Baixa (6)

Història de la Terra i de la vida

By emarti1
  • 4550 BCE

    L'EÓ HADEÀ

    L'EÓ HADEÀ
    L’eó hadeà va començar fa 4.550 milions d’anys, amb la forma
    ció de la Terra. La Terra primigènia era una esfera de materials

    fosos, sotmesa a un bombardeig constant d’asteroides, amb una

    atmosfera formada per diòxid de carboni, hidrogen i vapor d’ai
    aigua. Al llarg de l’Hadeà, la intensitat del bombardeig meteorític

    va disminuir i el planeta es va anar refredant.
  • 3500 BCE

    L'EÓ ARQUEÀ

    L'EÓ ARQUEÀ
    L’inici de l’Arqueà el marca un esdeveniment clau en la història del planeta: l’aparició de la vida.
  • 1800 BCE

    L'EÓ PROTEROZIC

    L'EÓ PROTEROZIC
    En el Proterozoic van proliferar els cianobacteris, bacteris fo tosintetitzadors que van produir enormes quantitats d’oxigen. Després d’oxidar els minerals de la superfície, l’oxigen es va acu mular a l’atmosfera i va acabar causant l’extinció de molts pro cariotes, per als quals era tòxic.
  • 542 BCE

    L'EÓ FANEROZOIC

    L'EÓ FANEROZOIC
    El Fanerozoic és l’eó actual, i abraça uns 542 Ma. El seu nom deriva del grec i fa referència a l’abundància de formes de vida macroscòpiques.
  • Period: 542 BCE to 485 BCE

    L'ERA PALEOZOICA

    El Cambrià és el primer període del Paleo-zoic i s’hi va produir la diversificació mésgran de la vida macroscòpica de tota la his-tòria de la Terra.
  • Period: 485 BCE to 444 BCE

    EL PERÍODE ORVODICIÀ

    Durant l’ Ordovicià , la vida aquàtica va seguir diversificant-se en els mars poc profunds. És notable l’aparició de grans artròpodes depredadors, així com la diversificació dels equinoderms o dels cefalòpodes amb clos- ca, que van dominar els mars. També es va diversificar el primer grup de vertebrats: els peixos sense mandíbula . Petites plantes terrestres, similars a les hepàtiques actuals, van començar a habitar el medi terrestre
  • Period: 444 BCE to 416 BCE

    EL PERÍODE SILURIÀ

    Després de l’extinció amb la qual es va aca- bar l’Ordovicià, en el Silurià van proliferar, entre molts d’altres invertebrats, els esculls coral·lins . També van seguir proliferant els peixos sense mandíbula, i van aparèixer els primers peixos amb mandíbula . En el medi terrestre van veure la llum les primeres plan- tes vasculars , i es té registre de l’existència de fongs i artròpodes
  • Period: 416 BCE to 359 BCE

    EL PERÍODE DEVONIÀ

    En els mars del Devonià , els peixos man- dibulats es van diversificar i, entre ells, van aparèixer els primers taurons i els peixos cuirassats . Els peixos cuirassats van desapa- rèixer, juntament amb el 20% de les famílies d’animals marins, en una extinció massiva que es va produir cap al final del període, les causes de la qual no es coneixen amb certesa.
  • Period: 359 BCE to 299 BCE

    EL PERÍODE CARBONÍFER

    Durant el Carbonífer , la terra ferma va que- dar coberta per boscos de falgueres arbo- rescents . Gràcies al clima càlid i humit im- perant, aquests boscos van produir enormes quantitats de matèria orgànica —que van donar lloc als principals jaciments de carbó del planeta— i d’oxigen; i es va assolir la mà- xima concentració atmosfèrica d’aquest gas.
  • Period: 299 BCE to 251 BCE

    EL PERÍODE PERMIÀ

    Sota unes condicions climàtiques cada ve- gada més seques, es comencen a diversifi- car els rèptils i les plantes amb llavor , que resisteixen millor l’aridesa que els amfibis i les falgueres
  • Period: 251 BCE to 201 BCE

    PERÍODE TRIÀSIC

    En aquest període de clima àrid i càlid, amb grans deserts, la biosfera es va tornar a diver- sificar després de la gran extinció que havia tancat el Paleozoic. La vegetació va passar a ser dominada per coníferes i altres plantes amb llavor, i els vertebrats terrestres van pro- liferar i es van diversificar, donant lloc a múl- tiples grups de rèptils , entre els quals van aparèixer els primers dinosaures , i els pri- mers mamífers .
  • Period: 201 BCE to 145 BCE

    EL PERÍODE JURÀSSIC

    Durant el Juràssic , el clima global era càlid i cada cop més humit. Els deserts del Triàsic van donar lloc a boscos tropicals de coníferes i falgueres. L’extinció amb què va acabar el Tri- àsic va donar pas al domini dels dinosaures , que es van diversificar i van ocupar tots els ecosistemes terrestres, així com a la prolifera- ció de grans rèptils voladors (pterosaures) i marins , com els ictiosaures i els plesiosaures.
  • Period: 145 BCE to 66 BCE

    EL PERÍODE CRETACI

    n el Cretaci van aparèixer i es van diversi- ficar les primeres angiospermes , plantes amb flor i fruit. L’evolució de les seves flors va anar associada amb la dels insectes pol·linitzadors . També van proliferar petits mamífers i ocells, però encara sota el domini dels grans rèptils.
  • Period: 66 BCE to 2 BCE

    ELS PERÍODES PALEOGEN I NEOGEN

    El Cenozoic comença amb el Paleogen i el Neogen , dos períodes que tradicionalment s’agrupaven en un de sol, anomenat Terciari
  • Period: 2 BCE to 1 BCE

    EL PERÍODE QUATERNARI

    l Quaternari és el període actual, durant el qual el planeta ha experimentat diverses gla- ciacions . Els éssers humans moderns ( Homo sapiens ) van aparèixer a l’Àfrica fa tan sols uns 300.000 anys —si bé les primeres espècies del gènere Homo daten del principi del Qua- ternari— i al llarg dels últims 100.000 anys van colonitzar el planeta i es van convertir en l’espècie dominant.