet hans, Ennahda, er imot.
  Foto: Amine Ghrabi/flickr
 • Belaid begraves

  Belaid begraves
  Belaid begraves. 40 000 følger båren og roper anti-islamske slagord.
  Foto: Amine Ghrabi/flickr
 • Ennahda-tilhengere demonstrerer

  Stor demonstrasjon av Ennahda-tilhengerne i hovedstaten Tunis.
 • Ny demonstrasjon av Ennahda-tilhengere

  Ennahda-tilhengerne demonstrerer,og krever et jernsterkt Ennahda og innføring av sharialover. Samme dag sier statsministeren at han er villig til å gå av, om han får lov til å danne teknokratregjering.
 • Ali Larayedh blir statsminister

  Ali Larayedh blir statsminister
  Innenriksminister Ali Larayedh fra Ennahda blir statsminister. Regjeringen består av Ennahda, det vesntre-radikale al-Motamar, sentrumspartiet al-Kotla og uavhengige.
  Foto: Magharebia/flickr