Medicinens historia, Una

Timeline created by unasaric
In History
 • 15,000 BCE

  Örtmedicin

  Örtmedicin
  Man är inte riktigt när exakt man började använda örtmedicin, men eftersom det finns grottmålningar i Lascauxgrottan, säger man att det är omkring 15000 f.Kr.
 • Narkos

  Narkos
  Människan har länge försökt lindra smärta på bästa sätt. Man har upptäckt flera olika bedövningsmedel, men de var oftast inte starka nog för att få patienten att somna. Sedan kom narkos, som William Morton upptäckte. Det var ett bedövningsmedel som hade en positiv effekt för både patienten och läkaren under proceduren.
 • Röntgen

  Röntgen
  Wilhelm Röntgen upptäckte år 1895 röntgen strålningen, som var ett steg fram i medicinen. Man kunde i princip se igenom någon och se skelettet, lungorna, hjärnan och tumörer.
 • Insulin

  Insulin
  Frederick Banting och James Macleod uppfann först att man kunde använda insulin från djur för att utbyta människans insulin. Detta hade stor påverkan på den del av befolkningen som har diabetes.
 • Penicillin

  Penicillin
  Penicillinet upptäcktes av Alexander Fleming i St. Mary's Hospital, London. Det var år 1928 och han var faktiskt en bakteriolog. Det var egentligen helt slumpmässigt han upptäckte penicillinet, då det inte var enligt hans planer. Idag används även penicillin och det är mycket effektivt vid sjukdomar och infektioner där bakterier är inblandade.