Internets historia - viktiga händelser

Timeline created by FrankSheevTheSenatePalpatine
In History
 • Amerikanska idéer om ett "intergalaktiskt nätverk"

  Amerikanska idéer om ett "intergalaktiskt nätverk"
  Under kalla krigets teknologiska kapprustning började USA försvar bli rädda att Sovjet skulle kunna slå ut deras telefonnät. för att skydda sig började det Amerikanska DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) fundera om att skapa ett parallellt system. DARPA Dator forskaren J. C. R. Licklider spekulerade om ett system som utnyttjar sig av olika datorer över hela världen som kan prata med varandra. Hans forskning hjälpte till att skapa det moderna GUI och ARPANET.
 • Sovjet slår tillbaka!

  Sovjet slår tillbaka!
  Amerikanerna var inte de enda som spekulerade om ett sorts globalt nätverk, Sovjet började också smida planer för att skapa ett.
 • ARPANET

  ARPANET
  Amerikanska DARPA's ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) blev det första fungerande paket växlande nätverk och är en direkt föregångaren till dagens internet. Det blev klart 1969 varav redan 1971 skickades det första e-postmeddelandet och 1973 skickades den första filen. Nätverket fortsatte att expanderades med fler och fler datorer i USA, då den första utrikes datorn var en dator på NORSAR i Norge, 1973. Nätverket var främst använt av det Amerikanska försvaret.
 • Ordet av en era - Internet

  Ordet av en era - Internet
  Utveckligen av nättvärk och digital kommunkation har nu pågått i över ett årtioende, men det har fram tills nu endast varrit nationelt. Det ändrades då en markstation i vårt granland Norge anslöt till ARPANET i USA. Britterna kände sig exkluderade och anslöt månaden därpå. För att firra detta historiska händelse få förekom ordet internet, eftersom det var nu internationelt.
 • IP adresser och återfödelse

  IP adresser och återfödelse
  Även vast internet har teknisksätt existerat ett litet tag nu så var system så som ARPANET fortfarande långt ifrån konsumentens händer. Det ändrades då ARPANET går över ifrån tvåvägsprotokolet med NCP till det mer flexibla TCP/IP, vi får nu IP addreser. Det morderna internetet börjar ta sin form.
 • Slaget för internet!

  Men ARPANET var inte ensam och flera rivaler dök upp. Framför allt var det pågrund av x25 systemet vilket föredras i Europa, den svenska varianten hete Datapak. Denna konflikt mellan de föredeta kolonisterna väster om oss forsatte genom 80 talet.
 • Webben!

  Det modern "webben" med den okända addresen blev en verklighet. Tack vare Tim Berners-lee system så fick vi addreser, URLer och länkar. Det morderna internet börjar ta sin form och lanserades 1991
 • Sweden joins the battle!

  Året därpå så blev weben även tillgängligt för den normala svensken via Swipnet och blir den första kommersiela internetlevantören i Sverige. Men vissa levde i det förflutna och föredrog x25 tekniken, det var fortfaramde ett litet tag kvar innan det slog igenom helt härhemma
 • Ett steg framåt för Sverige!

  Det första meijlet mellan den då Svenska preimär ministern och Bill Clinton. Även fast det låter som en obetydelseful händelse så startade det Sveriges massiva digitalisering och ledde oss fullt in i eran av internet
 • Sök motorn - ett effektivare sätt att använda nätet

  AltaVista, en av de första tidigare sök motorn tog internet till en ny nivå. Från att vara nästan begränsat till mail och lättare hemsidor då de flesta skulle endast hitta en röra av information och data så införde Sökmotor ordning till det då stökiga internet. Det var nu möjligt att använda internet mer effektivt och praktiskt, som ett resultat så dök flera hemsidor upp och internet växte bara mer och mer i popularitet. Det blev nu mainstream.
 • Millennieskiftet - början av en era

  Från att vara något som endast universitet och regeringen har tillgång till, till att nu vara en självklarhet i varenda hushål. Internets framgång reste till en helt ny nivå. Vid år 2000 så bestod redan 40% av stockholmsbörsen av internet branchen
 • Nu tid

  Idag så är världen helt dominerad av det digitala, det är nu en nödvändighet i vardan och våra liv. Världens styr av det digitala och det finns inga tecken att det kommer nånsin sakta ned. I framtiden så har jag ingen tvivel om att det här kommer va känt som eran av internet, då mänskligheten uppnåde en ny nivå.