4239880

Emocions a la història de la música

 • 1532

  Matona, mia cara

  Matona, mia cara
  Orlando di Lasso - És un madrigal renaixentista de temàtica amorosa a l'estil serenata. En una època carregada de religiositat, però a la que també es composaven obres profanes amb més carrega emocional. (Any de naixement).
  Matona, mia cara
 • 1548

  O magnum mysterium

  O magnum mysterium
  Tomás Luís de Victoria - Seguint en l'època de la polifonia vocal, aquest motet de temàtica religiosa també és un exemple de carrega emocional, al que es parla del "gran i admirable misteri" que és el naixement de Jesucrist. (Any de naixement).
  O magnum mysterium
 • Darà la notte il sol

  Darà la notte il sol
  Claudio Monteverdi - Donant pas als principis del barroc, ens trobem amb el creador de la melodia acompanyada, però també gran polifonista. Es tracta d'un madrigal carregat de tristor i esperança del seu sisé llibre de madrigals anomenat "Lagrima d'amante al sepolcro dell'amatta", temàtica del qual és la pèrdua de l'estimada (amor perdut).
  Darà la notte il sol
 • Toccata i fuga en Re menor

  Toccata i fuga en Re menor
  Johann Sebastian Bach - Obra per orgue de un dels màxims representants de la història de la música. Curiosament sense temàtica, és una obra purament ornamental i tècnica, però que té el poder de posar els pels de gallina. (Data inexacta).
  Toccata i fuda en Re menor
 • La notte

  La notte
  Antonio Vivaldi - Aquest és un concert per flauta, ja de l'època barroca. Vivaldi proposa temàtiques de la natura, en aquest cas la nit. La seva escriptura descriptiva evoca paisatges carregats d'emocionalitat.
  La notte
 • Messiah

  Messiah
  George F. Händel - Tornant a la temàtica religiosa, però en un altre context, ens trobem amb aquesta coneguda gran obra coral. L'arribada de Jesucrist revoluciona les emocions a totes les seves àries.
  Messiah
 • La passió (simfonia 49)

  La passió (simfonia 49)
  Joseph Haydn - Entrant en el classicisme, ens trobem amb una obra simfònica que porta com a sobrenom "la passió" per la seva temàtica fosca i tràgica.
  La passió
 • Requiem

  Requiem
  W. A. Mozart - També al classicisme trobem una obra fosca de temàtica mortuoria. Curiosament Mozart la va composar per algú altre mentre ell moria, i és per aquest motiu pel qual hi ha tanta carrega emocional. Va quedar inacabada amb la seva mort.
  Requiem Mozart
 • Oda a l'alegria

  Oda a l'alegria
  L. V. Beethoven - Aquest és l'últim moviment de la novena simfonia del compositor, la qual és un crit d'esperança i força. Tanta va ser la seva repercussió que acabaria representant l'himne d'un continent per la seva carrega musical i poètica.
  Oda a l'alegria
 • Die Taubenpost

  Die Taubenpost
  Franz Schubert - Ja entrat el romanticisme, aquest va ser l'ultim lied (cançó intimista per veu i piano) escrit pel compositor. A simple vista pot sembla simple i dolç, però representa el romanticisme més extrem: la reconciliació amb la vida abans de morir.
  Die Taubenpost
 • Nocturns

  Nocturns
  Frédéric Chopin - Aquest conjunt de 21 obres per piano tenen una gran expressivitat. El compositor és un dels grans representants del romanticisme, així doncs, tota la seva obra és emoció i el protagonista el piano. (Dècada de publicació de les obres).
  Nocturns
 • Concert per violí en Mi menor (op. 64)

  Concert per violí en Mi menor (op. 64)
  Felix Mendelssohn - Obra romàntica de grans dimensions on la música és emoció en estat pur. El fraseig i les dinàmiques tenen pes per si soles.
  Concert per violí en Mi menor op. 64
 • Liebesträume (somnis d'amor)

  Liebesträume (somnis d'amor)
  Franz Liszt - Tornant a la temàtica amorosa uns segles després, aquests tres nocturns són una clara representació de l'expressivitat emocional del romanticisme. Melodies profundes i molt desenvolupades que passen d'un extrem a un altre, com un enamorat que s'ha tornat boig d'amor.
  Liebesträume (somnis d'amor)
 • Dansa hongaresa num. 5

  Dansa hongaresa num. 5
  Johannes Brahms - Aquesta és una obra orquestral propia del nacionalisme, temàtica típica del romanticisme avançat i que té gran pes el món de la música. La música tradicional es converteix en símbol de les nacions i tota la emoció que comporta cada cultura i la història dels pobles es plasma en la música d'aquesta època.
  Dansa hongaresa num 5
 • La cavalcada de les valquíries

  La cavalcada de les valquíries
  Richard Wagner - Es tracta del nom popular de l'inici del tercer acte de la seva òpera "Die Walküre". Aquestes tornen del camp de batalla i la música acompanya l'heroïcitat d'aquests personatges populars de la mateixa manera. La música està impregnada d'emocions i fa molt us de l'anomenat "leitmotiv", que és una mena de tema que acompanya el caràcter dels personatges, els espais i algunes emocions concretes.
  La cavalcada de les valquíries
 • Nuit d'etoiles

  Nuit d'etoiles
  Claude Debussy - Ja passat el romànticisme, durant l'època expressionista francesa, es passa a donar llibertat a l'oient a sentir el que vulgui imaginar. Aquesta cançó és un exemple de música que podria acompanyar un somni.
  Nuit d'etoiles
 • Requiem

  Requiem
  Gabriel Fauré - A cavall entre el romanticisme i el modernisme, ens trobem amb un requiem, el qual és de temàtica religiosa, dedicat a la mort. Si el contrastem amb el de Mozart veurem que la intencionalitat és totalment diferent 100 anys després, però no pot deixar de representar i patir la carrega emocional i simbòlica que suposa.
  Requiem Fauré
 • Gnossiennes

  Gnossiennes
  Erik Satie - Abandonant el romanticisme i donant les primeres passes cap a l'impressionisme i el minimalisme, ens trobem amb aquestes obres escrites per piano, de caràcter melancòlic i lliure, les quals ens transmeten calma i senzillesa. (Dècada de publicació).
  Tres Gnossienes
 • Concert per a piano num. 2

  Concert per a piano num. 2
  Serguéi Rajmáninov - Va ser un compositor, ja contemporani, que va portar l'essència del romanticisme a l'extrem. Tant va ser així que va ser expatriat de Rússia durant el comunisme, el qual vetava aquest tipus d'art, contrari a la seva ideologia. Aquest concert és possiblement una de les seves obres més representatives, capaç d'atrapar l'oient amb els primers acords en un torrent d'emocions.
  Concert per a piano num. 2
 • Valsos nobles i sentimentals

  Valsos nobles i sentimentals
  Maurice Ravel - Els valsos, que són un tipus de dansa, han sigut composats durants segles i de diferents maneres. La innovadora manera de composar del segle XX ens dona aquest resultat que com indica el seu nom és més que un conjunt de danses.
  Valsos nobles i sentimentals