Norsk litteraturhistorie 11496181 frntl

Litteraturhistorie 1850-1900

  • Catilina - Henrik Ibsen

    Catilina - Henrik Ibsen
    Dette verket var Ibsens debut. Han brukte da pseudonymet Brynolf Bjarme, og fikk hjelp til å dekke kostnadene av venner. Ibsen var student på den tiden og bodde i Grimstad. Han fikk inspirasjoon til handlingen av tekster han selv leste til eksamen.
    Mer om skuespillet
  • Amtmannens Døtre - Camilla Collett

    Amtmannens Døtre - Camilla Collett
    Camilla Colletts hovedverk handler om kvinneoppdragelse på 1800 - tallet. Den blir gjerne omtalt som den første tendesnromanen og tar opp undertrykking av kvinner gjennom tre søstre som på ulikt vis må møte eksteskap og kjærlighet i en verden full av konvensjoner og regler på den ene siden og følelser på den andre.
    Mer om verket
  • Synnøve Solbakken - Bjørnstjerne Bjørnson

    Synnøve Solbakken - Bjørnstjerne Bjørnson
    Dette verket er basert på Bjørnstjernes ideer om at gjennom en idealisert bondefortelling som kan minne om en historisk sagahelt kombindert med kristendommen, kunne han påvirke nasjonen til å bli et evnerikt, moralsk og viljesterkt folk. Dette er en sosialiseringshistorie fra norsk bondemiljø på 1800 - tallet.
    Mer om verket
  • En glad gutt - Bjørnstjerne Bjørnson

    En glad gutt - Bjørnstjerne Bjørnson
    På samme måte som "Synnøve Solbakken" er også dette verket en bondefortelling, en fortelling som skal oppfostre et moralsk, viljesterkt folk. Bjørnson idealiserer det norske og enkelte deler av teksten kan være nesten lyriske.

    Mer om verket
  • Ferdaminni frå sumaren - Aasmund Olavsson Vinje

    Ferdaminni frå sumaren - Aasmund Olavsson Vinje
    Dette verket er historisk i norsk litteraturhistorie i og med det er det første større verket utgitt på landsmål! Vinje hadde vært journalist og var mektig lei av å skrive dansk. Verket er ulike reiseskildringer fra Vinjes fotturer i 1860.
    Mer om verket
  • Storegut - Aasmund Olavsson Vinjoe

    Storegut - Aasmund Olavsson Vinjoe
    Vinjes Storegut forteller historien om en stor mann fra Telemark på 1700-tallet. Diktverket tar for segTelemark fra fordums tid, der både skolevesenet, krigstjenesten, samt lov og orden blir skildret. Hovedpersonen drar til København for å klage på urett, men blir utlyst fredløs etterpå. Verket har både blitt brukt i skoleverk i mange år, samt dannet utgangspunkt for nyere tolkninger både i musikken og litteraturen, senest i 2008 da flere kjente artister laget en konsertversjon av samlingen.
  • Peer Gynt - Henrik Ibsen

    Peer Gynt - Henrik Ibsen
    Peer Gynt er til dags dato dramaet som mange forbinder med Ibsen. Det blir anerkjent som et mesterlig storverk fylt av kunstneriske ideer, gripende stemning, parodier, satire, sjokk og alvor. Persongalleriet spenner fra troll og fantasifigurer til vanlige mennesker. Peer Gynt handler om identitet og å finne seg selv.
    Mer om verket
  • Den fremsynte - Jonas LIe

    Den fremsynte - Jonas LIe
    Den Fremsynte ble skrevet i 1870 og var Lies debutroman. Menneskenes indre sjelelige skygger er et hovedtema i denne romantiske fortellingen. Hovedpersonen, David Holst, er «fremsynt» og er redd for å bli sinnssyk, noe som skaper store problemer i forhold til hans store kjærlighet, prestedatteren Susanne. Spenningen mellom sykdom og sunnhet, vanvidd og sjelsro blir også skildret. Handlingen foregår vekselsvis i vakker nordnorsk natur og Holst sitt triste kvistrom i Christiania. Romanen har blitt
  • Et dukkehjem - Henrik Ibsen

    Et dukkehjem - Henrik Ibsen
    Ibsen har flere stykker som utfordrer verdiene i samfunnet, og vakte moralske reaksjoner hos publikum, blant annet "Et dukkehjem" som står som et sentralt verk i Ibsens karriere. Stykket satte igang en samfunnsdebatt om ekteskap og kvinnenes stilling. Ibsen sa selv at det var et "mandligt Samfund" og var en problemstilling Ibsen ønsket å belyse.
    Mer om verket
  • Alexander Kielland

    Alexander Kielland
    Alexander Kielland ble født i Stavanger i 1849. Han debuterte i 1879 med Noveletter. Han utga både novellesamlinger, skuespill og romaner, men det er først og fremst romanene Geman &Worse og Slipper Worse, samt en del av novellene, som har gjort han til en klassiker. Kiellands forfatterskap er i stor grad knyttet til realismen. Kielland hadde en høyborgerlig og konservativ bakgrunn, og livet han levde stod i sterkt kontrast til det liv han i sin litteratur så heftig protesterte mot.
  • Skipper Worse_- Alexander Kielland

    Skipper Worse_- Alexander Kielland
    Romanen ble skrevet i 1882 av Alexander Kielland. Romanen er nært knyttet til Kiellands tidligere roman, German & Worse, men er ikke en kronologisk etterfølger. Mens handlingen i German & Worse er lagt til omkring 1880, går vi tilbake til ca.1840 i Skipper Worse. Det er det kristelige lekmannsmiljøet i Stavanger som er i fokus, og i tillegg til Worse er den strengt religiøse, maktsyke og autoritære mandam Torvestads en sentral person i boka. Hun benytter religiøse motiver for å få sine to døtre
  • Mannfolk - Arne Garborg

    Mannfolk - Arne Garborg
    I 1880-årene skrev Garborg litteratur som var sosiologisk orientert, der motsetninger mellom klasser sto sentralt, og determinerende krefter og seksuelle lyster inngikk i tematikken. Mange mener at Garborg i denne fasen var en av de mest naturalistiske forfatterne i norsk litteratur. Romanen Mannfolk som kom ut i 1886 er et eksempel på dette. Mannfolk tematiserer seksualitet, ekteskap og økonomi, og den tar for seg dobbeltmoralen i samfunnet omkring seksualitet. Romanen ble en viktig del av den
  • Albertine - Christian Krohg

    Albertine - Christian Krohg
    Mer om Albertine: Teksten handler om en fattig sypike som havnet i prostitusjon etter hun forføres av en politifullmektig. Verket var en bidragende faktor til avskaffelsen av den offentlige prostitusjonen, og samtidig engasjerte en motsats til venstresiden i politikken.
    I tillegg har maleren Krohg brukt motivet i flere av sine kunstneriske verk, der Albertine skildres som liten jente vi fort får sympati med omringet av mer oppstasede prostituerte. Albertine
  • Hellemyrsfolket - Amalie Skram

    Hellemyrsfolket - Amalie Skram
    Amalie Skrams Hellemyrsfolket er en romanserie i fire bind, og ble utgitt i tiden mellom 1887 og 1898. Verket er hennes mest omfangsrike og regnes som hovedverket i norsk naturalistisk diktning. Vi følger Sjur Gabriel, kona Oline og slekten etter dem. Første bind handler om hardt arbeid, sykdom, fattigdom og alkoholproblemer i småbondefamilien. I bindene som følger etter denne, viser det seg at etterkommerne er preget av arv og egenskaper fra flere slektsledd i familien
  • Onde Magter - Jonas Lie

    Onde Magter - Jonas Lie
    Jonas Lie var en sterk bidragsyter til utviklingen av den moderen norske romanen. Han gikk opp veien direkte fra rommanikkens og den poetiske realismens fortelling til den realistiske roman. I tillegg utviklet Lie det som blir kalt for den impresjonistiske fortellermåten og tendensromanen uten tendens. I 1890-årene er det de mørke maktene i sinnet og menneskets groteske skygger som er hovedtemaet i det han skriver. Dette kommer tydelig fram i Onde Magter, som kom ut i 1890. Romanen handler om m
  • Sult - Knut Hamsun

    Sult - Knut Hamsun
    Omtales som debutromanen, selv om den ikke er den første han gir ut. Hamsuns prosjekt på 1890-tallet var å ta opp nye sider mennesket. Han hadde et ønske om å skildre mennesker som var annerledes og som ikke fungerte som de fleste andre karakterer i realismen og naturalismen. En jeg-roman der personen er uten navn, fortid og fremtid. Mer om Sult
  • Forrådt - Amalie Skram

    Forrådt - Amalie Skram
    Bjørnstjerne Bjørnson sa at dette var et mesterverk i form av fremstillingens makt. En omtale som står den dag i dag. Skram er kjent for å være kritisk til ekteskap og kvinnens underdanige rolle i samfunnet. Handlingen tar opp en ung jentes ekteskap med en mye eldre mann, og hvordan hun skal lære seg å elske han ved å finne ut alt om hans fortid. Det fører til at hun sitter med makt over ektemannen og dette tærer på forholdet. Mer om forrådt
  • Fred - Arne Garborg

    Fred - Arne Garborg
    Mer om Fred her.
    Fred ble utgitt i 1882 og er en rik beskrivelse av norsk pietisme. Handlingen er hentet fra bondemiljøet på Jæren, hvor forfatteren selv kom fra. I tillegg til en sterk skildring av pietismens mørke sider, er også omleggingen av det tradisjonelle jordbruket til en mer økonomibasert drift et tema.
  • Pan - Knut Hamsun

    Pan - Knut Hamsun
    Boken handler om Thomas Glahn - en drømmer av en militærmann. Skrevet i jeg-form. Verket er et av de mest gjennomarbeidede prosalyriske verk som er skrevet i norsk litteratur - og naturens tematikk + lyrikkens litterære betydning setter verket nær 1890-tallets nyromantikk.
  • Flaggermusvinger. Eventyr vestfra - Hans E. Kinck

    Flaggermusvinger. Eventyr vestfra - Hans E. Kinck
    En novellesamling som var oppsiktsvekkende på sin tid. Samlingen var for kort prosa det Hamsuns Sult var for romanen og det Obstfelders Digte var for lyrikken. Samlingen var en blanding av rå uttrykkskraft og artistisk mestring av språkets musikalitet. Samlingen står sterkt i norsk litteratur den dag i dag. Temaet i samlingen er "ensomme sinn", og han så det som sin oppgave å synliggjøre skillet mellom embets og bondekultur - noe som medførte både kritikk og et bredt spekter av lesere.
  • I Cancelliraadens Dage - Tryggve Andersen

    I Cancelliraadens Dage - Tryggve Andersen
    En blandingsform av roman og novelle, der hvert kapittel forteller en avrundet historie, før disse senere knyttes sammen av personer som går igjen gjennom boken. Fortellingen viser en embetsstand i indre oppløsning. Andersen er kjent for sin måte å skrive på, en stilsikker forfatter som skifter mellom presise formuleringer og ironiske vridninger.
  • I Afgrunden - Gabriel Finne

    I Afgrunden - Gabriel Finne