U1

Eix cronològic unitat 1

  • Decrets de Nova Planta.

    Decrets de Nova Planta.
    Són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya.
  • Guerra de Successió espanyola.

    Guerra de Successió espanyola.
    Va ser un conflicte bèl·lic internacional que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola.
  • Pau de Rastatt.

    Pau de Rastatt.
    Fou un tractat internacional el qual posà fi a la Guerra de Successió Espanyola i completà el Tractat d'Utrecht que Àustria encara no volia acceptar.
  • Publicació de les Cartes filosòfiques, de Voltaire.

    Publicació de les Cartes filosòfiques, de Voltaire.
    Es compon de vint-i-cinc cartes que aborden assumptes bastant variats: la religió, les ciències, les arts, la política o la filosofia (de Pascal, sobretot).
  • Es publiquen els primers articles de l'Enciclopèdia.

    Es publiquen els primers articles de l'Enciclopèdia.
    Al 1750 es va publicar el denominat Prospecte de l'Enciclopèdia, redactat per Diderot, que ja va suscitar polèmica amb els jesuïtes i per fi al 1751 es va presentar el primer volum.
  • Publicació de les Màximes generals, de F. Quesnay.

    Publicació de les Màximes generals, de F. Quesnay.
    Màximes generals del govern econòmic d'un regne agrícola.
  • Publicació de La riquesa de les nacions, d'A. Smith.

    Publicació de La riquesa de les nacions, d'A. Smith.
    Publicat al 1776, és considerat el primer llibre modern d'economia.
  • Mort de Carles III.

    Mort de Carles III.
    Heretà el tron espanyol. És considerat un paradigma del despotisme il·lustrat, ja que durant el seu regnat dugué a terme importats reformes administratives i econòmiques a fi d'assegurar i millorar la situació dels territoris governats, com ara evitar guerres prolongades o controlar la influència del clergat.
  • Antic Règim.

    Antic Règim.
    Va ser un terme que els revolucionaris francesos van emprar per a designar pejorativament el sistema de govern anterior a la Revolució francesa de 1789, la monarquia absoluta de Lluís XVI, i que es va aplicar també a la resta de les monarquies europees amb un funcionament similar; posteriorment, ha esdevingut un concepte historiogràfic aplicat a diversos països de l'Europa moderna.