Batuhan Ekiz 11-FB (Tarih)

  • 1596 Haçova Muharebesi

    1596 Haçova Muharebesi
    Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Krallığı’na karşı yaptığı bir savaştır. Savaş Osmanlı’nın galibiyetiyle sona ermiştir.Avusturya’nın Osmanlı ya ödemesi gereken vergiyi ödememesi bu muharebenin nedenlerindendir. Sonuç olarak eğri kalesi ve yanıkkale alınmıştır. Zitvatorok antlaşması imzalanmıştır.
  • Zitvatoruk Antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması
    Osmanlılar Haçova muharebesinde gösterdiği bu başarıyı barış antlaşmasında gösterememiştir. Osmanlı’nın Prut Antlaşması ardından imzaladığı tek karlı anlaşmadır. Osmanlı devletinin yükselme devrinin sona erdiğini göstermektedir. Sonuç olarak Osmanlı’nın Avrupada ilerleyişi durmuştur. Avusturya kralı Osmanlı padişahına eşit olmuştur.
  • Nasuh Paşa Antlaşması

    Nasuh Paşa Antlaşması
    Nasuh Paşa Antlaşması, 1612 yılında İran’ı yöneten Safeviler ile Osmanlı Devleti arasında Nasuh Paşa tarafından 20 Kasım 1612 tarihinde imzalanmıştır. Safevi savaşları 1590 yılında yapılan antlaşmaya göre son bulmuştu; ancak 1603 yılında Safevi Şahının Tebriz beylerbeyinin ayaklanmasına yardımcı olmasıyla birlikte savaşlar tekrar başlamıştır.
  • Serav Antlaşması

    Serav Antlaşması
    Serav Antlaşması, Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma 1577 yılında başlayan ve uzun yıllar devam eden savaşlar sonrasında 26 Eylül 1618 tarihinde imzalanmıştır. Nasuh Paşa Antlaşması’na göre belirlenen şartlara İran’ın uymaması ve sözünü verdiği ipekleri vermemesi nedeniyle savaş tekrar başladı ve Safeviler yapılan savaşı kaybetti. Nasuh Paşa anlaşması ile benzer bir içeriktedir.
  • Hotin Antlaşması

    Hotin Antlaşması
    Daha önce Osmanlı topraklarında olan Boğdan bir süreliğine Lehistan’ın eline geçince Osmanlı Devleti bu duruma dayanamamış ve ani bir kararla savunma hatları oluşturmuştur. Bu durumun farkında olan Lehistan’da askeri hazırlıklarını yapmış ve savaş için hazır hale gelmiştir. Hotin kalesi kuşatılmasına rağmen Lehistan’ın elinden alınamamıştır. Osmanlı kendi askeri yapısını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini anlamıştır. Hotin kalesi anlaşma sonrasında Osmanlı’nın eline geçmiştir.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Kasr-ı Şirin Antlaşması
    Osmanlı ve Safevi devleti arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Bağdat’ı kendi topraklarına katmıştır. Ayrıca bugünkü Türkiye-Safavi sınırı çizilmiştir.
  • Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması
    Vasvar Antlaşması; 1663-1664 Osmanlı – Avusturya Savaşı sonrasında yapılan müzakereler sonucunda ortaya çıkmıştır. Avusturya Osmanlı ya vergi ödeyecektir. Anlaşmaya göre her iki tarafta 20 yıl boyunca birbirlerinin topraklarına saldırmayacaklardır. Bu anlaşma daha 20 yıl olmadan bozulmuştur.
  • Girit’in fethi

    Girit’in fethi
    Savaş Venedik Cumhuriyeti ve müttefikleri (Malta Şövalyeleri, Papalık Devleti ve Fransa) ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Girit adasının fethi 1645 yılında başlayıp 1669 yılına dek sürmüştür. Savaş kapsamında Girit haricinde Ege'de ve Dalmaçya'da da çatışmalar yaşanmıştır. Osmanlı’nın bir adayı almasının 24 yıl sürmesi donanmada ve askeri açıdan avrupalı ülkelere göre zayıfladığının göstergesidir.
  • Bucaş Antlaşması

    Bucaş Antlaşması
    Lehlilerin Osmanlı himayesinde bulunan Ukrayna kazaklarına saldırması üzerine Ukrayna Kazakları, Osmanlı Devleti’nden yardım isteğinde bulundular. Köprülü Fazıl Ahmet Paşa ile birlikte Padişah 4. Mehmet, 1672 tarihinde Lehistan’ın üzerine sefere çıktılar. Seferler sonrasında Osmanlı Devleti arka arkaya zaferler elde ediyordu. En sonunda Lehistan’da bu zaferlere boyun eğerek barış istedi ve Osmanlı ile Lehistan arasında Bucaş Antlaşması imzalandı.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması
    Bahçesaray Antlaşması 3 Ocak 1681 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu, Rusya Çarlığı ve Kırım Hanlığı arasında imzalanmıştır. Bahçesaray, Kırım’da imzalanan bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında imzalanan ilk antlaşmadır. İki devlet arasında sürecek 20 yıllık bir antlaşma imzalanmıştır. İki devlet arasında kalan toprakların hakimiyeti ve sınır bölgesi konusu masaya yatırılmıştır.
  • II. Viyana Kuşatması

    II. Viyana Kuşatması
    II. Viyana Kuşatması ya da Viyana Bozgunu, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşti. Viyana kuşatmasına şahi topları götürülmediği için daha savaşın başından Viyana kalelerini yıkmak ve geçmek zorlaşmıştır. Savaş sırasındaki bazı aksaklıklar ve stratejik hatalardan dolayı Viyana alınamamıştır. Avrupa, artık karşısında eski güçlü Osmanlı’nın olmadığını anlamış oldu.
  • Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması
    Karlofça Antlaşması, 26 Ocak 1699 tarihinde Osmanlı ile başlarında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu bulunan diğer Kutsal İttifak devletleri (Avusturya, Venedik ve Lehistan) arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Gerileme Dönemi'nin başlangıcı olarak sayılmaktadır. Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri almaya çalışmıştır.
  • İstanbul Antlaşması

    İstanbul Antlaşması
    İstanbul Antlaşması, 14 Temmuz 1700 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya Çarlığı arasında yapılan ve 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşını sonuçlandıran bir barış antlaşması. 1699'daki Karlofça Antlaşması'nın devamı niteliğindedir. Rusya Azak kalesini Osmanlı’nın elinden almıştır. Bu sayede Karadenize inme imkanına sahip olmuştur..
  • Prut Antlaşması

    Prut Antlaşması
    Prut Savaşı, Rusya Çarlığı ile Osmanlı Devleti arasında 1710-1711 yılları arasında yapılmış bir savaştır. Yapılan anlaşma sonrası Azak kalesi geri Osmanlı’nın eline geçmiştir. İstanbul Antlaşması da Prut Antlaşması sonucu yürürlükten kaldırılırken Osmanlı, kaybettiği toprakları geri kazanma politikasının ilk adımını gerçekleştirdi
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması
    Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren 21 Temmuz 1718'de imzalanan antlaşmadır.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil İsyanı
    Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilen devir sona erdirilmiştir.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmet Paşa Antlaşması
    Ahmed Paşa Antlaşması, 10 Ocak 1732 tarihinde Osmanlı Devletiyle Safevilerin yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır. 1730-1732 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
  • Belgrad antlaşması

    Belgrad antlaşması
    Belgrad Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin 18 Eylül 1739 tarihinde Avusturya, 3 Ekim 1739 tarihinde de Rusya'yla imzalamış olduğu barış antlaşmalarıdır. Antlaşma Rusya-Avusturya savaşı sonrası iki kere imzalanmış olup Osmanlı Devleti’nin bir nevi yararınadır. Bu antlaşmanın temeli daha çok toprak kazanma hayalleriyle imzalanan Pasarofça Antlaşması‘na dayanmış aksi bir sonuç vermiş ve toprak kaybına neden olmuştur.
  • Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi
    Osmanlı Devleti ve Fransa devleti arasında 28 Nisan 1740 senesinde imzalanmış olan yeni kapitülasyon antlaşması ile eskiden yalnızca devrin Padişahın yaşamı boyunca geçerli olan kapitülasyonlar, 1740 senesinden itibaren sürekli hale getirilmiştir.
  • Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması
    Kerden Antlaşması 14 Eylül 1746 tarihinde Osmanlı Devleti ile Afşar Hanedanı'nın kurucusu Nadir Şah'ın ve Raziya Sultan'ın yönettiği İran arasında İran'da imzalanmış bir antlaşmadır. 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşma II. Kasr-ı Şirin Antlaşması olarak da bilinir. Çünkü bu antlaşmayla Kasr-ı Şirin Antlaşması sınırlarına geri dönülmüştür. Kerden Antlaşması Osmanlı-İran Savaşlarına bir süre ara verdi ve 1775'e kadar sürecek bir barış dönemini başlattı.
  • Çeşme Baskını

    Çeşme Baskını
    Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir.
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Küçük Kaynarca Antlaşması
    Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti‘nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca’daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almıştır.