Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti

By nairag
  • Haçova Muharebesi

    Haçova Muharebesi
    Bu seferin amacı Avusturya'nın Macaristan'daki en önemli kalelerinden Eğri Kalesi'ni ele geçirmekti. Bu kale Avusturya ile Erdel arasındaki haberleşme yollarını kontrol altında bulundurması nedeniyle son derece stratejik bir öneme sahipti.
  • Zitvatoruk Antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanmıştır. 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır.
  • Nasuh Paşa Antlaşması

    Nasuh Paşa Antlaşması
    Osmanlı Devleti ile İran arasında gerçekleşmiştir. Antlaşmanın nedeni, Osmanlı Devleti'nin Batı'da Avusturya ile savaşta bulunmasını ve Anadolu'daki Celali İsyanlarını fırsat bilen İran'ın Ferhat Paşa Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne verilen yerleri geri almak istemesidir.
  • Serav Antlaşması

    Serav Antlaşması
    Savaşın sonucunda İran, Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratıldı ve bu antlaşma imzalandı. İki devlet arasındaki sınırlar Nasuh Paşa Antlaşmasında olduğu gibi kaldı.
  • Hotin Antlaşması

    Hotin Antlaşması
    Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti kendi askeri yapısını gözden geçirmiş ve askeri alanda yeni kararlar almaya başlamıştır. 2. Osman yeniçeri ocağını kaldırmak istemiştir. Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Boğdan kaybedilmemiştir, aksine güvenliği sağlanmıştır.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Kasr-ı Şirin Antlaşması
    Bağdat Seferi sonucunda 14 yıldır İranlıların elinde bulunan Bağdat'ın fethinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevî Devleti arasında imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye - Safevî sınırını belirleyen barış antlaşmasıdır.
  • Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdirmiştir.
  • Girit'in Fethi

    Girit'in Fethi
    1645 ile 1669 yılları arasında süren Girit Savaşı'nın sonunda Osmanlı Devleti Girit'i fethetmiştir. Girit Osmanlı için Akdeniz'de bir üs haline gelmiştir. Girit, Osmanlı'nın topraklarına kattığı son adadır.
  • Bucaş Antlaşması

    Bucaş Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı son antlaşmadır. Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması
    Bu antlaşma Osmanlı İmparatorluğu, Rusya Çarlığı ve Kırım Hanlığı arasında imzalanmıştır. Bahçesaray, Kırım'da imzalanan bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında imzalanan ilk antlaşmadır.
  • II. Viyana Kuşatması

    II. Viyana Kuşatması
    1. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan savaşların en uzun süreni bu kuşatma ile başladı. Osmanlı Devleti'nin gerilemeye başladığının göstergesidir.
  • Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması
    Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiştir. Bu antlaşma İngiltere ve Hollanda'nın arabuluculuğunda Osmanlı Devleti ile Avusturya, Lehistan, Venedik arasında imzalanmıştır.
  • İstanbul Antlaşması

    İstanbul Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya Çarlığı arasında yapılan ve 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşını sonuçlandıran barış antlaşmasıdır. 1699'daki Karlofça Antlaşması'nın devamı niteliğindedir.
  • Prut Antlaşması

    Prut Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında yapılmış bir antlaşmadır.
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması
    Sonucunda Balkan topraklarında güç dengesi değişti. Avrupa'nın merkezindeki Osmanlı varlığı tehlikeye girdi.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil İsyanı
    Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresindeki ayaklanma günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiştir.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmet Paşa Antlaşması
    Osmanlı Devletiyle Safevilerin yönettiği İran arasında imzalanmıştır. 1730-1732 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir.
  • Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşması
    Osmanlı Devleti'nin imzaladığı son kazançlı antlaşmadır. 1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile Avusturya Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri Banat bölgesi hariç geri verdi.
  • Kapitülasyonların Sürekli Hale Gelmesi

    Kapitülasyonların Sürekli Hale Gelmesi
    Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi I. Mahmut'un Osmanlı Devletinin Avusturya ve Rusya ile imzalamış olduğu Belgrad anlaşmasına arabuluculuk yapması sonucunda Fransa'ya ödül amacı ile verilmiştir.
  • Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması
    1742-1746 yılları arasında yapılan Safevi-Osmanlı Savaşı'nı bitirmiştir ve 1775 yılına kadar çatışma yaşanmamıştır. Kasr-ı Şirin Antlaşması'ndaki sınırlara geri dönülmüştür.
  • Çeşme Baskını

    Çeşme Baskını
    Çeşme Baskını 5 Temmuz 1770 tarihinde Çeşme Limanına demirleyen Osmanlı Donanmasının Rus Donanması tarafından yakılarak yok edilmesidir. Karlofça Antlaşması ile başlayan kötü gidişe bir türlü engel olamayan Osmanlı İmparatorluğu Çeşme Baskını ile deniz gücünün tamamını kaybetmiştir
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Küçük Kaynarca Antlaşması
    Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşını sona erdiren ve Osmanlı Devletinde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca'daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almıştır.