Romfartens historie

 • Sputnik 1

  Sputnik 1
  Oppskytning av Sputnik 14.oktober innleder romalderen og sender sjokkbølger over USA og vestlige allierte. sovjetunionen demonstrerer en raketteknologi hvor de i stand til å sende en stalitt i bane rundt jorda.
 • Sputnik 2

  Sputnik 2
  1. november blir den russiske satelitten sputnik 2 skutt opp ombord er hunden Laika som blir det første levdene dyret i bane rundt jorda. Hun dør etter noen timer på grunn av stress.
 • Laika

  Laika
  Laika, navn på den hunden som 3. november 1957 ble skutt opp med den sovjetiske satellitten Sputnik 2 og som ble første levende vesen i bane rundt Jorden.
 • Luna 1

  Luna 1
  2.Januar blir romsonden Luna 1 den føsrte romsonden til månen. utover 60 og 70 tallet blir flere sonder sendt ut til plantene i solsystemet vårt.
 • Luna 3

  Luna 3
  Luna 3 var det tredje romfartøyet som ble sendt til månen. Luna ble skutt opp fra Baikonor kosmodromen.
  4.oktober tar Luna 3 de første fotografiene av månenens bakside.
 • Jurij Gagarin

  Jurij Gagarin
  12.april blir den sovjetiske Jurij Gagarin det første mennesket i verdensrommet. i romfartøyet Vostok 1 tilbakelegger kosmonautenen en runde rundt Jorda.
  Ferden varer i 1 t og 48 min.
 • Valentina Teressjoka

  Valentina Teressjoka
  Valentina Vladimirovna Teresjkova er en tidligere sovjetisk kosmonaut. Hun var den første kvinnen i verdensrommet, om bord på Vostok 6 i 1963. 16. juni 1963 ble hun den første kvinnen og den første sivile personen som fløy ut i verdensrommet.
 • Apollo 1

  Apollo 1
  Apollo 1 brener opp før oppskytning, 27.januar. Alle de tre Astronautene. Etter brannen ble det gjort flere endringer i måten seksjonen ble bygget på med mindre brenbare matrialer og enklere luke og okysgennivået i i luften ble redusert
 • Apollo 11

  Apollo 11
  20.juli lander den amrikanske romfartøyet Apollo 11 på månen. Neil A. Armstrong og Edwin Aldrin blir de første mennesker som setter ben på et annet himmellegme.
 • Apollo 17

  Apollo 17
  Apollo 17 var den ellevte romferden i apollo-programmet. Og foreløpig den siste månelandingen som er gjennomført
  Romferden ble skutt opp Florida 6.desember 1972
  Apollo 17 besto av månelandingsfartøyet
  Ferdens varighet ble 12 døgn og 17 t
  Apollo 17 landet i området kalt Taurus-Littow
  Apollo 17 landet innen 200m fra den foretrukne landings punktet i en dyp trang dal kalt Taurus-Littow
  En ulempe med dette landingsstedet er at det på grensen mellom mare basalter
 • Voyager 1/2

  Voyager 1/2
  Romsonden Voyager 2 ble skutt opp 20.August, og Voyager 1 ble skutt opp 5.september. De besøker jupiter, Saturn, Uranus Neptin og andre måner. og gir enorme mengder ny Viten om de ytre planetene. Voyagerprogrammet består av to romsonder, Voyager 1 og Voyager 2, som ble sendt ut i 1977 for å utnytte den gunstige planetoppstillingen sent på 70-tallet. Offisielt skulle de kun studere Jupiter og Saturn, men de viste seg å fungere i etterkant og fortsatte derfor videre ut i det ytre solsysteme
 • Challenger

  Challenger
  28.januar eksploderer romfergen Challenger etter Take-Off Og sju astrunauter blir drept.
  Fakta:
  challenger vard en andre romfergen etter columbia som ble tatt i bruk av Nasa. fergens første ferd begynte 4.April 1983
 • Mir

  Mir
  20.Februar blir den sovjetiske romstasjonen Mir tatt i bruk. Dette er den første romstajon etter permanent bemanning og blir i drift i 16 år. De lengeste oppholdet på stajosnen varer i ett år og 22
 • Hubble

  Hubble
  24.april bir romteleskopet Hubbe sendt opp, og det gir storemengder Ny astronomisk Informasjon.
  Bilde tatt av Hubble!
  Fakta!
  Hubble-teleskopet er et speilteleskop oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin P. Hubble. Det har en diameter på 2,4 meter som styres fra jorden, og er i stand til å se mye lyssvakere objekter i verdensrommet enn hva teleskop plassert på jorden klarer, på grunn av atmosfæren. I tillegg er kvaliteten – oppløsningen på bildene mye bedre
 • ISS

  ISS
  den internajonale romstajonen ISS blir tatt i bruk 12.juli og fra 2. november blir kontinurlig bemanning innledet.
 • Dennis A. Tito

  Dennis A. Tito
  28.april blir den amrikanske milliarden Dennis A. Tito blir dne verdens første turist til rommet ombord i et russisk romfartøy. turen koster ham 20 millioner dollar, flere romturister følger etter.
 • Romfergen Columbia

  Romfergen Columbia
  1. Februar går romfergen Columbia i oppløsning under nedstigning gjennom atmosfæren. sju astrunauter omkommer. Fakta: Columbia var den første romfergen som ble tatt i bruk av NASA. Dens første ferd var to dager lang, fra 12. til 14. april 1981. På vei tilbake til Jorden på sin 28. ferd, som varte fra 16. januar 2003 til 1. februar 2003, gikk romfergen i oppløsning over Texas, og hele mannskapet omkom.
  Konstruksjonen av Columbia ble påbegynt i 1975, og 25. mars 1979 ankom fergen John F. Kenned